Ζάκυνθος

Νέα δημοπρασία για το Λίβα

Πολύ σημαντικά θέματα είδαν το φως στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ που έγινε με τηλεδιάσκεψη και στη διάρκειά του μπήκαν ζητήματα με τα απορρίμματα για όλα σχεδόν τα νησιά του Ιονίου.

Ο περιφερειακός φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων συζητούσε για δυόμιση ώρες και καθώς τα θέματα είναι πολλά και σοβαρά ενόψει τουριστικής περιόδου, τις επόμενες ημέρες θα γίνει και νέα συνεδρίαση.

Το πιο σημαντικό για τη Ζάκυνθο αφορά το σχέδιο για το Λίβα καθώς αναμένεται να γίνει νέα δημοπρασία, η οποία θα περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση του συνόλου των αναγκών του νησιού μας με νέο σχεδιασμό.

Το θέμα αυτό ήταν προς το τέλος της ημερήσιας διάταξης και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα γίνει νέα δημοπρασία. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν, από την ανάδειξή του μέχρι να κατασκευαστεί ολοκληρωτικά το έργο. Δηλαδή θα έχει στην ευθύνη του την προσωρινή λειτουργία της μονάδας, την ενδεχόμενη ταφή απορριμμάτων, την μεταφορά τους και ότι άλλο προκύψει μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Η διακήρυξη που θα γίνει θα περιλαμβάνει 5 τμήματα, αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε μόνο έναν ανάδοχο ή αν θα μπορούν να αναλάβουν περισσότεροι.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα αυτό από την Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Ιονίων και Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

 *

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση ήταν και οικονομικά που όμως αφορούν πληρωμές του παρελθόντος που δεν τακτοποιήθηκαν και τώρα καλείται να εξοφλήσει η σημερινή δημοτική αρχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε χρήματα για μυοκτονία και για διαχείριση απορριμμάτων στο Λίβα, καθώς και οφειλή που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΖ.

Μίαν από τις οφειλές αφορά το έτος 2018 όπου από την περίοδο εκείνη οφείλονται στην εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» 68.000 ευρώ.  Αφορά τη δημοτική αρχή του πρώην Δημάρχου Π. Κολοκοτσά και τον τότε Πρόεδρο του φορέα για τα απορρίμματα Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Μυλωνά.

Μία άλλη οφειλή αφορά την περίοδο του Δημοτικού Συμβούλου Ανδρέα Ξένου που ήταν Πρόεδρος στον φορέα της καθαριότητας και είναι ποσό 35.000 ευρώ για το οποίο έγινε δικαστική διαμάχη με εργολάβο. Η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και αποφασίστηκε να αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου, η νομική του σύμβουλος κ. Φωτοπούλου.

Στις οικονομικές εκκρεμότητες που έγιναν γνωστές να προστεθεί και μία μυοκτονία στο Λίβα που έγινε επί προεδρίας του ΦοΔΣΑ Π. Μυλωνά, θέμα για το οποίο υπάρχει δικαστική απόφαση και δικαιώνει τον ανάδοχο.

Για τα θέματα του πρώην ΦοΔΣΑ υπάρχουν κι άλλα ζητήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν πρώτα πολιτικές απαντήσεις. Το ένα αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού με τα μηχανήματα που δεν παραλάμβανε εδώ και χρόνια η αρμόδια Επιτροπή  και τα οποία φαίνεται ότι είναι σε αχρηστία και το άλλο αφορά το ΚΔΑΥ και τον ανάδοχο που υλοποιούσε την ανακύκλωση.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως το καθένα από αυτά χρειάζεται να ερευνηθεί για να εντοπιστεί αν έχουν εφαρμοστεί οι συμβάσεις που έγιναν και αν έχει προκύψει ζημιά για τα ταμεία της αυτοδιοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *