Ζάκυνθος

Με ανάμεικτα συναισθήματα ο χώρος της οικονομίας υποδέχθηκε το 2022

Με ανάμεικτα συναισθήματα φόβου και αισιοδοξίας ξημέρωσε ο νέος χρόνος για τη Ζάκυνθο και τους κατοίκους της. 

Παρά το γεγονός ότι το νησί μας γνωρίζει το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την εκδήλωση της πανδημίας και η οικονομική ζωή έχει δεχθεί ξανά ένα τεράστιο πλήγμα, οι προσδοκίες των περισσότερων επικεντρώνονται στην αναμενόμενη ύφεση από τη μαζική προσέλευση για εμβολιασμούς και τα ήπια συμπτώματα που εμφανίζει η μετάλλαξη “Όμικρον”.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά της πανδημίας υπό την πίεση των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων, έχουν πλήξει την εμπορική ζωή της Πόλης και οι μόνοι κλάδοι που φαίνεται να διασώζονται είναι αυτοί των τροφίμων, της υγείας και της ατομική φροντίδας. 

Η ψυχαγωγία, η εστίαση και ορισμένες άλλες δραστηριότητες έχουν πληγεί πολύ περισσότερο και τα ερωτήματα που τίθενται πλέον αφορούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα αυτές οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο οι περιορισμοί συντηρούν ένα  κλίμα αρνητικό, συνολικά για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτες υποχρεώσεις  σε φόρους, τέλη, εισφορές και δαπάνες.

‘Οπως εκτιμούν  παράγοντες της αγοράς είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που εξαιτίας της πανδημίας και της ύφεσης των δύο τελευταίων ετών αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια, φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημοτικά τέλη. 

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα πιεστεί να δώσει μεγάλες διευκολύνσεις για να επιβιώσουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιστρατευτούν δαπάνες από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ. και εργαλεία που διευκολύνουν τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε τομείς που ποτέ μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει. 

Η ανάκαμψη των τουριστικών επιχειρήσεων το περασμένο καλοκαίρι ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε σαφή σταθεροποιητικό περιβάλλον και μετά την έξαρση της πανδημίας των τελευταίων μηνών υπάρχουν ξανά αμφιβολίες και ερωτηματικά για το πως θα εξελιχθεί ο τουρισμός τους επόμενους μήνες. 

Παρόλα αυτά στο χώρο του τουρισμού υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι συνθήκες το καλοκαίρι του 2022 θα είναι καλύτερες από το 2021.

erminewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *