Για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία μίλησε η ιατρός, παθολόγος-ηπατολόγος, Γεωργία Καλπάκου η οποία απευθυνόμενη στους συμπολίτες μας εξήγησε πως όσοι πιο πολλοί αρρωστήσουν τόσο περισσότεροι θα οδηγηθούν στις εντατικές και ενδεχομένως θα χάσουν τη ζωή τους.
«Μπήκαμε στο χειμώνα και από πλευράς καιρικών συνθηκών και πρέπει να προσέξουμε ακόμα περισσότερο γιατί τα πράγματα δεν φαίνεται να γίνονται πιο εύκολα όσο περνούν οι ημέρες. Η πανδημία όχι μόνο να δεν έχει καμφθεί αλλά ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε ένα τέταρτο κύμα που είναι πολύ πιο εκτεταμένο από τα προηγούμενα. Κυριαρχεί η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ η οποία έχει χαρακτηριστικό την μεγάλη μεταδοτικότητα και άρα νοσούν πολύ περισσότερα άτομα. Αυτά κάνουν δύσκολα τα πράγματα σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο γιατί όσο περισσότεροι νοσούν τόσο πιο πολλοί θα καταλήξουν σε διασωληνώσεις και νοσηλείες, αλλά ακόμα και στο θάνατο. Όσο πιο βαριά είναι η νόσηση τόσο πιο πιθανό είναι τα άτομα να έχουν προβλήματα μελλοντικά, κυρίως στο αναπνευστικό» είπε η γιατρός.
Για το εμβόλιο της γρίπης η κ. Καλπάκου είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ειδικά από άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, επίσης μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα το εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού, αλλά σε διαφορετική θέση. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Υπάρχουν κι άλλες ιώσεις εκτός από τη γρίπη και πρέπει να προασπίσουμε την υγεία μας.
Οι ηλικιωμένοι που έχουν και προβλήματα υγείας, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτοι πιο πολύ απέναντι στον κορονοϊό (αν δεν έχουν εμβολιαστεί) παρά σε μια άλλη λοίμωξη όπως από γρίπη. Σίγουρα δεν είναι καλό να συμβούν και τα δύο μαζί. Έχουμε περιπτώσεις ατόμων που μολύνθηκαν ταυτόχρονα από τον ιό της γρίπης και από κορονοϊό και χρειάζεται προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για να μειωθούν οι πιθανότητες να συμβούν και τα δύο».
Για τις αντιδράσεις ομάδας ατόμων η κ. Καλπάκου είπε ότι «βλέπει να υπάρχουν δύο ομάδες, η μία αφορά τους εμβολιασμένους που ανησυχούν και η άλλη τους εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστους, που υπερασπίζουν τη θέση τους με πάθος, όπως ένας αιρετικός την αίρεσή του.
Εγώ δεν πιέζω κανέναν λόγω χαρακτήρα και νοοτροπίας αλλά όσες φορές προσπάθησα να κάνω συζήτηση με αυτά τα άτομα, παίρνω την απάντηση ότι άλλοι γιατροί τα λένε διαφορετικά. Είναι όμως θλιβερό να βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να οδηγούνται λάθος από κακές συμβουλές του ιατρικού χώρου. Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και ο καθένας μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να διαβάσει άπειρα πράγματα σχετικά με την πανδημία και τα εμβόλια. Ορισμένα άτομα έχουν την τάση να πιστέψουν πιο εύκολα τις αντιεπιστημονικές θέσεις που παρουσιάζονται όμως με επιστημονικό τρόπο».