Ζάκυνθος

Με Master Plan η υλοποίηση των έργων της αποχέτευσης για όλη τη Ζάκυνθο

Σε στενή συνεργασία με το Δήμο βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τα έργα στον τομέα των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών, έτσι ώστε η Ζάκυνθος να επιλύσει στο εγγύς μέλλον το πρόβλημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.

Ενημέρωση για τις επαφές που είχε ο Δήμαρχος στο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα έκανε ο ίδιος ο κ. Αρετάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταξύ των νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθεί χώρος για νέο μεγάλο βιολογικό κι αυτό γιατί ο υπάρχων βιολογικός στην περιοχή των Αμπελοκήπων κοντά στο αεροδρόμιο δεν θα μπορέσει να ανανεώσει  την άδεια λειτουργίας του. Η θέση στην οποία βρίσκεται, δηλαδή πολύ κοντά στον αεροδιάδρομο, είναι απαγορευτική και δεν συνάδει τουριστική ανάπτυξη με οσμές λυμάτων στο ίδιο σημείο.

Το άλλο ζήτημα που έρχεται στην επιφάνεια αφορά τη σύνδεση με τη μονάδα του βιολογικού, περιοχών με τουρισμό όπως είναι ο Βασιλικός και το Κερί. Γι’ αυτές τις περιοχές οι μηχανικοί του υπουργείου προτείνουν την τοποθέτηση κόμπακτ βιολογικών αλλά ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αποκτήσουν κι αυτές δίκτυο αποχέτευσης όσο μακριά κι αν βρίσκονται.

Το τρίτο σοβαρό θέμα αφορά το αυξημένο κόστος λειτουργίας αυτών των μονάδων στον τομέα της ενέργειας. Καθώς οι σύγχρονοι βιολογικοί έχουν ενεργοβόρα συστήματα λειτουργίας, ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά και η λειτουργία ενεργειακής κοινότητας.

Το υπουργείο περιβάλλοντος θεωρεί αναγκαίο να επισπεύσουμε γιατί γνωρίζει ότι η τουριστική Ζάκυνθος δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι και οι υποδομές της δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης είπε τα εξής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, για τις επαφές του στο υπουργείο περιβάλλοντος.

«Είδαμε το Master Plan της αποχέτευσης για όλη τη Ζάκυνθο. Παλαιότερα είχαν έλθει στο νησί μηχανικοί του υπουργείου και είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν επιτόπου τις συνθήκες  για την υλοποίηση έργου με αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικό.

Μεταξύ των θεμάτων που είδαμε ήταν η τύχη του υπάρχοντος βιολογικού γιατί στο πλάνο που είχαν κάνει ήταν να διατηρηθεί αυτός ο βιολογικός. Όμως εγώ το απέκλεισα γιατί δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο βιολογικός να λάβει άδεια δεδομένου ότι είναι κοντά η Πολιτική Αεροπορία και δεν θα μας επιτρέψουν ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.

Τώρα είπαν να μεγαλώσουν εκεί που θέλουν να κάνουν τον κυρίως βιολογικό. Θα πάει στα 180.000 κυβικά.

Εκτός είχαν βγάλει το Βασιλικό και το Κερί όμως εγώ αντέδρασα και τους είπα ότι δεν είναι σωστό γιατί οι περιοχές αυτές αναπτύσσονται. Οσες προτάσεις τους έκανα  τις αποδέχτηκαν όλες και προχωρήσαμε σε ένα πλάνο».

Αναφορικά με το μεγάλο οικονομικό ύψος που θα ανέβει το κόστος λειτουργίας του βιολογικού, ο Δήμαρχος είπε: «Μου είπαν πως θα αντιμετωπίσουμε το κόστος της ενέργειας γιατί ο νέος βιολογικός θα είναι πολύ ενεργοβόρος.  Τους είπα ότι αντιμετωπίζουμε τη περίπτωση να κάνουμε μία ενεργειακή κοινότητα μαζί με τη ΔΕΥΑΖ , με φωτοβολταϊκά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.

Αυτά τα είδαν θετικά και μου είπαν ότι θα μας βοηθήσουν.

Όμως πρέπει να το ξεκινήσουμε άμεσα γιατί τώρα τα κόστη της ενέργειας έχουν φτάσει στα ύψη και είναι μη αντιμετωπίσιμα».

Τέλος το υπουργείο ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση σύντομα για να προχωρήσουν οι μελέτες των έργων στον τομέα της αποχέτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *