Ζάκυνθος

Κατακόρυφη αύξηση στο κόστος της οικοδομής

Αυξητική πορεία ακολουθεί ο κλάδος των κατασκευών και στη Ζάκυνθο, όμως ταυτόχρονα ανοδική είναι και η πορεία για τις τιμές των υλικών, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος των νέων οικοδομών: Το θέμα ανέδειξε μιλώντας στον Ερμή ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πρόνοιας από την Πολιτεία για τον κλάδο των κατασκευών και ειδικά  στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας που είναι μια σεισμογενής περιοχή και τα κτήρια χρειάζονται ειδικές κατασκευές και συχνές συντηρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε μιλώντας στον Ερμή ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δυτικής Ελλάδος και τα οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στην τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος», την διετία 2020-2021 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι το Μάη του 2020 και από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι το Μάη του 2021  οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με τη διετία 2019- 2020. Ειδικότερα, στην ΠΙΝ εκδόθηκαν τη διετία 2019 – 2020 1.292 άδειες ενώ τη διετία 2020- 2021,  1.424. Θεαματική ήταν η αύξηση και σε σχέση με την επιφάνεια των κατασκευών, για τις οποίες υπάρχει μια άνοδος λίγο μεγαλύτερη του 40%, ενώ η μεταβολή σε σχέση με τον όγκο ξεπερνά το 41%. Την ίδια στιγμή όμως, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει παρασύρει και τις τιμές πολλών οικοδομικών υλικών:  Όπως παρατηρεί ο κ. Αϊβαλής η αύξηση για κάποια υλικά ξεπερνά το 10% από την αρχή του χρόνου και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του «ράλι» αυξήσεων των υλικών.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τομέας των κατασκευών αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και στην περίοδο της κρίσης ήταν αυτός που αντανακλούσε το μέγεθος της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Από το 2016 και μετά ο κλάδος της κατασκευής που βρισκόταν στον ναδίρ ακολούθησε μια ανοδική πορεία που συνεχίζεται μέχρι τώρα. Στο σύνολο της χώρας υπάρχει μια αύξηση το τελευταίο έτος σε ποσοστό 18% ενώ ειδικά στα Ιόνια Νησιά που οι συνέπειες της κρίσης ήταν μικρότερες, η αύξηση ήταν σε ποσοστό 10%. Τα νησιά του Ιονίου όμως κυριαρχούν σε σχέση με την επιφάνεια και τον όγκο των κατασκευών. Από την αρχή του χρόνου όμως παρατηρούμε μια αύξηση στις τιμές των υλικών που μεσοσταθμικά φτάνει το 5%. Σε κάποια υλικά οι αυξήσεις έχουν ξεπεράσει το 10% και είναι κυρίως μέταλλα για τον οπλισμό του σκυροδέματος, ηλεκτρολογικά υλικά , τα αλουμίνια και γενικά όσα υλικά συνδέονται με το πετρέλαιο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας πως ενώ τα υλικά ανατιμώνται, στην Ελλάδα υπάρχει από τα χαμηλότερα εργατικά κόστη και οι αμοιβές σε εργάτες, ημερομίσθια, τεχνικούς κ.α είναι πολύ χαμηλές. 

Ο κ. Αϊβαλής κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, να στηρίξει τον κλάδο με αντισταθμιστικά μέτρα και να περιορίσει το κόστος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να αυξηθεί το κόστος και της έτοιμης κατασκευής που θα κυριαρχήσει.

Αναδεικνύοντας τέλος το ζήτημα της σεισμικότητας της περιοχής μας, ο Πρόεδρος της Ν.Ε του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος θύμισε την πρόταση του  για ένταξη ειδικού προγράμματος για την αντισεισμική προστασία των κτηρίων στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, ωστόσο οι δράσεις αυτές τελικά δεν συμπεριελήφθησαν. Ωστόσο, όπως είπε  υπάρχει θετικό κλίμα για την προώθηση του προγράμματος καταρχάς για τα δημόσια κτήρια, τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και από την ΠΙΝ και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα με την ελπίδα να ενεργοποιηθούν άμεσα και τα αντανακλαστικά της Πολιτείας. 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε και στο αναμενόμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ: Η προδημοσίευση του προγράμματος είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ο κ. Αϊβαλής σημείωσε πως στα αρνητικά του νέου προγράμματος είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει τους προμηθευτές και στην συνέχεια να λάβει τα χρήματα που έδωσε μέσω του προγράμματος. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχει υποβάλει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης και αναμένεται το οριστικό κείμενο της προκήρυξης. 

«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται δύσκολη για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να αλλάξει αφορά το γεγονός ότι η δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση θα γίνεται από μηχανικό που θα αναδειχθεί με κλήρωση και όχι από τον ίδιο το μηχανικό που έκανε την αρχική επιθεώρηση» ανέφερε συμπληρώνοντας πως θα υπάρχει πρόβλημα από το γεγονός ότι μεγάλος όγκος δουλειάς θα συσσωρευτεί σε λίγους μηχανικούς που υπάρχουν σε νησιά, μικρές πόλεις κτλ.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *