Ζάκυνθος

Κ. Σκρέκας στη Βουλή για ΔΕΥΑ: Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αντιμετωπιστεί η κρίση

Ο  υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα Ελληνική Λύση, αναφορικά με τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που απειλεί τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα.

Η ερώτηση  είχε  κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 3591/28-02-2022 με θέμα «Απειλείται η βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α., εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ακολουθεί η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι επί του ζητήματος που τίθεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενημέρωσε προφορικά την εθνική αντιπροσωπεία στις 4-4-2022 στο πλαίσιο σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τα Πρακτικά της Βουλής.

Κωνσταντίνος Σκρέκας:

«Nομίζω ότι αναφέρεστε σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, ένα τεράστιο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή που απειλεί τις οικογένειες, απειλεί νοικοκυριά, απειλεί επιχειρήσεις, απειλεί την ελληνική οικονομία και απειλεί συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Αναφέρομαι βέβαια σε αυτήν την τεράστια οικονομική κρίση, στην τεράστια ενεργειακή κρίση που ανατροφοδοτείται δυστυχώς έτι περαιτέρω από έναν συνεχιζόμενο καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που δυστυχώς έχει σαν αποτέλεσμα και χιλιάδες αμάχους νεκρούς αδίκως χαμένους.

Θέλω να πω ότι εμείς από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε το πρόβλημα, το οποίο επίκειται να έρθει και να χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας από το προηγούμενο καλοκαίρι και γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα και η πρώτη χώρα, η οποία δημιούργησε ένα Ειδικό Ταμείο, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο μέσα από αυτό το ταμείο, μέσα από αυτόν τον λογαριασμό να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας επερχόμενης ενεργειακής κρίσης που τότε ήταν απόρροια μιας υγειονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορονοϊού και της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα ενεργειακά προϊόντα που αυτή η υγειονομική κρίση είχε λειτουργήσει.

Άρα, εμείς από την πρώτη στιγμή με άμεσα μέτρα, βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης προωθήσαμε την αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων, αυτό που κάποιοι λένε σήμερα ουρανοκατέβατα κέρδη. Αυτά τα ουρανοκατέβατα κέρδη υπήρχαν από την πρώτη στιγμή σε αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς που πληρώνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το γνωρίζετε πολύ καλά. Είχαμε επίσης επιπλέον έσοδα και υπερέσοδα μέσα από τον μηχανισμό δημοπρασιών των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς αυξήθηκαν πολύ οι τιμές των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά τα χρήματα είναι αυτά τα οποία οδηγούμε σε αυτό το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα επαναπροωθούμε προς τους πολίτες κυρίως τους πιο ευάλωτους, αφού εκεί και στους δικαιούχους κοινωνικών τιμολογίων

προσπαθούμε να απορροφήσουμε 90% της αύξησης, δηλαδή του κόστους που απορρέει από την ρήτρα προσαρμογής. Σε όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά, σε τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες παροχές οριζόντια, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο ερχόμαστε και επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες.

Πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε και το γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς, ότι οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν μια τετραμηνιαία κατανάλωση, η οποία δεν ξεπερνάει τις 1.400, 1.500 κιλοβατώρες. Άρα, περίπου οκτώ στα δέκα νοικοκυριά νιώθουν την στήριξη της Κυβέρνησης μέσα από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε δυστυχώς να απορροφήσουμε το σύνολο της αύξησης ή να λύσουμε εντελώς το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, είναι διεθνές. Ήρθαμε από τον Γενάρη και μετά και επιδοτήσαμε, όπως πολύ σωστά είπατε, με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, άρα και στις ΔΕΥΑ που έχουν εμπορικά τιμολόγια, επαγγελματικά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε διπλασιάσει το μήνα Απρίλιο αυτήν την επιδότηση στα 130 ευρώ, επειδή ακριβώς ερχόμαστε κάθε μήνα και αναπροσαρμόσουμε την επιδότηση παρακολουθώντας τις τιμές στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε αυξημένη, όπως βλέπετε και τις πρώτες μέρες, ηλεκτρική ενέργεια τον Απρίλιο, κόστος χονδρικής.

Γι’ αυτό εμείς προνοήσαμε από το Μάρτιο και ανακοινώσαμε διπλασιασμό στην επιδότηση των εμπορικών τιμολογίων, σχεδόν διπλασιασμό στην επιδότηση των νοικοκυριών και υπερδιπλασιασμό στην επιδότηση των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αφού αυτές που έχουν παροχή όλες οριζόντια τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι 35 kVA, που είναι ένα εκατομμύριο διακόσιες εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις, τις επιδοτούμε με 230 ευρώ τη μεγαβατώρα, απορροφώντας περίπου έως και το 80% της αύξησης. Και αναδρομικά Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη ερχόμαστε και επιδοτούμε πίσω αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις ΔΕΥΑ επανέρχομαι. Το πρώτο είναι η άμεση επιδότηση μέσα από τον λογαριασμού του ρεύματος για το σύνολο της κατανάλωσης τους με αυτό το 30%, 35% από τους πρώτους μήνες θα πω με βάση το 45%, 50% -δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό- απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον μήνα Απρίλιο. Και βεβαίως δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Έχουμε διαθέσει, έχουμε αξιοποιήσει και έχουμε προσδιορίσει ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε χρήματα στις ΔΕΥΑ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άμεσες επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς νερού, τοποθέτησης έξυπνων μετρητών ώστε να εντοπίζουν γρήγορα τις καταναλώσεις και τις διαρροές και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μέσα από την εξοικονόμηση αν πετύχουμε το αυξημένο κόστος ενέργειας. Και βεβαίως είμαστε σε επαφή με τους δήμους και δεν σας κρύβω ότι αναζητούμε και άλλους τρόπους να στηρίξουμε τις ΔΕΥΑ το επόμενο διάστημα.

Και η ΔΕΗ μέσα από εκπτώσεις που δίνει στους καταναλωτές της, μέσα από εκπτώσεις που δίνει στους λογαριασμούς, μέσα από εκπτώσεις που δίνει στα νοικοκυριά, μέσα από εκπτώσεις που δίνει στη βιομηχανία και μέσα από εκπτώσεις που δίνει στους αγρότες προσπαθεί να τους στηρίξει όσο μπορεί αξιοποιώντας ό,τι περιθώριο έχει, ώστε να μπορέσει να απαλύνει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με την ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν εκπίπτουν, δεν εξαιρούνται από την επιδότηση μέχρι τα 35 kVA όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οι ΔΕΥΑ που έχουν παροχές μέχρι τα 35 kVA με αυτή την παροχή. Ίσα ίσα που όλος ο δημόσιος τομέας, ιδρύματα, ΔΕΥΑ, δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι 35 kVA και αυτές εμπίπτουν και θα εμπίπτουν μέσα στην επιδότηση που θα κάνουμε, κύριε συνάδελφε.

Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω το εξής: Εμείς προσπαθούμε και ήδη, όπως σας είπα, έχουμε αξιοποιήσει χρήματα τα οποία έρχονται από το Ταμείο Μετάβασης για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ΔΕΥΑ, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις και να μπορέσουν μέσα από την εξοικονόμηση και μέσα από τη μείωση των απωλειών που έχουν στην ενέργεια να μειώσουν τον

λογαριασμό. Μιλάμε για 30 εκατομμύρια για υποδομές και 30 εκατομμύρια για ηλεκτρονικούς

«έξυπνους» μετρητές, ώστε να γίνεται άμεσα ο περιορισμός του προβλήματος.

Έρχομαι, λοιπόν, στη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Δεν το κάνουμε γι’ αυτό το οποίο είπατε εσείς, κύριε συνάδελφε. Το κάνουμε, γιατί πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη σε αυτό το πλαίσιο, γιατί υπάρχουν ΔΕΥΑ που δουλεύουν πολύ καλά, είναι πολύ καλά οργανωμένες, κάνουν πολλή σωστή δουλειά, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις χρηματοδοτικές πηγές και τις επιδοτήσεις που δίνουμε εμείς από το κράτος, ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά υπάρχουν και ΔΕΥΑ τις οποίες πρέπει να βοηθήσουμε. Για να το κάνουμε αυτό, τι πιο καλό υπάρχει -και δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο διαφωνείτε εσείς- από το να δημιουργήσουμε μια Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, μία ανεξάρτητη αρχή, μία δημόσια και όχι ιδιωτική αρχή, η οποία θα ελέγχει πώς δουλεύουν, πώς λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, πώς αξιοποιούν τα χρήματα, πώς προσλαμβάνουν το προσωπικό τους, πώς χρησιμοποιούν τα χρήματα για επενδύσεις, τι αποτέλεσμα έχουν, πώς ανακτούν τα χρήματα, πώς χρεώνουν τους πελάτες τους και τους πολίτες με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να πιάνουν χρήματα και να μην έχουμε υπερβολικές χρεώσεις χωρίς να χρειάζεται.»

Ο Υπουργός

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *