Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά το αίτημα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση κεραίας στα Στροφάδια, παρά το γεγονός ότι η Εφορεία Ζακύνθου είχε απαντήσει αρνητικά πριν από περίπου ένα μήνα στο αίτημα αυτό.
Το θέμα της κεραίας απασχολεί το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα καθώς η εγκατάσταση συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των αναγκών του συνεργείου που θα αναλάβει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου., από την άλλη θα εγκατασταθεί σε μια περιοχή ειδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας.
Η ΕΦΑ στην απόφαση της σημείωνε πως «δεν εγκρίνει την εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στη νησίδα Σταμφάνη, σε θέση η οποία έχει άμεση οπτική επαφή με το συγκρότημα της Ι. Μ. Στροφάδων, καθώς ο σταθμός θα είναι ορατός από οποιοδήποτε σημείο της νησίδας, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της, και το μεταλλικό δικτύωμα θα αποτελεί μία αντιαισθητική προσθήκη στο ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, η οποία θα ανταγωνίζεται σε ύψος το μνημείο»
Αμέσως μετά την απόφαση της ΕΦΑ, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας άσκησε ιεραρχική προσφυγή προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» στην εγκατάσταση για λόγους δημόσιου συμφέροντος που συνδέονται και με το έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου που ξεκινά.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην απόφαση του, δίνει την άδεια της εγκατάστασης υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, η κεραία θα μετακινηθεί.
Η απόφαση που υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει:
«Αποφασίσουμε την αποδοχή της ιεραρχικής προσφυγής της εταιρείας «COSMOTE Α.Ε.» κατά της αριθμ. ΥΠΠΟΑ/505193/20-10-2021 Απόφασης της ΕΦΑ Ζακύνθου περί της «Μη έγκρισης εγκατάστασης Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας της «COSMOTE Α.Ε.» με ονομασία και κωδικό «STROFADES (141 0183)» σε έκταση επιφάνειας 500,00 τ.μ. στη νησίδα Σταμφάνη του συμπλέγματος Στροφάδων νήσων,
Δήμου Ζακύνθου», για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και ιδίως δεδομένης της εγκατάστασης επί της νησίδας, στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγίου Διονυσίου Στροφάδων στη νησίδα Σταμφάνη, που υλοποιείται από την ΔΑΒΜΜ του ΥΠΠΟΑ, εργοταξίου το οποίο θα λειτουργήσει εκεί περί τα 3,5 χρόνια. Η έγκριση εγκατάστασης της εν λόγω κεραίας της COSMOTE δίνεται υπό τον όρο ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος, όπως άλλωστε δηλώνεται και στην από 22-10-2021 ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας, η κεραία θα μετακινηθεί σε νέα θέση, μακρύτερα από το μνημειακό σύνολο, και θα είναι, εφόσον η τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία το επιτρέψει, μικρότερων διαστάσεων σε ύψος και όγκο»
ΤΟ ΕΘΠΖ
Προς το παρόν η εγκατάσταση δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που θα πρέπει να επίσης να γνωμοδοτήσει, αφού πρόκειται για περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Φορέα είχε τονίσει πως να έπρεπε να προηγηθεί μια μελέτη των πιθανών επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο έργο πριν υποβληθεί η αίτηση από την εταιρεία.
«Αν υπήρχε σωστή ειδική οικολογική αξιολόγηση και προχωρούσε το έργο, θα έπρεπε να ληφθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα ελαχιστοποιούσαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πανίδα στο πέρασμά της από τα Στροφάδια. Να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ότι θα υπάρχει δενδροφύτευση ώστε να μην προσκρούουν πάνω στο φράχτη γύρω από την κεραία» είχε αναφέρει σχετικά.
ermisnewsroom