Οικονομία

Τουρισμός: Μεγάλες οι ζημίες σε ξενοδοχεία και καταστήματα

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Με τις εισπράξεις να μην είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν ούτε τις πάγιες δαπάνες τους και τους τουρίστες να φεύγουν από το νησί σαν τα αποδημητικά πουλιά και να προκαλούν μελαγχολία στην αγορά, οι επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού αποτιμούν την κίνηση και διαπιστώνουν ότι για πρώτη χρονιά φέτος το ταμείο τους είναι …πολύ πιο κάτω από το μείον.

Η κατάσταση στην τουριστική οικονομία για πρώτη φορά στην ιστορία είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στα μεγάλα ξενοδοχεία που άνοιξαν υπό την πίεση των Τουρ οπερέϊτορς και στους δύο μήνες που λειτούργησαν, διαπίστωσαν ότι οι εισπράξεις τους ήταν πολύ κάτω του αναμενομένου. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι πολλά μεγάλα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να συσσωρεύσουν ζημιές στους ισολογισμούς τους.

Με μικρότερες απώλειες κινήθηκαν τα μικρά ξενοδοχεία και οι πανσιόν που διατηρούν χαμηλά κοστολόγια, ενώ μάλλον ευνοημένες από τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, ήταν οι βίλες και οι πολυτελείς κατοικίες που συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις πολλών, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κίνηση στο αεροδρόμιο και τον Αύγουστο μήνα υπέστη καθίζηση της τάξεως του 50% ενώ με τις ανάλογες απώλειες εξελίχθηκε και η κίνηση στα λιμάνια.

Αν και δεν έχουν δοθεί στοιχεία στη δημοσιότητα οι μεγάλοι χαμένοι του φετινού καλοκαιριού είναι τα καταστήματα της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Τα αυστηρά μέτρα της πολιτείας, τα ποινολόγια των διωκτικών αρχών και τα “ωράρια” λειτούργησαν καταλυτικά την περίοδο που όλοι προσδοκούσαν μια κάποια κίνηση για να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς.

Ορατός ο κίνδυνος διακοπής των πτήσεων τις επόμενες εβδομάδες

Οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου κλείνουν με την αγωνία για το εάν το αεροδρόμιο της Ζακύνθου θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και τον Σεπτέμβριο.

Ο μεγάλος αριθμό των κρουσμάτων από τον κορονοϊό έχει δημιουργήσει πολλές αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό και ήδη αποφασίστηκε η διακοπή των πτήσεων από τις σκανδιναβικές χώρες προς την Ελλάδα.

Εάν το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών ακολουθήσουν χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στον τόπο μας.

Προχθές η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε αναλυτικό ρεποτάζ προέβλεψε ότι ίσως τις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο βάλει σε καραντίνα τη χώρα μας λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *