Ζάκυνθος

Μαρία Μουζάκη: Δεν έχουμε ακόμα μαζική άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία στο νησί μας

Λίγες οικογένειες έχουν έλθει στο νησί μας από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και πρόκειται για πρόσφυγες που ζητούν ένα προσωρινό καταφύγιο από τη μανία του πολέμου.

Οι οικογένειες φιλοξενούνται από δικούς τους ανθρώπους που μένουν στη Ζάκυνθο και οι τοπικές αρχές συντονίζονται για να τους εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή παραμονή. 

Συνολικά 20 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο. Το σημαντικό στοιχείο που έρχεται στο φως με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη φυγή των Ουκρανών, αφορά τον αριθμό των ατόμων που μένουν στη Ζάκυνθο και είναι 200 Ουκρανοί που ζουν με τη θέλησή τους εδώ πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην πατρίδα τους. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού στο Διοικητήριο και αλλού, για να σταλεί όσο γίνεται πιο γρήγορα στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας από τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.

Για την άφιξη των Ουκρανών προσφύγων στη Ζάκυνθο μίλησε στον –Ε- η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη, η οποία περιέγραψε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και για την θερμή υποδοχή της Ελλάδας και των Ζακυνθινών σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Τρεις οικογένειες Ουκρανών είναι στη Ζάκυνθο  και δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο. Η Αντιπεριφερειάρχης από την περασμένη εβδομάδα έβαλε το θέμα επί τάπητος και είπε ότι η Ζάκυνθος μπορούσε να είναι τόπος προορισμού των προσφύγων. Δεν έχουμε όμως μαζική άφιξη ατόμων» είπε η κ. Μουζάκη η οποία συνομίλησε με τους πρόσφυγες και μετέφερε μέσω της εφημερίδας τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους. «Είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και ακόμα θέλω να πω πως και οι 3 οικογένειες που ήλθαν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να βγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Υπήρξε περίπτωση μίας οικογένειας που άρχισε να βομβαρδίζεται η πόλη που έμεναν, την παραμονή της ημέρας που θα έφευγαν. Είναι έξω από την πόλη Λβιβ. Τελικά αυτή η οικογένεια αποφάσισε να πάει στη Γερμανία, αφού χρειάστηκε 4 ημέρες για να φύγει από την Ουκρανία και να μπει στην Ελλάδα. 

Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι γρήγορα θα ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους και δεν θέλουν να μείνουν μόνιμα κάπου αλλού, εκτός από την πατρίδα τους Ο πόλεμος έγινε ξαφνικά και μέσα σε μία νύχτα άρχισε να βομβαρδίζεται η Ουκρανία. Κανείς μας δεν πίστευε ότι αυτό θα γινόταν τον 21ο αιώνα» σημείωσε η κ. Μουζάκη.

Για τα στοιχεία και τη στάση μας στους πρόσφυγες η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας είπε: «Γίνονται προσπάθειες από την Αντιπεριφέρεια και άλλους φορείς για να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Προς το παρόν φιλοξενούνται σε κάποιους δικούς τους. Μάθαμε πως στη Ζάκυνθο είναι περίπου 200 Ουκρανοί που μένουν μόνιμα εδώ. Ακόμα βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες και περιμένουμε να δούμε πόσα άτομα θα έλθουν στη Ζάκυνθο. Η Ελλάδα είναι έμπρακτα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία παίρνουν άδεια παραμονής και άδεια εργασίας μόλις μπαίνουν στην Ελλάδα και είναι για ένα χρόνο.

Είμαστε σε καλό στάδιο στη δρομολόγηση της φιλοξενίας τους, της περίθαλψής τους  κλπ. Κάποιος από αυτούς που ήλθαν έχει προβλήματα υγείας και πηγαίνει στο νοσοκομείο για τη θεραπεία του. Για τους μαθητές, θα δρομολογηθούν οι ενέργειες για να ενταχθούν στη σχολική κοινότητα και να προχωρήσουν». 

Τέλος για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικού υλικού η κ. Μουζάκη ανέφερε: «Εμείς σαν  Αντιπεριφέρεια συγκεντρώνουμε υγειονομικό υλικό και τροφές και το υλικό σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό θα προωθηθεί στην ΟυκρανίαΑυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι. Εμείς ότι κι αν μας ζητηθεί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *