Ζάκυνθος

Με τον Αγιασμό σήμερα στα σχολεία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

Σήμερα ξεκίνησε μία νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές σε όλη τη χώρα, με τον Αγιασμό που θα τελεσθεί σε όλα τα σχολεία και με τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ και αφορούν την πανδημία του κορονοϊού και είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Στη Ζάκυνθο ο Αγιασμός ξεκίνησε όπως πάντα στο Α’ σχολικό συγκρότημα τα πόλης  στις 8.30 πρωί με την παρουσία των τοπικών αρχών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ ακολούθησε η ίδια τελετή και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι Διευθυντές της εκπαίδευσης, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια, δηλώνουν ότι η προετοιμασία έχει γίνει και η σχολική χρονιά αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται εγκαίρως στις θέσεις τους για να αρχίσουν τα μαθήματα.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μοθωναίου δήλωσε ότι έχει τακτοποιηθεί και το θέμα τα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.

Τα μέτρα που ισχύον αυτή τη σχολική χρονιά

Η μάσκα (απλή χειρουργική ή υφασμάτινη με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Ο μαθητής και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιούν πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) και στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.). Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε ακολουθείται το πρωτοκόλλο του ΕΟΔΥ.

Στο ΦΕΚ περιγράφεται και το πρωτόκολλο διαχείρισης μαθητή, εκπαιδευτικού και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19.

Εάν ένας μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο μαθητής βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του μαθητή.
– Απομόνωση του μαθητή σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του μαθητή με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Εάν ένας εκπαιδευτικός, μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. ή μέλος του λοιπού προσωπικού εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται η σχολική μονάδα.

Εάν αυτό συμβεί όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Συστήνεται η υποβολή του σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR). Εν αναμονή του αποτελέσματος, οι ανωτέρω παραμένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *