Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ζάκυνθο και είχε επαφές με τις τοπικές αρχές το διήμερο, Σαββάτο και Κυριακή 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Ο πρέσβης απάντησε θετικά σε πρόσκληση που δέχτηκε από τον Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Μαρίνο και έθεσε σαν σημαντικό ζήτημα την εξασφάλιση εργασίας στους Ουκρανούς που διαμένουν στο νησί μας κατά την χειμερινή περίοδο. Παράλληλα ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας αλλά και τη Ζάκυνθο για τη βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Δήμο ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών.
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Αικατερίνη Μοθωναίου και με το Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη ενώ στο σύντομο ταξίδι του προσπάθησε να δει όσο πιο πολλά μέρη της Ζακύνθου μπορούσε. Την Κυριακή το πρωί επισκέφθηκε το Ναυάγιο.
Στα θέματα που ο πρέσβης θεωρεί σημαντικά είναι οι εργασιακές σχέσεις των δεκάδων Ουκρανών που ζουν και εργάζονται στη Ζάκυνθο και η δυνατότητα να έχουν εργασία όλο το χρόνο και όχι εποχιακά στον τουρισμό. Ο πρέσβης δήλωσε πως ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε με το Δήμαρχο είναι η μελλοντική αδελφοποίηση με πόλη της Ουκρανίας.
Ο πρέσβης ήλθε πρώτη φορά στη Ζάκυνθο και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του νησιού, υποσχέθηκε μάλιστα να ξανάρθει όταν τελειώσει ο πόλεμος στην πατρίδα του και να μείνει περισσότερες ημέρες εδώ.
*
Σε δηλώσεις του στον –Ε- ο κ. Σεργκέι Σουτένκο επεσήμανε: «ήλθα εδώ προσκεκλημένος του κ. Αναστάσιου Μαρίνου, ο οποίος εκτός από δικός μου φίλος είναι και φίλος της χώρας μου της Ουκρανίας. Γνώρισα μέσα από τα λόγια του αλλά και επιβεβαιώθηκα στις συναντήσεις μου με τις τοπικές αρχές ότι η Ζάκυνθος έχει βοηθήσει πολύ τους συμπατριώτες μου και τον αγώνα που κάνουμε. Γι’ αυτό ήλθα εδώ να ευχαριστήσω και για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Ζάκυνθος, καθώς η Ουκρανία κάνει αγώνα για την επιβίωσή της και σκέφτεται το μέλλον της».
Ακολούθως ο πρέσβης μίλησε για την ανοικοδόμηση του κράτους του και είπε: «Μόλις νικήσουμε τον κατακτητή, τον εχθρό μας, τη Ρωσία, θα έχουμε το πολύ σημαντικό θέμα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν κάνει πόλεμο με στρατό αλλά ισοπεδώνει τα πάντα. Κάνει πόλεμο με όλο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, με τις γυναίκες, με τους γέρους, με τα παιδιά και για μας θα είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ανοικοδόμησης. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι δίνει προτεραιότητα στη μάχη και στη νίκη μας, αλλά δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανοικοδόμηση και το μέλλον της χώρας μας για να φτιάξουμε αυτό που μας έχουν χαλάσει γιατί ισοπεδώνουν κάθε πόλη. Η συνεργασία είναι πολύ καλή όταν γίνεται ανάμεσα σε Δήμους και περιοχές γιατί γίνεται άμεσα και βοηθάει γρήγορα. Σκοπός μου ήταν να προτείνω σε Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο την αδελφοποίηση για όφελος και των δύο πλευρών με ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τη Ζάκυνθο.
Τώρα όλοι μαζί θα εργαστούμε και με τον κ. Αναστάσιο Μαρίνο για να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αδελφοποίηση θα γίνει με την πόλη Νικολάεβ στην οποία υπάρχει ελληνικό στοιχείο και διαμένουν πολλοί Έλληνες.
Το Μικολάιβ (ουκρανικά: Миколаїв) ή Νικολάεβ (ρωσσικά: Николаев) είναι πόλη στη νότια Ουκρανία κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στις όχθες του ποταμού Ίνγκουλ (στην αρχαιότητα Παντικάπης). Αποτελεί αξιόλογο λιμάνι και πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας και έχει πληθυσμό 439.915 κατοίκους.
*
Ερωτηθείς για τη βοήθεια που ζητά η Ουκρανία ο πρέσβης είπε ότι χρειάζεται όπλα. «Πρώτα απ’ όλα για να τελειώσουμε τον πόλεμο πρέπει να έχουμε όπλα. Έχουμε πολύ δυνατούς στρατιώτες που πολεμάνε για την πατρίδα τους μέχρι θανάτου. Γι’ αυτό πρέπει να τους εξοπλίσουμε ώστε να έχουν όπλα για να πολεμήσουν.
Μας έχουν ισοπεδώσει τις πόλεις, την αγροτική παραγωγή, τις βιοτεχνίες και πολλά άλλα πράγματα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουμε τρόφιμα, καύσιμα και υγειονομικό υλικό» σημείωσε ο πρέσβης.
Για τις επαφές με τους Ουκρανούς που μένουν στη Ζάκυνθο ο πρέσβης είπε: «Μου εξέφρασαν πρώτα α’ όλα την μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τις αρχές και σε κάθε απλό πολίτη της Ζακύνθου για τη βοήθεια που έλαβαν. Έχουν όλα όσα χρειάζονται, έχουν σπίτια, έχουν εργασία, έχουν υποστήριξη. Ο μόνος προβληματισμός τους είναι ότι έχουν εποχιακή εργασία η οποία σε λίγο τελειώνει και θα εμφανιστεί ξανά την επόμενη άνοιξη, μετά από μερικούς μήνες. Η δημοτική αρχή εξέφρασε ενδιαφέρον για να βρεθεί εργασία σε αυτό το χρονικό διάστημα».
Σε ερώτηση αναφορικά με το πόσοι Ουκρανοί μένουν στη Ζάκυνθο απάντησε ότι ο Δήμαρχος είπε ότι μένουν εδώ 200 οικογένειες. Στην τουριστική σεζόν εργάζονταν περίπου 1000 άτομα, σύμφωνα με αυτά που δημοσιοποίησε ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Μαρίνος. Τα άτομα αυτά είτε έμεναν από παλιότερα στη Ζάκυνθο, είτε ήλθαν τώρα λόγω του πολέμου.
«Η Ζάκυνθος έχει πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και θέσεις που δεν καλύφθηκαν φέτος και αυτό το είπαμε τόσο στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη όσο και στο γραφείο του Δημάρχου. Οι άνθρωποί μας δεν είναι μετανάστες και δεν θέλουν επιδόματα, θέλουν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν μόνιμα σε αυτό» είπε ο πρέσβης.
Ο πρέσβης χθες πήγε στο Ναυάγιο και είδε αρκετά σημεία στην πόλη και τα χωριά με αποτέλεσμα να δηλώσει πως ερωτεύτηκε τη Ζάκυνθο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σε εντυπωσιάζει κάθε μέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θερμές ευχαριστίες ο πρέσβης απηύθυνε στον Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Μαρίνο για τον οποίο είπε ότι είναι έμπειρος στα θέματα του τουρισμού και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος του ταξιδιού του ήταν να ξεκινήσουν οι γέφυρες ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Ουκρανία.
Αφήστε ένα σχόλιο
Αφήστε ένα σχόλιο