Ζάκυνθος

Μεταβατική έδρα στη Ζάκυνθο για την αναγνώριση κυριότητας δασών, ζητά ο ΔΣΖ

Την αντιμετώπιση ενός θέματος που θα ταλαιπωρήσει τους συμπολίτες μας με τις ιδιοκτησίες τους στα δασικά, έφερε στο φως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ο οποίος είπε ότι πρέπει να  δημιουργηθεί μεταβατική έδρα για τη Ζάκυνθο και να μην ταξιδεύουν για την Κέρκυρα.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει και το Βουλευτή Ζακύνθου, ενώ θα συναντηθεί και με το Βουλευτή της Κεφαλονιάς ώστε οι κάτοικοι από τα δύο νοτιότερα νησιά του Ιονίου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χωρίς να ταλαιπωρηθούν.

Ο κ. Γιατράς δήλωσε : «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου έχει ενημερώσει το Βουλευτή Δ. Ακτύπη από τις αρχές Μαΐου και μάλιστα του έδωσε σχετική επιστολή. Με το νόμο 4819/2021 συγκροτήθηκαν Συμβούλια οδιοκτησίας Δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων 

Υπάρχουν θέματα στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά και θα τα συζητήσουμε σύντομα και με τον Βουλευτή Κεφαλονιάς κ. Καππάτο που είναι και δικηγόρος.

Στην αρμοδιότητα αυτών των Συμβουλίων είναι η διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των δασών και των χορτολιβαδικών εκτάσεων των περιοχών εκείνων που δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Εκείνος που για διοικητικούς λόγους θέλει να αναγνωρίσει πως είναι ιδιοκτήτης μίας διοικητικής έκτασης στις περιοχές που δεν υπάρχει το τεκμήριο, πρέπει να πάει στην Επιτροπή (ενώ παλιά δεν χρειαζόταν γιατί το Δημόσιο έπρεπε να προσκομίσει τίτλους)) και τώρα τα πράγματα αντιστρέφονται.

Πρέπει λοιπόν να πάει στην Επιτροπή εκείνος που θέλει να αναγνωριστεί  διοικητικά η γη του. Αν έχεις τίτλους δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσκομίσει τίτλοι που να έχει δημιουργηθεί πριν από το 2001. Δηλαδή για τα ορεινά της Ζακύνθου πρέπει να έχουν δημιουργήσει τίτλους από το 1954 μέχρι το 2001 καθώς πριν από το 1932 δεν υπάρχουν καθώς κάηκαν με τη σεισμοπυρκαγιά. Αυτοί λοιπόν που μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα δεν έχουν δημιουργήσει τίτλους θα έχουν πρόβλημα».

Επιπλέον ο κ. Γιατράς έκανε γνωστό ότι  «σε αυτή την Επιτροπή προεδρεύει ο αρμόδιος προϊστάμενος του νομικού συμβουλίου του κράτους  της έδρας και στην περίπτωσή μας είναι η  Κέρκυρα και για να επιλυθεί ένα θέμα από τη Ζάκυνθο πρέπει να πάει ο ιδιοκτήτης στην Κέρκυρα. Εγώ ζήτησα να υπάρξει η δυνατότητα μεταβατικής έδρας για τη Ζάκυνθο και για την Κεφαλονιά. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στην Κέρκυρα για να λύσουμε αυτά τα θέματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *