Ζάκυνθος

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των τουριστών έχει μειωθεί κατά πολύ, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι

Για την πορεία του εσωτερικού τουρισμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μας μίλησε ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης, ο οποίος περιέγραψε τα θετικά και τα αρνητικά, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως έχουν μειωθεί κατά πολύ οι διανυκτερεύσεις των τουριστών μας.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Μάργαρης είπε: «Το δρώμενο της Γκιόστρας ήταν αξιόλογο και ελπίζουμε πως θα μεγαλώσει για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η εποχή είναι ανάμεσα σε Πάσχα και καλοκαιρινές διακοπές και μπορούν να ταξιδέψουν οι Έλληνες στη Ζάκυνθο αυτό το τριήμερο. Βέβαια θα έπρεπε να το διαφημίσουμε καλύτερα για να το μάθουν περισσότεροι και τα επόμενα χρόνια να γίνει πόλος έλξης περισσότερων επισκεπτών. Στο εξωτερικό υπάρχουν εκδηλώσεις υποδεέστερες αλλά τις αναγάγουν σε σημαντικές» ανέφερε αρχικά ο κ. Μάργαρης.

Για την κίνηση των ημερών δήλωσε: «ο Ιούνιος μπήκε καλά και έχουμε πολύ καλές πληρότητες. Στο αεροδρόμιο υπάρχει κίνηση, όχι όμως και στο λιμάνι. Τα στοιχεία που έχουμε από την κίνηση του λιμανιού δείχνουν ότι ο πήχης είναι χαμηλά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό των ατόμων που ήλθαν το τριήμερο στο νησί μας. Τα 5000 περίπου άτομα που πέρασαν στη Ζάκυνθο και αν τα συγκρίνουμε με άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας όπως οι Κυκλάδες που είχαν περισσότερα άτομα, δείχνουν πως δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Η Ζάκυνθος μπορεί και καλύτερα».

Το κυκλοφοριακό

Για το πρόβλημα της πόλης ο Πρόεδρος των ξενοδόχων ανέφερε: «Η Ζάκυνθος έχει ένα κακό προηγούμενο και δεν μπορεί να προσελκύσει Έλληνες τουρίστες και δεν δίνει αυτό που θέλει ο πελάτης, δεν είναι καθαρό νησί κλπ.

Αν και υπήρχαν πολλοί που ήθελαν να κατέβουν στην πόλη το απόγευμα, δεν έβρισκαν πουθενά θέσεις στάθμευσης και αφού γύριζαν γύρω-γύρω, τελικά επέστρεψαν πίσω. Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Ζάκυνθο εδώ και πολλά χρόνια (με μόνιμες και οριστικές λύσεις) γι’ αυτό και θα πρέπει να έχουμε κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με έκτακτα μέτρα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να προσεγγίσουν την πόλη.

Κατά τα άλλα συνεχίζουν να υπάρχουν τα διαχρονικά μας προβλήματα όπως η καθαριότητα που δεν έχει επιλυθεί, η κοπή των χόρτων κλπ».

Ερωτηθείς για την περιοχή της Αγίας Τριάδας που είναι για πολλά χρόνια παραμελημένη, ο κ. Μάργαης είπε ότι είναι ντροπή για την εικόνα που έχει αυτό το όμορφο μέρος της πόλης μας.

Οι διανυκτερεύσεις

Η παράμετρος που έθεσε ο κ. Μάργαρης είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και όχι απλά των αφίξεων στον τουρισμό.

«Στεκόμαστε στους αριθμούς των αφίξεων αλλά αυτό δεν αρκεί γιατί πρέπει να δούμε τον αριθμό  των διανυκτερεύσεων που έχει μειωθεί κατά πολύ. Παλιά είχαμε 14 ημέρες παραμονής των επισκεπτών μας, μετά πήγε στις 10 ημέρες και τώρα έχουμε 5ήμερα και 3ήμερα. Αυτά αφορούν επισκέπτες που έρχονται με πτήσεις τσάρτερ. Πιο συγκεκριμένα το 70% των τουριστών έρχονται για 7ήμερες διακοπές και το 30% έρχονται για 5 και 3 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως για να ανεβάσουμε το μέσο όρο πληρότητας στα ξενοδοχεία, χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο. Το ένα εκατομμύριο επισκέπτες που μας δίνει το αεροδρόμιο σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, δεν μας φτάνει και θέλουμε  30% επιπλέον, αν αναλογιστούμε ότι έχουμε αυξημένες κλίνες από βίλες, RBNB  κλπ. Χρειάζεται λοιπόν να κοιτάζουμε τις διανυκτερεύσεις κι όχι απλά και μόνο τις αφίξεις, τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Έλληνες».

Τα κρουαζιερόπλοια

Ερωτηθείς για τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων ο κ. Μάργαρης είπε ότι «καλό είναι να γίνεται συνδυαστικά όλων η τουριστική κίνηση, δηλαδή να έχουμε τσάρτερ και κρουαζιερόπλοια και επισκέπτες με τα πλοία από την Κυλλήνη. Δεν θέλουμε να έχουμε μονόπλευρη ανάπτυξη. Βλέπετε τι γίνεται με τα all inclusive που οι τουρίστες δεν βγαίνουν έξω. Πρέπει όμως να επιβιώσουν και τα μαγαζιά, όπως και τα εστιατόρια. Θέλουμε λοιπόν πελάτες που δεν θα μένουν μόνο μέσα στα ξενοδοχεία. Χρειαζόμαστε λοιπόν και την κρουαζιέρα καθώς ο κάθε ένας από τους τουρίστες που κατεβαίνει θα χαλάσει 100 ή 200 ευρώ».

Τέλος για την εικόνα της πόλης ο κ. Γιώργος Μάργαρης δήλωσε στον –Ε-: «Η πόλη μας πρέπει να είναι σημείο αναφοράς και η ναυαρχίδα μας, όχι σκουπιδότοπος. ‘Εχω μιλήσει με το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους και αναμένω να γίνει κάτι. Πρώτα – πρώτα χρειάζεται προσβασιμότητα για τους κατοίκους και η πόλη μας είναι αφιλόξενη. Διώχνει παρά προσελκύει κόσμο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *