Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος πληρώνει διπλάσιο κόστος για τα σκουπίδια γιατί πρέπει να αντικατασταθούν τα χαλασμένα μηχανήματα του Λίβα

Η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο το Ιόνιο αλλά και ειδικά στη Ζάκυνθο απασχόλησε εκτενώς την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που πραγματοποιήθηκε στο νησί  μας το Σαββάτο 25 Ιουνίου.

Την ενημέρωση για τον προγραμματισμό των έργων μέσω του διαβαθμικού ΦοΔΣΑ  έκανε ο τεχνικός προϊστάμενος Θεόδωρος Κάρδαρης αλλά στη συνέχεια υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων και επισημάνσεων για την κατάσταση με τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο, όπως επίσης για την εικόνα του Λίβα και του Σκοπού.

Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Λευκάδα μεταφέρουν σκουπίδια στην απέναντι στεριά, ενώ ειδικά για το Λίβα έγινε γνωστό ότι η προσωρινή διαχείριση εκεί ήταν για 2 χρόνια και τώρα είμαστε στα 5 χρόνια που συνεχίζει να δέχεται σκουπίδια σε δέματα. Για το λόγο αυτό και τα δέματα έχουν κατακλύσει όλο το οικόπεδο.

Ο κ. Κάρδαρης είπε ότι εκπονείται νέα περιβαλλοντική μελέτη  για το Λίβα ώστε να μειωθεί ο όγκος  των σκουπιδιών και να πηγαίνει για ταφή μόνο το 20% αντί του 33% που είναι τώρα.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα που είναι και Πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ είπε ότι παρέλαβε με παθογένειες τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά και ότι έπρεπε να ανταποκριθεί στον εθνικό σχεδιασμό.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μοθωναίου είπε με νόημα  ότι οι σύμβουλοι  ξέρουν τι παρέλαβε σε αυτόν τον τομέα η Περιφερειακή Αρχή. Είπε ότι μετέφεραν σκουπίδια με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι μέχρι τώρα έχουν φύγει από τη Ζάκυνθο 6.000 τόνοι, ενώ έχουν λάβει άδεια για να μεταφέρουν άλλους 10.000 τόνους σκουπιδιών από το Λίβα. Η κ. Μοθωναίου κατήγγειλε παραπληροφόρηση που έγινε εσκεμμένα από κάποιους  για το ΑΦΜ που εκδόθηκε τιμολόγιο για να μεταφερθούν τα σκουπίδια και ειδικά για την Κέρκυρα είπε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που άφησε είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ερώτημα γιατί η Ζάκυνθος πληρώνει 80 ευρώ τον τόνο και η Κεφαλονιά πληρώνει 40 ευρώ τον τόνο για τα σκουπίδια, η απάντηση που δόθηκε αφορούσε αμαρτίες του παρελθόντος.,.. καθώς τα μηχανήματα που αγοράστηκαν στη θητεία προηγούμενου Δημάρχου δεν λειτουργούν…

Πρέπει να γίνει αντικατάσταση των μηχανημάτων που είχε προμηθευτεί ο Δήμος της Ζακύνθου και είχε παραχωρήσει στην εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και για το λόγο αυτό είναι πολύ αυξημένο το ποσό που πληρώνει η Ζάκυνθος. Επίσης υπάρχουν παλιές οικονομικές υποχρεώσεις.

Τέλος έγινε γνωστό ότι το ΚΔΑΥ της Ζακύνθου έχει στοιβαγμένους 60 τόνους χύμα σκουπίδια δίπλα στον αεροδιάδρομο που προσγειώνονται τα αεροπλάνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *