Ζάκυνθος

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης στο Δήμο για τα πρόστιμα των Ναυαγοσωστών

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου η εκκρεμότητα που αφορά την επιβολή προστίμων στο Δήμο Ζακύνθου για την απουσία ναυαγοσωστών από τις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες το 2021, παραμένει  ενώ η απαλλαγή του Δήμου με βάση την  τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Βουλή αποτελεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης..

Το θέμα επαναφέρει στην επιφάνεια ο συνδυασμός ΑΝΑΔΡΑΣΗ που με αίτημα  στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων  ζητά ενημέρωση για το αν η προβλεπόμενη διαδικασία ακολουθήθηκε από το Δήμο προκειμένου να μην πληρωθούν τα πρόστιμα, ενώ ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ενημερώνει αναλυτικά για τις ενέργειες που έγιναν από τη δημοτική αρχή το περσινό καλοκαίρι για την ναυαγοσωστική κάλυψη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα..

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και αφορά όλους τους Δήμους που έρχονται αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα λόγω της έλλειψης ναυαγοσωστών, προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για να διαγραφούν τα πρόστιμα αυτά αρχής γενομένης από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων.

Το ερώτημα που  θέτει ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης είναι αν ο Δήμος έχει ασκήσει την προσφυγή ή κινδυνεύει να καταβάλει ποσό που αγγίζει τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ για τα πρόστιμα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του  ΕΡΜΗ, ο επικεφαλής της ΑΝΑΔΡΑΣΗΣ Γ. Αγαλιανός διατύπωσε σαφείς προβληματισμούς για το αν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και έκανε γνωστό πως υπάρχουν πληροφορίες από τις διοικητικές υπηρεσίες πως δεν έγιναν οι διαδικασίες για την πρόσληψη ναυαγοσωστών.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει πως «κατά των αποφάσεων επιβολής προστίµων που έχουν επιβληθεί από τις αρµόδιες λιµενικές αρχές σε Δήµους, σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 17 του π.δ. 71/2020 (Α΄ 166), επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής του Δήµου ενώπιον του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωµένης Διοίκησης εντός εξήντα (60) ηµερών από τη δηµοσίευση του παρόντος, µε κοινοποίηση στην κατά τόπον αρµόδια λιµενική αρχή. Τα πρόστιµα διαγράφονται, εφόσον είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης συµβάσεων προµηθειών, υπηρεσιών και έργων για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 7 αυτού και υπό την προϋπόθεση ότι τηρήθηκαν όσα ορίζονται στα άρθρα 61 και 120 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), αλλά δεν συνήφθησαν συµβάσεις άνευ υπαιτιότητας των δήµων»

Ακολουθεί η αίτηση – αναφορά της ΑΝΑΔΡΑΣΗΣ ενώ για το θέμα υπήρξε αναλυτική απάντηση από το Δήμαρχο

ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ

Της Δημοτικής Παράταξης “ΑΝΑΔΡΑΣΗ” Δήμου Ζακύνθου 

ΠΡΟΣ

κ. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 

Από αναφορές στα Τοπικά Μ.Μ.Ε. ενημερωθήκαμε για την επιβολή στον Δήμο μας προστίμων από τοπική Λιμενική Αρχή για παραβάσεις Νομοθεσίας που διέπουν λειτουργία των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού μας (έλλειψη ναυαγοσωστων κλπ).

Επειδή αιτηθήκαμε ενημέρωσης από 9-2-2022 και μέχρι σήμερα δεν μας δόθηκαν στοιχεία προσφεύγουμε ενώπιον σας και ζητάμε:

1) Να μας γνωρίσετε εάν έχουν υποβληθεί σε εσάς ενδικοφανεις προσφυγές που προβλέπονται Ν.4873/2021 για τα πρόστιμα Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου, εάν αυτές έχουν εξετασθεί και εάν αυτό έχει γίνει ποιες οι αποφάσεις σας!

2) Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.2485/22-2-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ζακύνθου προκύπτουν κατά την άποψή μας ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και αποδοθούν.

Επιφυλασσόμενοι για κάθε περαιτέρω ενέργεια, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες, με την προσδοκία να απαλλαγεί ο Δήμος μας από δυσβάσταχτες συνέπειες των αναφερόμενων παραλείψεων, δεδομένου ότι σύμφωνα με δηλώσεις Δημάρχου Ζακύνθου σε συνεδρίαση Δημοτικού συμβουλίου της 30-6-2021 στο οποίο δήλωσε ότι «…τα πρόστιμα είναι περίπου ίδια με εκείνα που θα δίναμε στις εταιρείες αυτές…» (σ.σ εταιρείες ναυαγοσωστικών καλύψεων) οι παραλείψεις έγιναν από πρόθεση του Δημάρχου και όχι από αμέλεια του Δήμου Ζακύνθου.

Μετά τιμής

Ο επικεφαλής της Παράταξης 

Γιάννης Π. Αγαλιανος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *