Ζάκυνθος

Μ. Μουζάκη: Προσοχή με τη θέρμανση στα σπίτια γιατί είχαμε πολλά περιστατικά πυρκαγιών

Οδηγίες στους πολίτες αλλά  και εκτιμήσεις για την κακοκαιρία έκανε μιλώντας στον –Ε- η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας στη Ζάκυνθο Μαρία Μουζάκη, η οποία εκτός των άλλων ζήτησε την προσοχή όλων μας για τα πάσης φύσεως θερμαντικά που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. 

Για τα καιρικά φαινόμενα των ημερών που στη Ζάκυνθο περιορίστηκαν σε δυνατό κρύο και ανέμους η κ. Μουζάκη είπε: «Σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά με την τελευταία κακοκαιρία. Είχαμε κάποιες αραιές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε κάποια σημεία του νησιού είχαμε παγετό.

Οι οδηγοί της Ζακύνθου δείχνουν πιο προσεκτικοί. Ο παγετός θέλει προσοχή και χαμηλή ταχύτητα και αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ του ενός οχήματος από το άλλο. Αν δεν χρειάζεται, οι οδηγοί  να μην μετακινούνται, ειδικά τις νυχτερινές ώρες».

Για την πρωτεύουσα και τα αποτελέσματα αποκλεισμού από την συνεχή χιονόπτωση, η κ. Μουζάκη είπε ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και οι μετεωρολόγοι σε καθημερινή βάση και μέσα από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν ενημερώσει την κοινή γνώμη. 

«Τα μηχανήματα για το χιόνι δεν είναι της Πολιτικής Προστασίας όλα και δεν έχει σε όλη την Ελλάδα τέτοια μηχανήματα. 

Είμαστε αρμόδιοι κι εμείς στις Περιφέρειες και οι Δήμοι για να αντιμετωπίζουμε κάθε συμβάν. Στις πυρκαγιές σηκώνονται τα αεροπλάνα με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής  αλλά ένα μεγάλο μέρος ευθυνών τον έχουμε κι εμείς κι ας μην τα ρίχνουμε όλα στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής» ανέφερε η κ. Μουζάκη.

Για την Αττική οδό η κ. Μουζάκη είπε ότι  «την  διαχειρίζεται η εταιρεία όπως κάνει τη συντήρηση, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες οδούς και εισπράττει καθημερινά τα διόδια. Γι’ αυτό και έχει την ευθύνη για να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο».

Επιμερίζοντας ευθύνες η κ. Μουζάκη είπε τα εξής: « Η Πολιτική Προστασία εξέδιδε μία εβδομάδα ενωρίτερα ανακοινώσεις και πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες πως άλλαξαν τα πράγματα με τα καιρικά φαινόμενα. 

Πολλά προβλήματα έχουν να κάνουν και με τις δικές μας  παρεμβάσεις και με τις πλημμύρες είδατε τι γίνεται…. Με τόσα έργα που έχουν γίνει για αντιπλημμυρικά…

Να αντιληφθούν και οι πολίτες ότι οι υπηρεσίες διοικούνται από ανθρώπους και υπάρχουν όρια και αντοχές. Δεν λειτουργούν όλα στον αυτόματο πιλότο. Η χώρα μας μετά από 10 χρόνια μνημόνια, τώρα προσπαθεί να βρει τα βήματά της και να σταθεί στα πόδια της. Επίσης έχουμε την πανδημία που σαρώνει τα πάντα. Βέβαια στην Αττική οι άνθρωποι δεινοπάθησαν».

Για την κατάσταση που επικρατεί το χειμώνα η κ. Μουζάκη είπε ότι «εκτός από τις γνωστές οδηγίες, πρέπει να μην κυκλοφορούμε στους δρόμους εκτός από μεγάλη ανάγκη.

Προέχουμε τον παγετό και κυκλοφορούμε την ημέρα. Πηγαίνουμε από μεγάλους οδούς και όχι  από παράδρομους ή άλλους  μικρούς δρόμους.

Βάζουμε αλυσίδες αν βλέπουμε χιόνι  ή αν έχουμε πληροφορηθεί για χιονόπτωση». 

Η κ. Μουζάκη έκανε ειδική μνεία στη θέρμανση των σπιτιών με αφορμή τα περιστατικά πυρκαγιών που είχαμε τελευταία σε σπίτια στο νησί μας και είπε: «Για τη θέρμανση στα σπίτια να αναφέρουμε πως όσοι χρησιμοποιούν πηγές θέρμανσης (τζάκι, ξυλόσομπα, κλπ. ) χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Να μην χρησιμοποιούμε υλικά που δεν είναι κατάλληλα για καύση. Να μην αφήνουμε αναμμένα κάρβουνα».  

Πολλοί καταφεύγουν σε άλλες μορφές ενέργειας γιατί υπάρχει μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *