Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί μας δείχνει ότι η πανδημία δεν είναι σε ύφεση και κάθε μέρα που περνά βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και χρειάζεται προσοχή από όλους ενώ η μόνιμη επωδός είναι ο εμβολιασμός.
Για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων η αιτία βρίσκεται στις εξόδους και τις συνεστιάσεις την περίοδο του καρναβαλιού και η καταγραφή των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο τις τελευταίες ημέρες.
Οι γιατροί
Ο γιατρός Νίκος Λογοθέτης δήλωσε στον –Ε- ότι η πανδημία δεν βρίσκεται σε κάμψη αλλά το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί η παραλλαγή Ο2 του ιού που είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Ο1.
Αναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας ο κ. Λογοθέτης είπε:
«Οι κινήσεις απελευθέρωσης από την αυστηρότητα των οδηγιών που ίσχυαν μέχρι τώρα, είναι αναμενόμενο να φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς αυτό να ακολουθείται από πίεση στο ΕΣΥ.
Φαίνεται κάποια μείωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας
Από τα πρόσφατα στοιχεία βλέπουμε κάποιους δείκτες που σχετίζονται με εμβολιασμένους και πανδημία και μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες.
Για παράδειγμα: οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση στο δείκτη θνησιμότητας είναι 1,5 στις 100.000. Αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι οι δείκτης γίνεται 11,7 ανά 100.000. Αυτό για εμάς μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 87%. Έχουμε λοιπόν ένα εμβόλιο που είναι πολύ αποτελεσματικό και αφορά ακόμα και την παρούσα κατάσταση με τον Ο2 ιό που έχει ανοσολογική διαφυγή. Αυτό σημαίνει πως ξεφεύγει από τα αντισώματα του εμβολίου και πηγαίνει στον οργανισμό γιατί φοράει έναν μανδύα και δεν αναγνωρίζεται αμέσως, έτσι οι μολύνσεις είναι περισσότερες. Να μην ξεχάσουμε λοιπόν να κάνουμε το εμβόλιο».
Για τις μεταλλάξεις του ιού και τα εμβόλια ο κ. Λογοθέτης είπε: «Ο ένας που δεν εμβολιάζεται αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους γύρω του και επιπλέον ο ιός μπαίνει πολύ εύκολα και εύκολα μεταλλάσσεται, άρα μπορεί να μην φύγουμε ποτέ από την πανδημία.
Πιστεύουμε πως αν συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό πάνω από 90% με τις παρούσες συνθήκες και τον υπερμεταδοτικό ιό, θα κερδίσουμε πολλά.
Η χρήση της μάσκας τα δύο χρόνια δεν μας έφερε γρίπη αλλά τώρα που την βγάλαμε θα έχουμε και τις τελευταίες εβδομάδες η γρίπη έκανε άλμα. Έχουμε χαλαρώσει και ο κόσμος είναι κουρασμένος. Λένε ότι τώρα ο ιός είναι ελαφρότερος και είναι όσον αφορά τη νόσηση αλλά κάνει και θανάτους. Τώρα έχουμε θανάτους από την Ο2 και διασωληνωμένους».
Ειδικά για το νησί μας ο κ. Λογοθέτης ανέφερε: «Ο δείκτης των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο είναι λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο, κατά διαστήματα. Τώρα αυξήθηκαν τα κρούσματα γιατί ήταν τα καρναβάλια και όλοι βγήκαν έξω, όμως δεν είμαστε από τις περιοχές με τα πολλά κρούσματα. Η μέτρηση γίνεται ανά 100 χιλιάδες και μετράμε το μέγεθος της διασποράς».
4η δόση
Την τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid για όσους είναι σε ηλικία 50 ετών και άνω, ενέκρινε ο αμερικανικός FDA, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το εάν μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση του όμικρον θα προκαλέσει άλλο ένα κύμα μόλυνσης στις ΗΠΑ όπως στην Ευρώπη και την Κίνα.