Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Την ανοδική πορεία βλέπουν οι καταναλωτές στα προϊόντα του super market αλλά και γενικότερα. Αυτή η αύξηση ήρθε να παρασύρει στα ύψη και τα σαρακοστιανά. Πρωταγωνιστές στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, όπως κάθε χρόνο, είναι η παραδοσιακή Λαγάνα, ο ταραμάς, τα χταποδάκια, τα μύδια, οι γαρίδες και γενικά όλα τα νηστίσιμα εδέσματα.
Ο κ. Κ. Κλαυδιανός, ιδιοκτήτης Ιχθυοπωλείου στην Ζάκυνθο δήλωσε σχετικά με τις τιμές του σαρακοστιανού τραπεζιού για φέτος:
«Οι τιμές είναι λίγο πιο ακριβές από πέρυσι. Όλα έχουν ανέβει. Το καλαμάρι και το χταπόδι είναι στα 20 ευρώ. Οι σουπιές είναι στα 12 ευρώ. Οι περσινές τιμές ήταν λίγο πιο κάτω από φέτος. Η διαφορά είναι περίπου 2 με 3 ευρώ πάνω. Δεν βλέπουμε να υπάρχει προσέλευση του κόσμου. Ο κόσμος είναι πολύ “κουμπωμένος”. Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα».
Ο κ. Ν. Μαφρέδας, ιδιοκτήτης Ιχθυοπωλείου στην πόλη, αναφέρθηκε στις τιμές των μαλάκιων για την Καθαρά Δευτέρα και είπε: “Οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η διαφορά είναι προς τα πάνω, της τάξεως των 0,10 με 0,20 λεπτά. Η σουπιά είναι στα 10 ευρώ το κιλό. Οι διαφορές στο κατάστημά μου είναι πολύ μικρές από πέρυσι. Σχεδόν μηδαμινές. Υπάρχει λίγο ενδιαφέρον από τον κόσμο αλλά όχι τεράστιο. Είναι λίγο νωρίς ακόμα. Η κινητικότητα δεν είναι μειωμένη από πέρυσι. Θεωρώ ότι είναι τα ίδια όπως κάθε χρόνο”.
Ο κ. Γ. Μπάστας, ιδιοκτήτης φούρνου στον Άγιο Λέοντα, μίλησε για το σαρακοστιανό τραπέζι της ερχόμενης εβδομάδας και είπε: “Εγώ θα έχω τις ίδιες τιμές. Η τιμή της Λαγάνας θα είναι περίπου στα 3,20 λιανική και 2,10 χονδρική. Δεν γίνεται να βάλουμε κάποια αύξηση της τιμής γιατί υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον κόσμο. Δεν υπάρχει προσέλευση του κόσμου αυτές τις μέρες αλλά και γενικότερα. Εγώ έχω από το 1990 το φούρνο και φέτος είναι ο χειρότερος χειμώνας που έχει περάσει. Οι ταβέρνες που άνοιγαν την Καθαρά Δευτέρα εδώ, θα είναι πολύ λιγότερες φέτος”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ