Ζάκυνθος

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου που ξεκίνησαν σήμερα  παραμονή με την κατάθεση στεφάνων από την πλευρά των μαθητών. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας  Γιώργος Καραγιάννης ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.

Σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 11 το πρωί έγινε  προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών των μαθητών, σπουδαστών στο Ηρώο των Πεσόντων, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για λόγους δημόσιας υγείας.

Αύριο  Παρασκευή 25 Μαρτίου θα γίνει η παρέλαση μπροστά από το Διοικητήριο και οι λοιπές τελετές που περιλαμβάνουν τα ;ακόλουθα:

 • Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022:
 • Με την ανατολή ηλίου, έπαρση της Σημαίας στο ιστορικό φρούριο της Πόλης και η Φιλαρμονική θα περιέλθει τις πλατείες και τις οδούς, παιανίζοντας εθνικά θούρια και εμβατήρια, ενώ παράλληλα οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημαίνουν χαρμόσυνα.
 • Επίσημη Πανηγυρική Δοξολογία 10:30 π.μ.  (υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος Δ΄, με το ιερατείο της πόλης και εκφώνηση πανηγυρικού λόγου.
 • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων 11:00π.μ., υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για λόγους δημόσιας υγείας.
 • Στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου στις 11:45π.μ. θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των σχολείων της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, των Σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για λόγους δημόσιας υγείας.
 •  Μετά το πέρας της παρέλασης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ζακύνθου κ. Αικατερίνη Μοθωναίου θα δεχθεί στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου, τις Αρχές και τους Πολίτες του Νομού.
 • Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν: οι ΠΟΛΙΤΕΣ και οι ΑΡΧΕΣ, σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη.
 • Παρακαλείται η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου να φροντίσει τα σχετικά με την Ιεροτελεστία, η Αστυνομική  Δ/νση Ζακύνθου και το Λιμεναρχείο Ζακύνθου για την τάξη και ο Δήμος Ζακύνθου για την συμμετοχή της Φιλαρμονικής.
 • Ορίζεται τελετάρχης στο χώρο κατάθεσης στεφάνων ο κ. Ιωάννης Κλάδης Μόρφης Ιωάννης Αναπλ. Προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΕ Ζακύνθου.
 • Ορίζουμε γενικό σημαιοστολισμό, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 16546/14-03-2022 απόφασης του Υπ. Εσωτερικών, από την 8η πρωινή ώρα της 23ης Μαρτίου μέχρι και την δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
 • Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, των Κτιρίων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, καθώς και των Τραπεζικών Καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης  και 25ης Μαρτίου 2021 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης της εορτής.
 • Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Το μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μοθωναίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου αναφέρει:

“Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα (…) ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση”.

Θ. Κολοκοτρώνης

Διακόσια ένα χρόνια από την ιστορική Επανάσταση του 1821, το Έθνος γιορτάζει, αναστοχάζεται και προχωρά. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού όταν δίνει με ομοψυχία μάχες, ακόμη και άνισες.

Η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη, που τιμούμε σήμερα, εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας, εθνικής αυτοπεποίθησης.

Το Έθνος μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας με τον αγώνα για την ελευθερία και τιμά εκείνους που με τον αγώνα τους στάθηκαν όρθιοι μπροστά στη μοίρα τους, που έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας.

Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. Και γνωρίζουμε ότι τίποτα από όσα κερδίσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητο. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε οπλισμένοι με τον νέο πατριωτισμό της ευθύνης. Και τη σημαία μας να ανεμίζει από εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Η σκέψη μας επίσης είναι στραμμένη στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία που βάλλεται και δοκιμάζεται πολλαπλώς, από το παράδειγμα της οποίας οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να μην πάψουμε, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να δίνουμε καθημερινό αγώνα για ανεξαρτησία, πολιτική και οικονομική, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη προκειμένου το μήνυμα της επανάστασης του 1821 να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Την 25η Μαρτίου του 1821 η πίστη, η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας των Ελλήνων έκαναν θαύματα. Όποτε χρειαστεί, ενωμένοι θα βγούμε και πάλι νικητές!

Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά Ελλάδα!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *