Ζάκυνθος

Η τύχη του αρχοντικού Ρώμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τ ο θέμα του αρχοντικού Ρώμα στη Ζάκυνθο τέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββάτο στην Ιθάκη, κι αυτό γιατί υπάρχει πολλών μηνών καθυστέρηση για την υλοποίηση αυτών που έχει σχεδιάσει η περιφερειακή αρχή.

Η συζήτηση έγινε στη διάρκεια της επερώτησης που κατέθεσε η μείζονα αντιπολίτευση και ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ και σύμφωνα με όσα δήλωσε στον –Ε- ο επικεφαλής Θεόδωρος Γαλιατσάτος, το Περιφερειακό ανέθεσε στην κ. Μοθωναίου, την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, να προχωρήσει το ζήτημα το οποίο έχει κολλήσει.

 Από τα έως τώρα επίσημα γνωστά για το αρχοντικό Ρώμα, να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο έχει κηρύξει το κτίριο διατηρητέο αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί οι διαδικασίες για την αγορά τόσο του ακινήτου όσο και των κινητών αντικειμένων μεγάλης αξίας που είναι στο εσωτερικό του.

Για την πορεία της υπόθεσης ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε: «Εμείς θέσαμε μέσω των επερωτήσεων ζητήματα της Ζακύνθου και ένα από αυτά είναι το αρχοντικό Ρώμα.

Το ευχάριστο είναι ότι το υπουργείο προχώρησε σε ΦΕΚ, δηλαδή έλαβε την απόφαση  και κήρυξε το αρχοντικό ως διατηρητέο κτίριο, ενώ αποτίμησε και την αξία της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή των κειμηλίων που υπάρχουν μέσα και συνιστούν πολιτιστική κληρονομιά.  Αυτά πρέπει να τα προστατεύσουμε γιατί είναι η συνέχειά μας μέσα στο χρόνο.

Αυτή είναι η δεύτερη επερώτηση που κάναμε για το ίδιο θέμα, καθώς είχε γίνει και στις αρχές του 2021.  Τότε η Περιφερειάρχης είχε εκδώσει ένα δελτίο τύπου όπου μας διαβεβαίωνε για το ενδιαφέρον της και ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν. Επίσης μας είπε ότι είχε υποβάλλει τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Ανάπτυξης με προϋπολογισμό που να καλύπτει την αγορά του ακινήτου και των κινητών που είναι μέσα στο κτίριο. Πέρασαν 20  μήνες και δεν έγινε απολύτως τίποτα».

Η οικογένεια

Για τα γεγονότα και τα ερωτηματικά που υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα είχαμε μία αλληλογραφία που γνωστοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη νομική συμπαράσταση της οικογένειας Ρώμα και εκεί φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το Υπουργείο αναφέρει πως δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά των κινητών που υπάρχουν μέσα στο κτίριο γιατί δεσμεύεται από την αδυναμία έκθεσής τους. Δηλαδή δεν ξέρει πού να τα εκθέσει επειδή το κτίριο θα παραμείνει ιδιωτικό. Εγκαλούσε κατά κάποιο τρόπο την Περιφέρεια επειδή δεν υλοποίησε αυτό που είχε πει αρχικά, δηλαδή την αγορά του κτιρίου. Εδώ λοιπόν είναι το θέμα και ρωτήσαμε την κ. Περιφερειάρχη τι γίνεται και τι δεν πήγε καλά γιατί έχουν περάσει 20 μήνες. Τώρα από τις αντιδράσεις των  ενδιαφερομένων φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά γι’ αυτό ζητάμε να μας πει τι θα κάνει η Περιφερειάρχης.

Η Περιφερειάρχης απάντησε πως δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης το τεχνικό δελτίο που είχε υποβάλλει και έμεινε με τα χέρια άδεια, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν έκανε κάτι άλλο».

Η Οικονομική Επιτροπή

Μεταξύ αυτών που γνωστοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση είναι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, θέμα για το οποίο ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε: «Μάθαμε ότι τα τέλη Σεπτεμβρίου πέρασε μία νέα απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή που έλεγε ότι η ΠΙΝ εκδηλώνει κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον της για την αγορά του ακινήτου και στη συνέχεια περιέγραφε μία ολόκληρη διαδικασία, εξαιρετικά γραφειοκρατική και χρονοβόρα, που θα εξελιχθεί για να δούμε αν η Περιφέρεια μπορεί να αγοράσει το ακίνητο και με ποιο τίμημα. Επίσης ρωτήσαμε αν έχει συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, δηλαδή την οικογένεια Ρώμα και φάνηκε πως το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει καλή επικοινωνία.

Ελπίζουμε πως με την επερώτησή μας κεντρίσαμε το ενδιαφέρον όλων και δώσαμε να καταλάβουν ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα και ότι η Περιφερειάρχης πρέπει να δείξει εν τοις πράγμασι για την ιδιαίτερή της πατρίδα αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιονίου ότι θα κάνει περισσότερη δουλειά από αυτή που έχει γίνει μέχρι τώρα».

Η θέση του συνδυασμού

Αναφερόμενος στη θέση που τήρησε ο συνδυασμός ΑΝΑΣΑ ο κ. Γαλιατσάτος είπε: «Εμείς από την αρχή είπαμε ναι και δεν φέραμε καμία αντίρρηση, ενώ υπερψηφίσαμε τις προτάσεις που διατυπώθηκαν. Είμαστε λοιπόν εδώ για να ενισχύσουμε την προσπάθεια αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά που  πρέπει να γίνει από την Περιφερειακή αρχή και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Η κ. Κράτσα εξουσιοδότησε την κ. Μοθωναίου να κάνει από εδώ και πέρα τις απαραίτητες ενέργειες και ελπίζουμε να έχουμε γρήγορη και θετική εξέλιξη γιατί ο χρόνος είναι αντίπαλός μας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τώρα ότι γίνεται είναι με έξοδα της οικογένειας που μπορεί και να είναι μεγάλα, άρα κάτω από τις φτερούγες του Υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να δοθεί μεγάλη βοήθεια που είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η Περιφερειάρχης έπρεπε να μας ενημερώσει για την πρώτη αποτυχία που είχε και να μας πει για το όχι του υπουργείου. Θα έπρεπε να ζητήσει και τη δική μας βοήθεια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *