Ζάκυνθος

Λ. Μαυρίκου: Κυριαρχεί η ρευστότητα και η αβεβαιότητα στον τουρισμό

Η αγωνία για την τύχη και την πορεία του τουρισμού το 2022 είναι διάχυτη και απασχολεί όλους, ενώ όσο δεν τερματίζεται ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας η ανησυχία μεγαλώνει.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας στον –Ε- η επιχειρηματίας και ξενοδόχος Λένια Μαυρίκου, υπάρχει αβεβαιότητα και ρευστότητα και κανείς δεν περίμενε πως το 2022 θα μιλάγαμε για πόλεμο!

«Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην προβληματίζεται για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα δεν έχουμε παρατηρήσει μείωση κρατήσεων που να βασίζεται σε αυτό το γεγονός. Όμως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και κυριαρχεί η ρευστότητα. Ελπίζουμε πως θα τελειώσει γρήγορα αυτή η δοκιμασία για την Ουκρανία, γιατί αν συνεχιστεί θα παραμείνει και στον τουρισμό η αβεβαιότητα» είπε η κ. Μαυρίκου η οποία αναφέρθηκε σε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα.

«Ένα ακόμα σημείο προβληματισμού είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα λειτουργικά κόστη που είναι τεράστιες. Τα συμβόλαια με τις τιμές που υπογράψαμε πέρυσι, τα υπογράψαμε χωρίς να ξέρουμε πως θα διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα με το κόστος, ενώ τα πακέτα είχαν ήδη δοθεί στους πελάτες. Το θέμα είναι πως θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις με αυτά τα κόστη.

Τα απόνερα της κρίσης δεν αφορούν μόνο την πορεία των τουριστικών αφίξεων. Βέβαια αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα δεν θα ταξιδέψει λαο επηρεαζόμαστε όλοι από αυτό, όμως το κύμα ακρίβειας είναι παγκοσμίων διαστάσεων και επηρεάζει όλο τον κόσμο» είπε η κ. Μαυρίκου.
Για τα δεδομένα που δημιουργούνται και τις ελπίδες των επιχειρηματιών η κ. Μαυρίκου ανέφερε: «Φέτος ευελπιστούμε σε μία καλή χρονιά, μεγάλη σε διάρκεια και χωρίς σκαμπανεβάσματα, αν βέβαια δεν γίνει κάτι ξαφνικό με τον πόλεμο Ρωσίας –Ουκρανίας.

Τώρα η νέα κανονικότητα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η σεζόν – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα αρχίσει τέλη Μαρτίου και θα κρατήσει μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Εμείς ξεκινάμε τον Απρίλιο με Ολλανδούς και Σκανδιναβούς και το Μάιο με Βρετανούς.

Προς το παρόν δεν έχουμε ακυρώσεις αλλά ούτε αύξηση κρατήσεων. Καθόμαστε όλοι σε αναμμένα κάρβουνα γιατί ο τουρισμός σίγουρα θα επηρεαστεί αν προκύψουν ζητήματα. Ξεπεράσαμε τον κορονοϊό και τώρα έρχεται ο πόλεμος και όλα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες».

Για το ενδεχόμενο να καλύψουμε το κενό με τουρίστες από νέες αγορές η κ. Μαυρίκου είπε ότι «αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει αμέσως. Πέρυσι για παράδειγμα που οι Βρετανοί ταξίδεψαν μόνο 1,5 μήνα, μας κόστισε εμάς εδώ στη Ζάκυνθο που εξαρτάται πολύ από την αγορά της Μ. Βρετανίας. Έτσι λοιπόν και περιοχές που δουλεύουν με τουρίστες από τη Ρωσία, θα επηρεαστούν φέτος πάρα πολύ.
Επίσης με τον πόλεμο θα επηρεαστούν προς τα κάτω οι τιμές των συμβολαίων, ενώ τα έξοδα για τους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους θα αυξάνονται».

Για το Ναυάγιο και το νέο φορέα η κ. Μαυρίκου σημείωσε πως έχει εμπιστοσύνη στο κράτος και την προσπάθεια που γίνεται με την επιτροπή, ενώ είπε πως «σε κείνο το σημείο ο φυσικός πλούτος μας έχει δοθεί απλόχερα και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και όχι να τον εκμεταλλευτούμε. Πιστεύω πως η επιτροπή θα φέρει αποτελέσματα».
Εύχομαι υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο, κατέληξε η κ. Μαυρίκου.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *