Λίγο πριν την ολοκλήρωση της προμελέτης για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό και ενόψει της επίσκεψής του στη Ζάκυνθο, ο μηχανικός Ι. Φραντζής μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή για το πολυσυζητημένο έργο που παραμένει απόλυτη προτεραιότητα λόγω και της καταδίκης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μεταξύ άλλων, ο μελετητής έκανε αναφορά και στο έργο της ΟΕΔΑ για το οποίο θυμίζουμε πως συνέταξε την προμελέτη: όπως δήλωσε χαρακτηριστικά είναι πρωτοφανές σε ένα έργο αυτού του μεγέθους και αυτής της σημασίας, ο ανάδοχος να μην αναλαμβάνει και την λειτουργία, ενώ τόνισε πως οι «εξυπνάδες» που έγιναν στη Ζάκυνθο δε θα επαναληφθούν σε άλλα έργα, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε πρότυπους όρους διακήρυξης αυτών των έργων με τον ίδιο ανάδοχο να αναλαμβάνει υποχρεωτικά την κατασκευή αλλά και την λειτουργία των εργοστασίων.
«Το έργο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό έδωσε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο για 20 χρόνια και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ο ΧΥΤΑ σήμερα έχει λήξει και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε με βάση τη Νομοθεσία και την Κοινή Λογική είναι να αποκαταστήσουμε την περιοχή. Έτσι θα υπάρχει συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αλλά και δε θα δημιουργούνται νέα προβλήματα στο περιβάλλον» σημείωσε ο μελετητής για τις εγκαταστάσεις στον Σκοπό, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα έργα ανά την Ελλάδα.
«Πρόκειται για το πρώτο έργο του είδους που θα γίνει στα Ιόνια, ακολουθούμενο από την Κέρκυρα. Ο ΧΥΤΑ εγκαινιάστηκε το Μάη του 1996 και ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει για 11,5 χρόνια και λειτούργησε τελικά για 22. Θυμίζω δε πως το 2014 είχε γίνει μια μελέτη αποκατάστασης που αν είχε εφαρμοστεί , σήμερα το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο. Τότε όμως δεν ήταν έτοιμη η μεταβατική λύση με αποτέλεσμα για 4 ακόμη χρόνια να συνεχίζει η διάθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως επιπλέον 150.000 κυβικά σκουπιδιών και μπαζών κατέληξαν εκεί.
«Δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτά τα σκουπίδια να μεταφερθούν για ταφή ούτε εντός, αλλά ούτε και εκτός Ζακύνθου. Κατά συνέπεια η μόνη λύση που είναι τεχνικά εφικτή είναι να δημιουργηθεί στα ανάντη του ΧΥΤΑ και εντός αδειοδοτημένου χώρου, ένα νέο μικρό κύτταρο που θα δεχτεί τις υπερβάλλουσες ποσότητες. Οι ποσότητες αυτές θα ταφούν με υγειονομικό τρόπο και θα δημιουργεί ένα ενιαίο ανάγλυφο που θα καλύπτει τις » σημείωσε ο κ. Φραντζής συμπληρώνοντας πως το έργο περιλαμβάνει ακόμη έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, βιοαερίου, όμβριων κ.α
Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία στεγανωτικής στρώσης στην επιφάνεια του ΧΥΤΑ αλλά και χώματος για φύτευση.
«Κάνουμε μια προμελέτη γιατί το έργο χρήζει και εναλλακτικών τεχνικών λύσεων που μπορεί να προταθούν από τον ανάδοχο. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 4,5 εκ ευρώ» διευκρίνισε, τονίζοντας πως ο ανάδοχος θα έχει και την ευθύνη της περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
«Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση καλής σχεδίασης και κατασκευής ενός έργου, αν αυτός που το σχεδίασε και το κατασκεύασε δεν το λειτουργήσει για κάποια χρόνια» δήλωσε ακόμη και κάνοντας μοιραία αναφορά και στο Λίβα, σχολίασε:
«Δε θα σταματήσω να λέω πως στη Ζάκυνθο είναι μοναδική περίπτωση έργου από το ΕΣΠΑ που θα έχει άλλο διαγωνισμό για την κατασκευή και άλλο για την λειτουργία. Αυτό από κάποιους παρουσιάστηκε ως ….σταμάτημα στην λαμογιά. Όμως όλα τα έργα στην Ελλάδα προχωρούν έτσι. Ευτυχώς η ίδια η Κυβέρνηση έληξε το θέμα και όλα τα έργα προκηρύσσονται με βάση μια πρότυπη διακήρυξη η οποία περιλαμβάνει φυσικά και την λειτουργία. Η Κυβέρνηση έβαλε ταφόπλακα σε αυτές τις σειρήνες» κατέληξε, υπονοώντας φυσικά τις αλλαγές που επιδίωξε ο Δήμαρχος στην μελέτη της ΟΕΔΑ.
ermisnewsroom