Ζάκυνθος

Με γοργούς ρυθμούς ο Δήμος προχωράει τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Nαυαγίου

Το Ναυάγιο έγινε και αυτό το καλοκαίρι και μάλιστα μέσα στο μήνα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, που είναι ο Αύγουστος, σημείο δυσφήμισης  και πολιτικών αντιπαραθέσεων αφού την πρωτοβουλία των κινήσεων πλέον έχει αναλάβει το υπουργείο τουρισμού και ήταν αναμενόμενο ότι η κριτική από την αντιπολίτευση θα φτάσει ψηλά.

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης της περιοχής και στην κατεύθυνση αυτή σήμερα πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του. Στη σύσκεψη είχαν κληθεί τα μέλη της Επιτροπής του Ναυαγίου και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ο κ. Αρετάκης συμμετείχε διαδικτυακά στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής του Ναυαγίου η οποία έγινε στις 12-8 μετά το σάλο που ξέσπασε από τις σακούλες σκουπιδιών που βρέθηκαν στη διάσημη παραλία, φωτογραφήθηκαν και μέσω του internet δημοσιοποιήθηκαν παντού. 

Όμως τα προβλήματα στο Ναυάγιο δεν λύνονται με μαγικά ραβδιά και η καθαριότητα στην ευρύτερη περιοχή θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από τις τοπικές αρχές εγκαίρως, χωρίς να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.

Η Επιτροπή με την Προεδρο κ. Αλεξάνδρα Παπαλιάκου η οποία συνεδριάζει διαδικτυακά, δείχνει να κινείται και αυτή με βραδείς ρυθμούς, ενώ δεν είναι γνωστό αν έγινε έλεγχος στο χώρο με αυτοψία μέσα στον Αύγουστο.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης πριν από λίγες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία επαναλαμβάνει τη θέση του για σύσταση Φορέα Διαχείρισης στο Ναυάγιο από το Δήμο, καθώς το υπουργείο Τουρισμού του έδωσε το “πράσινο φως” για μια τέτοια ενέργεια.

Είχε προηγηθεί επιστολή της Προέδρου της Επιτροπής του Ναυαγίου η οποία στην ουσία τον καλούσε να αναλάβει τις υποχρεώσεις στον τομέα της καθαριότητας και το μάζεμα των αποριμμάτων.

Η επιστολή ανέφερε τα εξής:

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας , αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου .  Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της  Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει , δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

Με εκτίμηση

ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ

ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η ανακοίνωση του Δημάρχου

Προ ημερών σε τηλεφωνική επικοινωνία ο αξ/μος κ. Υπουργός Τουρισμού μου είπε: «Δήμαρχε είκοσι χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα για το Ναυάγιο».

Όταν σταμάτησε η επικοινωνία εσκέφτηκα ότι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια και συγκριτικά με τις υποχρεώσεις μας διαχρονικά δεν έχουμε κάνει τίποτα για το Ναυάγιο.

Αποφάσισα έστω αργά να γίνει μία προσπάθεια να απαλλαγούμε από το βάρος αυτής της αλήθειας.

Στις 12 Αυγούστου παρέστην στην τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου. Απευθυνόμενος στην κα Πρόεδρο της Επιτροπής (ως φαίνεται ιδιαίτερα σωστή και θετική επιλογή του κου Υπουργού) αφενός την παρεκάλεσα για την ενημέρωση σχετικά με την οικονομική διαχείριση της κατασκευής των έργων και αφετέρου εζήτησα να μου απαντηθεί επισήμως εάν ο Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα και έγκριση από το Υπουργείο να δημιουργήσει φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου και της ευρύτερης Περιοχής, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει αυτή την απόφαση.

Η απάντηση ήταν: «Μπορείτε να δημιουργήσετε φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου».

Η απάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο μας διότι εδόθη παρουσία της κας Αντιπεριφερειάρχη , του κ. Αστυνομικού Διευθυντή, του κ. Λιμενάρχη, του κ. Διευθυντή Δασών και λοιπών προσκεκλημένων, αποτελεί δε το έναυσμα για την ενεργό συμμετοχή του Δήμου στην αξιοποίηση της Περιοχής και μας υποδεικνύει τις ευθύνες μας για τη διατήρηση και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού Μνημείου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα του Ναυαγίου έρχεται ξανά σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων στις 26 και 27 Αυγούστου. Την επερώτηση καταθέτει η μείζονα αντιπολίτευση που ζητά να μάθει “Ποιος είναι ο ρόλος της ΠΙΝ στην Επιτροπή για το Ναυάγιο; πού και πως ανατέθηκαν μελέτες/έργα 2,7 εκατ. Ευρώ;”

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *