Με ξεκάθαρο τρόπο μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Νίκος Τσουκαλάς για τη δουλειά που έγινε από ομάδα που ανέλαβε να εισηγηθεί τη μείωση των αντικειμενικών αξιών γης στο νησί μας και ήδη το θέμα έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε σε αγωνα δρόμου που έγινε τις προηγούμενες ημέρες για να προλάβουν, σημείωσε πως τώρα πρέπει να ασχοληθούν τα πολιτικά πρόσωπα για να φέρουν σε πέρας το ζήτημα και άσκησε κριτική εκεί που έπρεπε για την ανάδειξη ευθυνών. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ζάκυνθος και οι Ζακυνθινοί πληρώνουν τεράστια ποσά στο κράτος για φορολογία χωρίς να έχουν κάποια ανταπόδοση και υπεθύμισε πως από το 2009 με τη μεγάλη αύξηση, κανένας δεν ασχολήθηκε για να διορθωθούν τα λάθη.
Η αρχή και το ξεκίνημα
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Νίκος Τσουκαλάς ανέφερε πως η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η πρώτη φάση, με την προθεσμία που δόθηκε για να κατατεθούν προτάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
« Έγινε ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τις ημερομηνίες που ήταν καταληκτικές και προς το τέλος τους γιατί η δημόσια διοίκηση έχει βάλει παραμέτρους αυτοελέγχου και δίνει την αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να μαζεύει και να δίνει πληροφορίες.
Για τις αντικειμενικές αξίες όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την περιβόητη εκείνη επιτροπή των σοφών που συστάθηκε το 2018, δόθηκε η δαντότητα να γίνουν οι απαραίτητες τροπολογίες. Άκουσα και ορισμένους συντοπίτες μας που είχαν διαφορετική θέση και άποψη. Όμως είναι διαφορετικό αυτό που ζητούν με τους ορκωτούς λογιστές γιατί αυτό είναι ένα σχέδιο που πρέπει να το φτιάξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε βάθος διετίας» είπε ο κ. Τσουκαλάς.
Η επιστολή
Για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο φορέας που εκπροσωπεί είπε: «Εγώ έστειλα μία επιστολή σαν Σύλλογος Λογιστών η οποία ανέφερε πως είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι με το νόμο περί βελτιώσεων, από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023 νας καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους και να πουν τις προτάσεις τους για τις μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες.
Εμείς κάναμε δουλειά μαζί με τον μηχανικό κ. Λιβέρη και τους άλλους συνεργάτες και συναδέλφους, αλλά ο χρόνος ήταν βραχύς και έπρεπε να τελειώσουμε, δίνοντας την καλύτερη αιτιολογία ανά περιοχή, αν και θέλαμε να προτείνουμε μεγαλύτερη μείωση.
Μειώθηκε, στην πρόταση που καταθέσαμε, η τιμή για τον ορεινό όγκο, μειώθηκε για τη ρίζα και για όλες τις περιοχές μεσοσταθμικά κατά 25%».
Τα λάθη του χθες
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μίλησε για τα λάθη του παρελθόντος και την αδιαφορία που υπήρξε συνολικά από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους για να διορθωθούν.
«Το 2009 προέκυψαν λάθη γιατί το υπουργείο ζήτησε τις χαμηλότερες τιμές και από τη Ζάκυνθο δόθηκαν οι μέγιστες. Εκεί λοιπόν προέκυψε το όλο πρόβλημα. Όμως κανένας από τους αυτοδιοικητικούς και τους παράγοντες του νησιού δεν ασχολήθηκε με το θέμα» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.
Σήμερα και στο μέλλον
Μιλώντας για την δουλειά που έγινε το τελευταίο διάστημα και για εκείνα που πρπέπει να ακολουθήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, ο κ. Τσουκαλάς είπε αναλυτικά τα ακόλουθα: «Συστήθηκε λοιπόν αυτή η ομάδα εργασίας για να γίνει μία πρώτη σοβαρή δουλειά. Τώρα ξεκινάει η διαδικασία και μπορεί να γίνει μία επιτροπή από ορκωτούς ελεγκτές και μηχανικούς για τον προσδιορισμό των τιμών και να ετοιμαστούν έχοντας τη μελέτη στο συρτάρι. Όποια στιγμή χρειαστεί να είναι έτοιμοι για να την στείλουν με όλα τα στοιχεία.
Πρέπει να δοθεί μία λύση σε αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Μάλιστα πρέπει να αναφέρω πως όσοι διεκδικούν την εκλογή τους, πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα.
Επίσης λόγω έλλειψης στοιχείων έμειναν εκτός οικισμών πολλές περιοχές και πρέπει να δοθεί λύση στις αδικίες.
Τα λέμε κάθε φορά και θυμάστε το τρέξιμο των λογιστών για τη μείωση των αντικειμενικών πριν από μερικά χρόνια. Όμως έμεινε εκεί και κανένας δεν ασχολήθηκε. Ο Δήμος και η Περιφέρεια έπρεπε να ήταν έτοιμοι με τους πίνακες και την ώρα που θα ξεκίναγε ο δεύτερος προσδιορισμός (που έγινε το 2018) να τους βομβαρδίζαμε στο υπουργείο οικονομικών με όλα τα στοιχεία. Έτσι θα τεκμηριώναμε το λάθος, αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς. Τώρα κοιτάμε να το βελτιώσουμε. Χρειαζόμαστε συγκροτημένα και πραγματικά στοιχεία να θέσουμε στην κυβέρνηση, γιατί τώρα η Ζάκυνθος το μόνο που κάνει είναι να πληρώνει… χωρίς να απολαμβάνει τίποτα».
Οι πολιτικοί
Ο Πρόεδρος των λογιστών μίλησε για τις ευθύνες που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού τα οποία τώρα πρέπει να τρέξουν στα υπουργεία και να ζητήσουν να προχωρήσουν οι διορθώσεις.
«Η σκυτάλη τώρα περνάει στο πολιτικό σύστημα και τους εκλεγμένους για να μεταφέρουν την αδικία στο υπουργερίο οικονομικών και στην κυβέρνηση, ζητώντας να βελτιώσουν την κατάσταση. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα αλλάξει κάτι και όσοι ζητήσουν ψήφο οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.
Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε για τις βελτιώσεις που χρειάζονται και να μην βλέπουμε κάποιους να κάνουν πλειστηριασμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πρόταση και πρέπει να προχωρήσουμε.
Υπάρχουν κι άλλα θέματα όπως τα σχέδια πόλης που δεν έχουν ολοκληρωθεί, επίσης υπάρχουν μέσα στους οικισμούς σχέδια που δεν έχουν προσδιοριστεί οι αντικειμενικές τους αξίες. Εγώ ποτέ σεν κατάλαβα και ζητώ τα στοιχεία που έβαλαν. Είναι κάτι διαφορετικό από τον ΕΝΦΙΑ γιατί αφορά τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας και είναι αυτή που βαρύνει το φορολογούμενο σαν περιουσιακή κατάσταση» σημείωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς..
Οι χρήσεις γης
Ο κ. Τσουκαλάς έθεσε ένα ακόμα σιοβαρό ζήτημα αποδίδοντας ευθύνες στους πολιτικούς μας εκπροσώπους σημειώνοντας πως δεν έχουν ασχοληθεί με τις χρήσεις γης. «Είμαστε από τους λίγους νομούς που οι πολιτικοί μας δεν έχουν θέσει αυτό το θέμα και ως εκ τούτου προκύπτουν πολλά στην πορεία για να λύσουμε. Θα αναφέρω το κραυγαλέο παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου γιατί έχω τα στοιχεία. Για παράδειγμα αγροτεμάχιο 10 στεμμάτων εντός οικισμού υπολογίζεται αντί 90 χιλιάδων ευρώ. Οι μηχανικοί πρέπει να βάλουν όρια στα οικιστικά, δηλαδή μέχρι πού μπορούν να αναπτυχθούν γιατί έχουμε σωρευτικές αμαρτίες από το παρελθόν. Τώρα τα πληρώνει αδρά η επόμενη γενιά».