Οικονομία

Νίκη Μαλαφούρη: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως 30 Σεπτεμβρίου

Η Γραμματέας του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη στον –Ε-

Η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει, αλλά οι φοροτεχνικοί ζητούν να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κι αυτό γιατί οι έκτακτες καταστάσεις που προκλήθηκαν με την πανδημία δημιουργούν νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον –Ε- η φοροτεχνικός και Γραμματέας του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη, το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου κατά τον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να τακτοποιήσουν τις δηλώσεις τους γίνεται από όλο τον κλάδο που ανησυχεί και για ενδεχόμενο συνωστισμό στα γραφεία που συμπληρώνονται οι δηλώσεις.

«Το ζητάμε επισταμένα γιατί πρέπει οι φορολογούμενοι να συνέλθουν από το σοκ του κορονοϊού, να προγραμματιστούν και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που ζητάμε. Τα χρέη είναι συσσωρευμένα, δηλαδή οι δόσεις, τα δάνεια, ενώ υπάρχει το φάσμα της ανεργίας και η αγωνία για το πώς θα πάνε τα πράγματα. Με τις παρατάσεις έχουμε συσσώρευση των οφειλών. Μέχρι τότε να έχουν γίνει τα νομοθετήματα για τις μειώσεις των συντελεστών του φόρου εισοδήματος. Αυτό είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει το 2021 αλλά ας ξεκινήσει πιο νωρίς. Επίσης πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει ή να καταργήσει την προκαταβολή” ανέφερε η κ. Μαλαφούρη.

Αναφορικά με τα αιτήματα η Γραμματέας του Επιμελητηρίου είπε: «Τα Επιμελητήρια έχουν κάνει προτάσεις και γίνεται διεργασία επί αυτών. Επίσης συζητείται η μείωση του ΦΠΑ. Ακόμα θέλουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις γιατί είναι πολλοί αυτοί που τις έχουν χάσει. Επίσης πρέπει να ισχύσει ακατάσχετος λογαριασμός και στα νοικοκυριά και να αυξηθεί το ποσό».

Επειδή φέτος υπάρχουν ειδικές και έκτακτες συνθήκες, οι λογιστές εκτιμούν πως επιβάλλεται να δοθεί χρόνος για να μπορέσουν όλοι να ανατάξουν οικονομικά.

«Αφού η πολιτεία ζητά να καταθέσουμε φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να προϋπάρχει μέριμνα γιατί ζούμε μία τραγική και πρωτόγνωρη κατάσταση. Άρα και η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να προλαμβάνει κι όχι να απαιτεί να κάνουμε τις δηλώσεις τώρα, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Πάντα παίρναμε μία παράταση μέχρι τον Ιούλιο αλλά τώρα ζούμε μη φυσιολογικές συνθήκες. Επίσης υπάρχουν και τα μέτρα ασφαλείας γιατί αν τα λογιστικά γραφεία δεχτούν τόσο κόσμο μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο θα στοιβαχτούν με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την μετάδοση του ιού. Ζητάμε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να προετοιμαστούμε όλοι, όπως και η πολιτεία που πρέπει να ετοιμάσει όλα αυτά τα νομοθετήματα» ανέφερε η κ. Μαλαφούρη.

Φέτος υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος των απολύσεων

Για τα ζητήματα των εργαζομένων και καθώς το φάσμα της ανεργίας είναι απειλητικό η κ. Μαλαφούρη είπε τα εξής: «Τέτοια εποχή θα υπήρχε πολύ μεγάλη κινητικότητα με τις προσλήψεις, ενώ φέτος υπάρχει ο κίνδυνος των απολύσεων και πρέπει να δοθούν μεγάλα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για να κρατήσουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους, αυτό το γνωρίζουν όλοι και πρέπει να δοθεί βοήθεια και κίνητρα.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις λένε ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 30% και θα ξεπεράσουμε την κρίση του 2010 καθώς θα πληγεί ο τουρισμός».

Τέλος η Γραμματέας του Επιμελητηρίου έκανε γνωστό πως μεταξύ των αιτημάτων είναι η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις επιχειρήσεις καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Της Αγγελικής Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *