Ζάκυνθος

Με 220 χιλιάδες αφίξεις στο αεροδρόμιο Ζακύνθου τον Αύγουστο του 2022, ξεπεράσαμε το φράγμα του 2019

 

Τελικά ο φετινός Αύγουστος σε επίπεδο αφίξεων πήγε καλύτερα από τον Αύγουστο του 2019, ξεπέρασε το φράγμα εκείνης της χρονιάς που ήταν ορόσημο για τον τουρισμό στη χώρα μας και στο διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου φτάσαμε τις 220 χιλιάδες αφίξεις.

Ο Αύγουστος του 2019 έφερε στη Ζάκυνθο μέσω του διεθνούς αεροδρομίου 204.000 επισκέπτες και φέτος φθάσαμε τις 220.000. Το νησί μας βρίσκεται ανάμεσα στους προορισμούς που σχεδόν όλους τους μήνες του καλοκαιριού ξεπέρασε τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων του 2019. Όμως οι επιχειρηματίες υπενθυμίζουν συνέχεια και σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να εξετάζουμε κι άλλα στοιχεία καθώς και ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουριστών που επιλέγουν τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους.

Για τη φετινή τουριστική χρονιά μας μίλησε ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα πετυχημένο καλοκαίρι από πλευράς αφίξεων, αλλά συμπλήρωσε ότι πολλές από αυτές ήταν αφίξεις με vouchers και αυτό δεν σημαίνει ότι το 2023 θα είναι η ίδια κατάσταση.

Για τα έσοδα είπε ότι δεν πήγαν όλοι καλά και ο λόγος είναι ότι τα ξενοδοχεία είχαν υπογράψει με τιμές των ετών 2020 και 2021 και άρα οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις προϊόντων αφαίρεσαν μεγάλο ποσοστό κέρδους από τους ξενοδόχους.

«Στις αφίξεις και στις εισπράξεις πήγαμε καλά, αλλά όχι και στα κέρδη. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως από τις 20 χιλιάδες ευρώ που πλήρωναν σε ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα πήραν λογαριασμούς με 50 και 60 χιλιάδες ευρώ και αναρωτιέμαι γιατί δεν παραδίδουν τα κλειδιά στη ΔΕΗ να αναλάβει εκείνη τη λειτουργία τους… Η κατάσταση έτσι όπως έγιναν τα πράγματα δεν συμφέρει» είπε ο κ. Δαμανάκης και συμπλήρωσε ότι μπορεί οι ξενοδόχοι να ζητήσουν από τους τουρ οπερέιτορς αυξήσεις 15 και 20%, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούν να τις δώσουν οι εταιρείες που έχουν παρόμοια κατάσταση στις χώρες τους.

«Μας φοβίζει το ράλι  τιμών προς τα πάνω και η αύξηση στα καύσιμα που επηρεάζει τις αεροπορικές εταιρείες.

Τι να τους κάνουν τους υψηλούς τζίρους αν δεν υπάρχουν κέρδη ανάλογα με το ύψος της επένδυσης που έχει κάνει ο κάθε επιχειρηματίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Δαμανάκης.

Ερωτηθείς για τη μισθοδοσία των εργαζομένων με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού που καταγράφηκε με μεγάλη ένταση φέτος, ο κ. Δαμανάκης είπε ότι δεν υπάρχει μισθός κάτω από 1000 ευρώ σε εργαζόμενο του τουρισμού και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να σε αφήσουν και να φύγουν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού!

«Είμαστε μετά από δύο χρόνια χειμερία νάρκη και τώρα όλοι είναι κουρασμένοι» είπε ο κ. Δαμανάκης που άσκησε κριτική στο κράτος και την κυβέρνηση που με συνεχείς ελέγχους κάνει εισπρακτική πολιτική. Πρέπει να σταματήσει η επιδοματική πολιτική και τώρα που ο κορονοϊός περνάει να πάμε όλοι για δουλειά και όχι να περιμένουμε το επίδομα» είπε ο τουριστικός πράκτορας που θύμισε πως με ανεργία 17% δεν γίνεται να μην βρίσκουν οι επιχειρηματίες άτομα να εργαστούν!

Τέλος ο κ. Δαμανάκης ανέφερε ότι τώρα οι Τουρ Οπερέιτορς  έχουν κατέβει και υπογράφουν συμβόλαια για το 2023 με αυξήσεις από 10 έως 15%.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *