Ζάκυνθος

Ν. Ποταμίτης: Με 38 γιατρούς απέμεινε το Νοσοκομείο, ενώ έπρεπε να έχει 89

Καμπανάκι για την έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου χτυπά η ΕΝΙΖ και ο Πρόεδρός της, ορθοπεδικός Νίκος Ποταμίτης ο οποίος καταγράφει με στοιχεία την πραγματικότητα και δηλώνει πως δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν αντέχουν εδώ.
Μιλώντας αναλυτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο από το οποίο έχουν φύγει πολλοί γιατροί λόγω συνταξιοδότησης, ιδιώτευσης κλπ,, ο κ. Ποταμίτης σημείωσε: «Το Νοσοκομείο Ζακύνθου έχει μόνο 38 γιατρούς από τους 89 και είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Έπρεπε να έχει 65 μόνιμους και 24 ειδικευόμενους. Οι ειδικευόμενοι είναι μεγάλη δύναμη γιατί είναι νέοι και έχουν όρεξη. Αν δεν τους έχει ένα Νοσοκομείο, τότε πάει πίσω η δουλειά, κόβεται στο μισό και στη Ζάκυνθο δεν τους έχουμε. Πρέπει να έχουμε τις προϋποθέσεις για να λειτουργούν οι κλινικές με τους απαραίτητους γιατρούς οι οποίοι εκπαιδεύουν τους ειδικευόμενους και να μην είναι εξουθενωμένοι οι ειδικοί και οι μόνιμοι γιατροί κάνοντας 18 ή 20 εφημερίες το μήνα! Να μην χρειάζεται να πεθάνουν στη δουλειά αν ο συνάδελφός τους βγει σε άδεια γιατί τότε μένει ο ένας που εφημερεύει κάθε μέρα. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν γίνεται να μένει η κάθε κλινική με δύο γιατρούς».
Στη συνέχεια ο κ. Ποταμίτης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις κλινικές, οι οποίες έχουν αποψιλωθεί από γιατρούς και είπε: «Οι 6 από τις 10 κλινικές του Νοσοκομείου Ζακύνθου λειτουργούν με 2 γιατρούς κι όταν ο ένας φεύγει, τότε ο άλλος δουλεύει ασταμάτητα όλο το 24ωρο. Ο γιατρός σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο μπορεί να δουλεύει 10 ώρες ή έστω 12 καθ’ υπέρβαση και καλά πληρωμένος.
Το καλοκαίρι με τη συνεχή ροή περιστατικών στην εφημερία δεν μπορείς να κοιμηθείς και υπάρχουν γιατροί που κάθονται 24+8 ώρες, δηλαδή συνεχόμενα 32 ώρες και με χρήματα λιγότερα από 4 ευρώ την ώρα. Με αυτές τις συνθήκες γιατί αναρωτιόμαστε που φεύγουν οι γιατροί και πάνε στο εξωτερικό που πληρώνονται μάλιστα και με τα διπλά χρήματα.
Στο Νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν μείνει αυτοί που δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και όσοι δεν θέλουν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα και μένουν μέχρι να πάρουν τη σύνταξή τους. Οι υπόλοιποι την κοπανάνε και δεν είναι μόνο οι μικροί αλλά και οι μεσήλικες. Αυτοί που έμειναν δεν αντέχουν!»

Η Ορθοπεδική

Για το θέμα της Ορθοπεδικής κλινικής ο κ. Ποταμίτης είπε ότι λέγονται ψέματα καθώς η θέση δεν έχει προκηρυχθεί. «Αυτό έγινε πριν από 12 χρόνια, δηλαδή η προκήρυξη, αλλά ποτέ δεν διορίστηκαν γιατροί γιατί ήταν τα μνημονιακά χρόνια που δεν γίνονταν διορισμοί. Έκτοτε η θέση έχει μπλοκαριστεί. Πρόκειται για την 4η θέση ορθοπεδικού. Τότε που έγινε η προκήρυξη πήραν μέρος 30 γιατροί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να έλθουν στη Ζάκυνθο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τροχαία

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΖ μίλησε για τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων που έπρεπε να διαχειριστούν φέτος οι γιατροί στο Νοσοκομείο την τουριστική περίοδο. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως μέσα σε μία ημέρα το Σεπτέμβριο μήνα είχαμε πάνω από 40 τροχαία που έπρεπε οι τραυματίες να λάβουν υπηρεσίες από το Νοσοκομείο.
«Τα τροχαία στη Ζάκυνθο φέτος ήταν πολλά και τη μεγαλύτερη ζημιά την έκαναν οι «γουρούνες». Το μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων ήταν από γουρούνες και ήταν πάνω από 50%. Αυτά είναι οχήματα εκτός δρόμου και θέλουν ειδική άδεια οδήγησης. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί.
Τα πράγματα φέτος στο Νοσοκομείο ήταν δύσκολα και πιο δύσκολα από το 2019. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε σε ένα 24ωριο 40 τροχαία Αυτό έγινε την περασμένη Δευτέρα. Δεν αξίζει τέτοια ταλαιπωρία στους γιατρούς ούτε στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο κόσμος πρέπει να κάνει κάτι για τα στραβά και να διαμαρτυρηθεί με όποιο τρόπο μπορεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *