Ζάκυνθος

Κ. Μοθωναίου: Με το κονδύλι του ΙΑΝΟΥ η εφαρμογή της μελέτης πυρασφάλειας στο Λίβα

Μετά τις θετικές εξελίξεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση για να ξεκινήσει η μεταφορά των δεματίων από το Λίβα και η κ. Μοθωναίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή αναφέρθηκε και στην μελέτη πυρασφάλειας κάνοντας γνωστό πως τα έργα που προβλέπει θα κατασκευαστούν από το κονδύλι του ΙΑΝΟΥ, που θα διατεθεί και για τη δαπάνη της μεταφοράς.


«Στο Λίβα έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το νέο κύτταρο και άρχισαν οι εκσκαφές και οι ανατινάξεις. Με το που θα ξεκινήσει η μεταφορά των δεματίων, εκτιμώ πως θα χρειαστούν 18 με 22 μήνες για να τελειώσει η κατασκευή της ΟΕΔΑ» σημείωσε.


Για την έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας προσωρινής διαχείρισης , σημείωσε πως αναμένει διευκρινίσεις για το πόσο ισχύουν και για αυτή την μονάδα οι όροι της ΟΕΔΑ, ενώ για την πυρασφάλεια τόνισε πως η μελέτη εκπονήθηκε και εγκρίθηκε αφού ο χώρος πέρασε στην αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.


«Η μελέτη πυρασφάλειας ολοκληρώθηκε όταν ο Λίβας βρέθηκε κάτω από την σκέπη του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Η εφαρμογή της μελέτης είχε ένα κόστος 100.000 ευρώ και η υλοποίηση της είχε συμπεριληφθεί στο κονδύλι του ΙΑΝΟΥ. Θα αρχίσουμε να την υλοποιούμε» ανέφερε, σημειώνοντας πως φύλαξη υπήρχε όλο το καλοκαίρι, ενώ το νέο εργοστάσιο θα έχει δική του μελέτη και έργα πυρασφάλειας.


«Ούτε στην Κεφαλονιά υπάρχει πυρασφάλεια αλλά ούτε και μελέτη. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, τα επιλύουμε αλλά δυστυχώς δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδάκι για να τα λύσουμε σε μια μέρα» ανέφερε, σχολιάζοντας πως κάποιοι δυστυχώς δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα.


Η αποκατάσταση του Σκοπού αποτελεί προτεραιότητα σύμφωνα με την κ. Μοθωναίου που υπογράμμισε πως το θέμα απασχολεί πολύ έντονα και την Κυβέρνηση λόγω και των προστίμων της ΕΕ. Η μελέτη αποκατάστασης ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες συναντήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για το μείζον θέμα της χρηματοδότησης.


Η Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως είναι αδιανόητο κάποιος να φαντάζεται πως στο νέο κύτταρο που θα κατασκευαστεί θα μεταφερθούν σκουπίδια, θυμίζοντας πως υπάρχουν ήδη δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ και θα πρέπει να βρεθεί λύση.


«Η πόρτα του ΧΥΤΑ θα είναι κλειστή και δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουν εκεί νέα απορρίμματα» τόνισε.
«Το έργο θα είναι συνεχιζόμενο με κονδύλια που θα διατεθούν στους προϋπολογισμούς του 2022, του 2023 και του 2024 και θέλω να πιστεύω πως το έργο το 2022 θα πάρει το δρόμο του» σημείωσε και σχολιάζοντας τον υψηλότατο προϋπολογισμό που έφτασε τα 6 εκατομμύρια, ανέφερε πως αυτή ήταν η τεχνική λύση που προτάθηκε και στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ο φόρος και οι απρόβλεπτες δαπάνες.


«Υπάρχει ένας αναλυτικός προϋπολογισμός με απρόβλεπτα και με ΦΠΑ. Με προβληματίζει και μένα ο μεγάλος προϋπολογισμός αλλά υπάρχουν πολλά απορρίμματα που θα πρέπει να τα διαχειριστούμε» δήλωσε.
Τέλος, σε σχέση με τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με την παραμονή των παράνομων αγωγών στον Κόλπο του Λαγανά που καταγγέλθηκε και από τον κ. Γαλιατσάτο, μετά τις νέες επισημάνσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας έχουν ήδη κινητοποιηθεί και πλέον το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Δήμου που πρέπει να «ξηλώσει» τις παράνομες παρεμβάσεις.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *