Ζάκυνθος

Ο δικηγόρος Π. Συνετός για τα δάνεια της ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ο Δήμος επιβαρύνεται συνέχεια με τόκους υπερημερίας και πρέπει να αποφασίσει…

Τ α προβλήματα του Δήμου ήλθαν ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δίκες που διεξάγονται στο Εφετείο της Πάτρας και αφορούν τις γνωστές παλιές υποθέσεις. Ο Δήμαρχος τις τελευταίες ημέρες έχει ταξιδέψει δύο φορές στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Δήμου της Ζακύνθου και το ίδιο θα γίνει και την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου όπου συνεχίζεται η μία εξ αυτών των δικών. Η άλλη δίκη που Δήμου θα συνεχιστεί στις 12 Οκτωβρίου.
Για τις εξελίξεις αυτές μίλησε στον –Ε- ο δικηγόρος Παύλος Συνετός ο οποίος βρέθηκε στο Εφετείο της Πάτρας και αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα με τα δάνεια του Δήμου από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

«Η πρόσφατη δίκη αφορούσε μία πλαστογραφημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτή η υπόθεση έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης δικογραφίας με κατηγορούμενους τον τότε Δήμαρχο και τον τότε ταμία και είναι συνέχεια εκείνων των υποθέσεων.
Το μείζον θέμα για το Δήμο είναι, αν όντως διασπαθίστηκε δημόσιο χρήμα, να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά των υπαιτίων. Αν δεν έχει γίνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπρώχνουμε άτομα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Υπάρχουν πορίσματα ελέγχων και αν μπει ένας ορκωτός ελεγκτής για να ελέγξει την οικονομική κατάσταση του Δήμου από το 2003 μέχρι σήμερα θα διαπιστώσει αν υπάρχει έλλειμμα ταμείου και πολλά άλλα» ανέφερε ο κ. Συνετός ο οποίος στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για τα δάνεια από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και έδωσε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν.
«Οι δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να καταλάβουν πως αν υπάρχει αδιαφορία ή αμέλεια για τα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, αυτό συνεπάγεται βαρύτατες ποινικές ευθύνες όπως γίνεται με τα δάνεια της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Τα δάνεια ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί, η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ εξακολουθεί να τα επιβαρύνει με τόκους υπερημερίας και παράλληλα υπάρχουν δεσμευμένα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου στο Ταμείο παρακαταθηκών, υπέρ αυτών των δανείων που υπερεπαρκούν για να γίνει η εξόφληση.
Θεωρώ λοιπόν ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα πρέπει από αυτά τα διαθέσιμα να εξοφλήσει τα δάνεια και τα υπόλοιπα χρήματα να μπουν στο δικό της ταμείο για να εκτελεσθούν έργα. Αν έχουμε πάνω από 10 εκ. € δεσμευμένα στο Ταμείο παρακαταθηκών και μία απαίτηση της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ περί τα 7 εκ. € που εκτοκίζονται ενώ τα άλλα ποσά παραμένουν σταθερά στο ΤΠΔ χωρίς τόκο, αυτό είναι μία αμέλεια που εγγίζει τα όρια του ποινικού καταλογισμού. Ο Δήμος πρέπει τάχιστα να ξεκαθαρίσει αυτήν την κατάσταση χωρίς να ακούει τις σειρήνες του παρελθόντος» ανέφερε ο κ. Συνετός.
Για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν ο κ. Παύλος Συνετός είπε: «Χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά αν ο Δήμαρχος φέρει μία τεκμηριωμένη εισήγηση δεν νομίζω πως θα βρεθούν σύμβουλοι που θα αρνηθούν την εξόφληση των δανείων και θα υποστηρίξουν ότι πρέπει να επιβαρύνεται συνέχεια ο Δήμος με τόκους υπερημερίας.
Η ευθύνη είναι συλλογική του Δημοτικού Συμβουλίου αν πήγε στο ΔΣ και απερρίφθη, αλλά είναι του Δημάρχου αν δεν το έφερε ποτέ ο εκάστοτε Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφέρον του Δήμου είναι να μην έχει οικονομική αιμορραγία. Τα γεγονότα έγιναν τότε και οι ευθύνες αποδόθηκαν στους υπαιτίους, όμως οι επόμενοι Δήμαρχοι έπρεπε να εκκαθαρίσουν τα πράγματα. Το δάνειο έχει ληφθεί και υπάρχει γι’ αυτό δικαστική απόφαση. Δεν στέκει σε κανένα νομικό πολιτισμό να λέμε ότι δεν πληρώνουμε το δάνειο γιατί ο τότε Δήμαρχος παρανόμησε».
Από την πλευράτου ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης έχει διατυπώσει τη θέση του για να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση ώστε να κατοχυρωθούν με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου.
Ο Δήμαρχος επιθυμεί να υπάρξει τραπέζι διαλόγου με τους εκπροσώπους της ΠΕΙΡΑΙΩΣ για να τακτοποιηθεί το θέμα των εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *