Ζάκυνθος

Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών στις 23 Νοεμβρίου

Η αποζημίωση για τις ελιές και η πολύ χαμηλή τιμή παραγωγού για τη σταφίδα είναι μερικά από τα πιο σοβαρά θέματα που απασχόλησαν επαφές που είχε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού, Διονύσης Βερτζάγιας, στην πρωτεύουσα.

Χθες Πέμπτη είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά και εκεί τέθηκαν όλα τα θέματα με πρώτο το αίτημα για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που η παρατεταμένη ξηρασία τους προκάλεσε φέτος ζημιές.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Υπουργός ζήτησε χρονικό περιθώριο για να συζητήσει τα προβλήματα με τους συνεργάτες και  συμβούλους του και όρισε νέα συνάντηση στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου.

Η τιμή

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βερτζάγιας στον –Ε-: «Η τιμή του λαδιού είναι ικανοποιητική αλλά έχουμε την ξηρασία στο μισό νησί και στο άλλο μισό που έβρεξε έχουμε πρόβλημα με το δάκο. Τα φυτοφάρμακα τώρα είναι προληπτικά και όχι θεραπευτικά και πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα καθώς τώρα πρέπει να πάμε σε δολωματικούς ψεκασμούς.

Ενημερώσαμε τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την Περιφέρεια. Προσπαθούμε μαζί με το Βουλευτή που έκλεισε το ραντεβού στο Υπουργείο να έχουμε αποτέλεσμα κι αν δεν γίνει με τον ΕΛΓΑ θα πάμε μέσω ΠΣΕΑ για να δοθούν αποζημιώσεις».

Εργατικό δυναμικό

Για την έλλειψη εργατικού προσωπικού και στη Ζάκυνθο ο κ. Βερτζάγιας είπε: «Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν εργάτες για την συγκέντρωση του ελαιοκάρπου και σύμφωνα με μία τελευταία πληροφορία εγκρίθηκαν για να μπουν στη Ζάκυνθο 500 εργάτες γης από τρίτες χώρες. Υπήρξε αίτημα από το Υπουργείο το οποίο και εγκρίθηκε ενώ έχουμε και ΦΕΚ.  Αν δεν προλάβουμε φέτος, θα προετοιμαστούμε για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο».

Η σταφίδα

Για το θέμα της σταφίδας  ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βερτζάγιας είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ότι ο παραγωγός θα πάρει 80 λεπτά το κιλό! Ξεριζώνονται πλέον τα κτήματα!»

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει πολλές επαφές και συναντήσεις αλλά χωρίς απτό αποτέλεσμα και καθώς η καλλιέργεια είναι ζημιογόνα, οι παραγωγοί θα σταματήσουν να καλλιεργούν την κορινθιακή σταφίδα, ειδικά στη Ζάκυνθο  που η πηγή του τουρισμού αφήνει περισσότερα έσοδα.

Τα « δάνεια»

Για τη γνωστή υπόθεση με τα «κόκκινα δάνεια» στην οποία έχει εμπλακεί η ΕΑΣΖ, ο κ. Βερτζάγιας είπε: «υπάρχει μία εξέλιξη και είναι το γεγονός ότι έχουν τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο  δικαστικές αποφάσεις και ήδη έχουμε μια απόφαση που σημειώνει πως τα αμερικάνικα  funds που έστησαν είναι παράνομα. 

Αυτές οι εταιρείες ζήτησαν στήριξη από τη Βουλή η οποία απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα υπάρξουν αποφάσεις από τα δικαστήρια. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία και αναμένουμε. Τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει είναι υπεύθυνα. Δεν γίνεται τα δάνεια των αγροτών και των συνεταιρισμών να περνούν ανεξέλεγκτα  σε αυτά τα  funds. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι είναι οι ιδρυτές και οι μέτοχοι της PQH» κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Σημειώνεται πως η εταιρεία  PQH είναι αυτή που χειρίζεται  τα «κόκκινα δάνεια» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *