Ζάκυνθος

Με νέα έργα και δράσεις για το 2022 η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Στην υπογραφή σύμβασης με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος  προχώρησε η διοίκηση της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου πριν από λίγες ημέρες και αντικείμενο της συνεργασίας που ξεκινά,  είναι η συνέχιση της ηλεκτρονικής καταλογογράφησης του σημαντικού υλικού που φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη του νησιού μας μέσα από το ψηφιακό σύστημα KOHA.

Αξίζει να τονιστεί πως μέχρι σήμερα το έργο αυτό είχε ανατεθεί σε ιδιώτη,  στον οποίο η Βιβλιοθήκη δαπανούσε κονδύλι της τάξης των 15-20.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά που πλέον εξοικονομούνται για τη ΔΙΒΖ,  αφού η τεχνογνωσία θα παρασχεθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη δωρεάν, θα διατεθούν σε άλλες σημαντικές ανάγκες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Φίλιππος  Συνετός  με το δημοτικό σύμβουλο και μέλος του Συμβουλίου Ανδρέα Μαρινάκη, έκαναν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ και ανακοίνωσαν τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα.

Στόχος του Εφορευτικού Συμβουλίου παραμένει η αναβάθμιση του σημαντικού αυτού χώρου για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, αλλά και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επισκέπτες, αναγνώστες και ερευνητές.

Σοβαρή εκκρεμότητα όμως, δυστυχώς παραμένει η ουσιαστική αποκατάσταση και επισκευή του εμβληματικού κτηρίου που φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη: Αν και υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, οικοδομική άδεια σε ισχύ αλλά και μια μελέτη που εκπονήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από το Υπουργείο Παιδείας, η επικαιροποίηση της μελέτης από το Δήμο και η υπογραφή σύμβασης με την ΠΙΝ για την υλοποίηση της, ακόμη δεν έχει προχωρήσει.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Ωστόσο, οι  δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν την κατασκευή ανελκυστήρα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης, την πλήρη ανακαίνιση των τουαλετών αλλά και την εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης και αφύγρανσης στο παλιό βιβλιοστάσιο της Βιβλιοθήκης, μια αίθουσα 240 τετραγωνικών που φιλοξενεί περίπου 50.000 τόμους σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά επικίνδυνο σήμερα για τη διατήρηση και την προστασία του πολύτιμου αυτού υλικού.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Φίλιππος Συνετός ευχαρίστησε τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου αλλά και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την σημαντική συμβολής του και προανήγγειλε τις δράσεις που θα γίνουν τον τρίτο χρόνο θητείας της παρούσας διοίκησης.

Ο ίδιος ξεχώρισε τον σχεδιασμό για κατασκευή ανελκυστήρα από το ισόγειο στον όροφο του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, ευχαριστώντας δημόσια τον κ. Μαρινάκη για την παραχώρηση της μελέτης.

Για τις παρεμβάσεις στις τουαλέτες ανέφερε πως θα γίνει μια πλήρης ανακαίνιση και θα κατασκευαστούν τουαλέτες για ΑΜΕΑ, ενώ για το σύστημα θέρμανσης και αφύγρανσης τόνισε πως είναι σημαντικό για την σωστή συντήρηση των βιβλίων που για δεκαετίες ήταν παραδομένα στην υγρασία και τη φθορά.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΒΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φ. Συνετός, εξειδικευμένο προσωπικό από την Εθνική Βιβλιοθήκη αναμένεται στη Ζάκυνθο για να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα βιβλία και σε ποιο βαθμό μπορούν να αποκατασταθούν.  «Ξεκινάμε μια προσπάθεια εξυγίανσης του πλούτου της Βιβλιοθήκης μας και αναμένουμε κλιμάκιο ειδικών από την Εθνική Βιβλιοθήκη για να δούμε σε τι βαθμό μπορεί να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που αντιμετωπίζουν χιλιάδες τόμοι βιβλίων» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η ΔΙΒΖ απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, την ΠΙΝ αλλά και το Δήμο ζητώντας την συνδρομή τους για την απεντόμωση και ψηφιοποίηση του υλικού της Βιβλιοθήκης.

Αξίζει να θυμίσουμε πως πρόσφατα το Εφορευτικό Συμβούλιο είχε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την ψηφιοποίηση του υλικού της Βιβλιοθήκης αλλά όπως αποδεικνύεται το ίδρυμα μπορεί να περιοριστεί μόνο στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου σε περίπτωση που βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

Ο κ. Συνετός ανέδειξε την σημασία διάσωσης του υλικού της Βιβλιοθήκης και σε ψηφιακή μορφή, θυμίζοντας αντίστοιχα προγράμματα που είχαν πρόσφατα αξιοποιηθεί μέσω της ΠΙΝ για τη Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας.

Στην σύντομη τοποθέτηση του ο κ. Μαρινάκης, τόνισε την σημασία να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του κτηρίου της Βιβλιοθήκης ενώ αναφερόμενος στην μελέτη για τον ανελκυστήρα σημείωσε πως πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση που όμως  θα είναι απολύτως συμβατή με την αρχιτεκτονική του κτηρίου της Βιβλιοθήκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *