Ζάκυνθος

O Αγροτικός Συνεταιρισμός αρχίζει τη συγκέντρωση σταφίδας στο Σταφιδεργοστάσιο

Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκέντρωση σταφίδας από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό και οι σταφιδοπαραγωγοί θα παραδίδουν το προϊόν τους στο σταφιδεργοστάσιο.

Εκείνο που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η τιμή η οποία θα ανακοινωθεί κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει πολλά προβλήματα με τους παραγωγούς που βλέπουν την τιμή για το προϊόν τους να κατρακυλά. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει στην Αχαΐα η ΣΚΟΣ η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και με όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει έως τώρα.

Από την πλευρά του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου αναμένουμε την ανακοίνωση που θα δοθεί στη δημοσιότητα για τη συγκέντρωση σταφίδας αλλά και την ανακοίνωση για τα σταφύλια που θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες καθώς θα τα παραλαμβάνουν στο οινοποιείο κατά ποικιλίες.

Μιλώντας στον –Ε- ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης είπε ότι  θα έπρεπε να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού την αγροτική παραγωγή κι αυτό γιατί είναι ο πιο σταθερός παραγωγικός τομέας στη χώρα μας. «Όμως αυτό δεν συμβαίνει και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση γιατί οι τιμές είναι στάσιμες και από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Αναφέρομαι στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και την ενέργεια, που είναι οι βασικοί τομείς για να κάνει ο αγρότης τη δουλειά του» είπε ο κ. Βισβάρδης.

Πρόσφατα είχε γίνει μία συνάντηση για το θέμα των κρασιών, ήταν η συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ και εκεί ο Πρόεδρος κ. Μάρκου είπε ότι το σταφύλι είναι το μοναδικό προϊόν που τα τελευταία χρόνια δεν έχει ανέβει η τιμή του ούτε κατ΄ ελάχιστο. Το ερώτημα λοιπόν που έθεσε  ο κ. Βισβάρδης είναι πως θα συνεχίσει να παράγει ο παραγωγός. Ο κ. Βισβάρδης είπε ότι στη Ζάκυνθο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου και συμπλήρωσε πως δεν γίνεται να μειωθεί το κόστος για τον αγρότη.

Ειδικά για τη σταφίδα, της οποίας έχει αρχίσει ο τρύγος εδώ και δύο εβδομάδες, οι παραγωγοί τόσο από τη Ζάκυνθο όσο και από την Πελοπόννησο, εκφράζουν την αγωνία τους για τη φετινή χρονιά και θέτουν το ερώτημα μήπως είναι και η τελευταία που θα ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους. Το υψηλό κόστος παραγωγής και η τιμή την οποία θα λάβουν για το προϊόν τους είναι αυτά που λειτουργούν αρνητικά για να συνεχίσουν να παράγουν.

«Το άνοιγμα στην ψαλίδα μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής πώλησης στο ράφι είναι μεγάλο και στο τέλος θα ξεριζωθούν πρώτα οι σταφίδες και μετά τα αμπέλια» είπε ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *