Τα γεγονότα του κρίσιμου 24ώρου της μεγάλης βροχόπτωσης που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, κατέγραψε μιλώντας στον -Ε- η Προϊστυαμένη της Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη, η οποία επεσήμανε πως κύριο κριτήριο για τις επεμβάσεις που έγιναν ήταν πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αναφορικά με τις προειδοποίησεις και την προετοιμασία η κ. Μουζάκη ανέφερε: «Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα αλλά και από την ΕΜΥ είχαμε ενημέρωση για πολύ σοβαρά καιρικά φαινόμνενα, κι αυτό πέρα από τα έκτακτα δελτία που έβγαιναν συνέχεια και αυτά τα βλέπουν όλοι. Υπήρξε και προσωπική ενημέρωση.
Μπορώ να σας πω ότι από το Υπουργείο με πήραν τηλέφωνο 3 φορές για να γνωρίζω και να περιμένω αυτό που θα συμβεί και που συνέβη τελικά στη Ζάκυνθο. Εμείς σαν υπηρεσία για το λόγο αυτό εκδώσαμε δελτίο τύπου με το οποίο προειδοποιούσαμε τον κόσμο και δίναμε οδηγίες και αργά το βράδυ εκείνης της ημέρας βγάλαμε κι άλλο δελτίο με όλα τα νεότερα και με επιπλέον οδηγίες».
Προτεραιότητα ο άνθρωπος
Για τη στάση της υπηρεσίας της και για την ενδεικνυόμενη στάση των κατοίκων του νησιού σε τέτοιες περιπτώσεις, η κ. Μουζάκη είπε τα εξής: «Προσπαθούμε να μην αγχώνουμε και να μην ξεσηκώνουμε τον κόσμο αν δεν υπάρχει λόγος, αλλά αυτή τη φορά βγάλαμε μέσα σε μία ημέρα δύο δελτία για να υφυπνίσουμε όλους. Δυστυχώς υπήρξαν και περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν πρώτα τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους και κυρίως τη ζωή τους.
Να γνωρίζετε, μετά και από αυτά που έχουν συμβεί στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές, πως η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Να μην τραυματιστεί κάποιος αλλά και να μην χάσουμε κάποιον άνθρωπο. Αυτό θέλω να το καταλάβουν οι συμπολίτες μας, γιατί έκαναν παράπονα επειδή υπήρχαν νερά στις αυλές των σπιτιών και στους κήπους τους. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία αυτών που βλέπουν το σπίτι τους να πλημμυρίζει αλλά εμείς σαν υπηρεσία, όπως και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, κοιτάμε να διασφαλίζουμε την ανθρώπινη ζωή».
Η βροχή
Περιγράφοντας όσα συνέβησαν από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι μέχρι και τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας, είπε τα ακόλουθα: «Το νερό που έπεσε όλο το 24ωρο εκείνη τη δύσκολη νύχτα της Τετάρτης – Πέμπτης, είχε φτάσει σε οριακό σημείο και πολλά σπίτια δεν πλημμύρισαν γιατί το πρωί σταμάτησε να βρέχει. Την ώρα που μας τηλεφωνούσαν και έλεγαν πως τα νερά έμπαιναν στα υπόγεια, εμείς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πτώση βράχων και βουνών στο Βασιλικό και στη Λιθακιά. Στην δεύτερη κατολίσθηση που έγινε στο Βασιλικό κινδύνευσε να σκοτωθεί ένας άνθρωπος γιατί εκείνη την ώρα περνούσε με το αυτοκίνητό του. Πήγαμε και τον βγάλαμε αλλά έπαθε σοκ!
Η Ζάκυνθος εκείνη τη νύχτα, με όλα αυτά τα συμβάντα, κόπηκε 6 φορές.
Ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις κι αν υπήρχε σοβαρός λόγος έπρεπε να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για να ενημερωθούν αν ήταν ανοιχτός ο δρόμος από τον οποίο ήθελαν να περάσουν.
Η Πυροσβεστική ταλαιπωρήθηκε και πήγαινε για διασώσεις και μάλιστα πήγε σε ένα συμβάν με άτομα που ήθελαν να κάνουν βόλτα. Ο κεντρικός δρόμος του Λαγανά είχε πλημμυρίσει από ενωρίς και ήταν ένα ποτάμι. Κάποιοι νεαροί σκέφτηκαν μέσα στη νύχτα να πάνε βόλτα στο Λαγανά και στις 5 το πρωί ζήτησαν από την Πυροσβεστική να πάει να τους απεγκλωβίσει.
Είχαμε πολλά περιστατικά απεγκλωβισμού που ζήτησαν βοήθεια από την Πυροσβεστική».
Η κλιματική αλλαγή
Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα η κ. Μουζάκη είπε ότι «πρόκειται για κάτι παγκόσμιο και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Τα πάντα έχουν αλλάξει στον πλανήτη μας κι εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι καλά, ξεσπάει ένα φαινόμενο και δεν ξέρεις από πού σου έρχεται!
Τώρα η χώρα μας κάνει προσπάθεια για να προμηθευτεί ραντάρ πολύ μεγάλης ευκρίνειας για να γίνεται ακόμα πιο σωστή προβλεψη. Από τη συμμετοχή μου σε συσκέψεις, συνέδρια και συναντήσεις με ειδικούς επιστήμονες κατάλαβα πως τα πράγματα δεν είναι απλά. Κάθε χρόνο που περνάει τα πράγματα θα χειροτερεύουν».
Οι ΡΟΜΑ
Για την υπόθεση απεγκλωβισμού ολόκληρων οικογενειών ΡΟΜΑ από την ευρύτερη περιοχή του αεροδρόμιου, η κ. Μουζάκη είπε ότι αυτό έγινε περίπου στις 4 τα ξημερώματα, δηλαδή την ίδια ώρα που είχε καταγραφεί η τρίτη κατά σειρά κατολίσθηση στο Αργάσι.
«Ο καταυλισμός των ΡΟΜΑ είναι πίσω από τις εγκαταστάσεις της ανακύκλωσης στους Αμπελόκηπους και μπορεί να μην περίμεναν ότι θα ρίξει τόσο πολύ νερό. Κάποια στιγμή πλημμύρισε τόσο πολύ που κινδύνευσαν να πνιγούν. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής που έφτασαν εκεί, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο γιατί είχε γίνει λίμνη και μας ζήτησαν να στείλουμε μηχανήματα (μπουλντόζες κλπ.) γιατί μόνο αυτά μπορούν να μπουν και να κάνουν διάσωστη. Στην ουσία δεν ήταν απεγκλωβισμός αλλά διάσωση γιατί τους βρήκαμε να κολυμπάνε μέσα στα νερά. Ανάμεσά τους ήταν και μικρά παιδιά, από μωρά στην αγκαλιά μέχρι και παιδιά 7 ετών. Ηταν 40 άτομα όλοι μαζί.
Μίλησα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Πάστρα και άνοιξαν τις εγκαταστάσεις του παλιού οικοτροφείου για να μπουν μέσα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το ΚΤΕΛ Ζακύνθου για την άμεση ανταπόκριση καθώς έστειλε λεωφορείο για να τους μεταφέρουμε. Ανταποκρίθηκε άμεσα το ΚΤΕΛ. Μετά τους ανέλαβε ο Δήμος. Τα τσαντήρια τα πήρε όλα το νερό. Εμείς βρήκαμε παιδιά που ήταν ξυπόλητα κι όπως ήταν έτσι τα πήραμε» είπε η κ. Μαρία Μουζάκη.
Οι πυροσβέστες
Σε κάθε δύσκολη περίπτωση που φαίνεται η αυτοθυσία του Πυροσβεστικού σώματος, όλοι νοιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν δημόσια για την προσπάθεια των πυροσβεστών μας. Έτσι και η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας είπε: «Να σημειώσω πως λίγο πριν βάλουμε τα 40 άτομα στο λεωφορείο, ξέσπασε η πυρκαγιά από την οποία χάσαμε τους δύο συμπολίτες μας. Εκείνη τη στιγμή η μισή πυροσβεστική έφυγε και πήγε στη φωτιά για να την σβήσει.
Είναι οι αφανείς ήρωες τέτοιων καταστάσεων οι πυροσβέστες.
Για εκείνους που μπήκε λίγο νερό μέσα στο σπίτι τους, πρέπει να γνωρίζουν πως η Πυροσβεστική δεν μπορεί να κάνει άντληση εκτός αν το νερό είναι πάνω από 30 εκατοστά. Επίσης δεν μπορεί να κάνει άντληση από εξωτερικούς χώρους γιατί που θα το πάει το νερό; Να μην βρίζει λοιπόν ο κόσμος την Πυροσβεστική».
Επιτροπή
Τέλος η κ. Μαρία Μουζάκη μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και είπε: «Η Αντιπεριφερειάρχης έχει κάνει τη συγκρότηση Επιτροπής για την καταγραφή των ζημιών και όποιος έχει υποστεί ζημιά πρέπει να βγάλει φωτογραφίες και να αναμένει τις ανακοινώσεις μας για οδηγίες καθώς θα δοθεί κρατική αρωγή στους πληγέντες. Οι επιχειρήσεις θα απευθυνονται στην Περιφέρεια και τα σπίτια στο Δήμο».
Σημειώνεται πως από σήμερα οι πληγέντες μπορούν να πηγαίνουν στο Διοικητήριο και να καταθέτουν τις αιτήσεις για τις ζημιές στις επιχειρήσεις τους.