Οικονομία

Μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Ζακύνθου με την οποία ζητά μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη και αναφέρει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 30 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (Φ.Ε.Κ. 75/Α/30-3-2020), θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Επιπλέον, με την από 2 Απριλίου 2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020) η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του προσωρινού αυτού μέτρου, καθορίζοντας τους δικαιούχους, το ύψος της ενίσχυσης, τις προϋποθέσεις χορήγησης και επιστροφής της, τη διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία, τον τρόπο καταβολής και επιστροφής της ενίσχυσης, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.

Όπως διευκρινίζεται από τις διατάξεις τις προαναφερθείσας Π.Ν.Π. από το ως άνω μέτρο εξαιρούνται επιχειρήσεις που φαίνονται να ήταν προβληματικές έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Η λογική του νομοθέτη να συμπεριλάβει στο ευεργετικό αυτό μέτρο μόνο τις υγιείς επιχειρήσεις που εμφάνισαν προβλήματα ακριβώς εξαιτίας της πτώσης του τζίρου τους λόγω της πανδημίας είναι προφανής και ακριβής.

Ωστόσο, μια ξεχωριστή κατηγορία επιχειρήσεων είναι εκείνες που το περσινό καλοκαίρι υπέστησαν το βαρύτατο πλήγμα της πτώσης της εταιρίας Thomas Cook.

Οι τουριστικές αυτές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες επλήγησαν σε ποσοστό 80 ως και 100%, δεν είχαν κανένα έσοδο από την απερχόμενη τουριστική σεζόν. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, ότι οι επιχειρήσεις αυτές πλέον πλήττονται διπλά αφού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ τα έσοδά τους για τη φετινή σεζόν αναμένεται να είναι εξαιρετικά μειωμένα.

Επειδή, οι εν λόγω επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους δούλευαν αποκλειστικά ή σε μεγάλο ποσοστό με την προαναφερθείσα εταιρία, η οποία εισήλθε το Σεπτέμβρη (23/ 09/ 2020) σε καθεστώς υποχρεωτικής εκκαθάρισης αφήνοντας απλήρωτες τις υποχρεώσεις της προς την ελληνική αγορά.

Επειδή, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν κατέστησαν “προβληματικές” από δική τους υπαιτιότητα αλλά ακριβώς λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook.

Επειδή, το βαρύ πλήγμα που δέχεται τις κρίσιμες αυτές ώρες η οικονομία της χώρας μας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αναγκάσει ειδικά τις επιχειρήσεις αυτές να κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους.

Επειδή, αποτελεί κέρδος για την τοπική οικονομία να καταστούν ξανά εύρωστες οι εν λόγω επιχειρήσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Ποια οικονομικά και φορολογικά μέτρα θα λάβουν για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δέχθηκαν σε μεγάλο ποσοστό το πλήγμα από την πτώχευση της Thomas Cook;

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να μην αναγκαστούν να κλείσουν δεδομένου ότι πλέον θα δεχθούν και τις οικονομικές επιπτώσεις της υφιστάμενης υγειονομικής κρίσης;

Θα ήταν δυνατό να ευεργετηθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις από το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής;

Ο ερωτών βουλευτής
Διονύσιος Ακτύπης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *