Ζάκυνθος

Ξενοδόχοι: Η φέρουσα ικανότητα ανάπτυξης έχει ξεπεραστεί προ πολλού στη Ζάκυνθο

Η εικόνα της τουριστικής Ζακύνθου για το Μάιο μήνα παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών Άκη Ποταμίτη ο οποίος σημείωσε πως ήταν άλλες οι προσδοκίες μας στην αρχή του χρόνου. Επιπλέον ο κ. Ποταμίτης αναφέρθηκε στο γνωστό θέμα με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού μας που ξεπερνάει τα όρια με αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και ζήτησε να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για το τουριστικό μας μέλλον.

«Οι κρατήσεις πήγαιναν καλά μέχρι που ήλθε ο πόλεμος και  έχουμε ένα φρενάρισμα που αποτυπώθηκε το Μάιο, ένα μήνα για τον οποίο υπήρχαν καλές προσδοκίες φέτος. Αν και τις πρώτες ημέρες πήγαμε καλά, μετά έκανε κοιλιά, φαίνεται μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου έτσι θα πάμε» ανέφερε ο κ. Ποταμίτης που ακολούθως περιέγραψε την πορεία από τις αρχές του 2022 μέχρι τώρα.

«Το early booking ανοίγει περίπου τα Χριστούγεννα, αφορά κλεισίματα  με χαμηλότερες τιμές και γίνεται για να δελεάσει τους πρώτους πελάτες και να αρχίσουν να κλείνουν τις διακοπές τους σε κάθε περιοχή. Σιγά-σιγά δημιουργείται στην αγορά μία λογική κίνησης προς κάθε προορισμό. Δίνουν τις πρώτες χαμηλές τιμές και μετά μπαίνουμε στις κανονικές τιμές που αφορούν τους επόμενους μήνες από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο» είπε ο κ. Ποταμίτης καθώς τώρα στο νησί μας κάνουν διακοπές τουρίστες με αυτά τα πακέτα.

Ο κ. Ποταμίτης έκανε αναφορά στην εταιρεία «ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ» του αείμνηστου Μουζενίδη που έφυγε από τη ζωή μετά από ασθένεια και συγκεκριμένα από κορονοϊό, και επρόκειτο για έλληνα τουρ οπερέιτορ που έφερνε πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία, από τη Λευκορωσία και από την Ουκρανία. «Βρέθηκε σε δυσμενή θέση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο, ενώ είχε ανοιχθεί σε αεροπορικές εταιρείες για να υποστηρίξουν το προϊόν που προωθούσε» είπε ο κ. Ποταμίτης.

Στροφή στην ποιότητα

Αναφορικά με την στρατηγική της χώρας μας στον τουρισμό και την ανάγκη να προσελκύσουμε ποιοτικότερους πελάτες ο κ. Ποταμίτης είπε:  «Η Ελλάδα δεν είχε δικά της τσάρτερ για να στηρίξει το τουριστικό της προϊόν και ήταν πάντα σε εξάρτηση από τους τουρ οπερέιτορ οι οποίοι φέρνουν τουλάχιστον το 50% του πακέτου των διακοπών που έχουμε εδώ.

Υπάρχει μία μελέτη που συγκρίνει το τουριστικό προϊόν της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, δύο χώρες που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στον τουρισμό. Η Πορτογαλία με 11 εκατομμύρια επισκέπτες κάνει τζίρο 17 δις €. Εμείς στην Ελλάδα με 31 εκατομμύρια τουρίστες εισπράξαμε 18 δις και αυτά τα στοιχεία αφορούν το έτος 2019. Πρέπει λοιπόν να ανοίξει μία σοβαρή συζήτηση και να δούμε το τουριστικό μοντέλο που θέλουμε με δεδομένες τις  υποδομές που έχουμε. Η φέρουσα ικανότητα ανάπτυξης έχει ξεπεραστεί προ πολλού και ειδικά στη Ζάκυνθο που δεν έχει υποδομές ή τις έχει κατασκευάσει επιπόλαια ή δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Έχουν γίνει αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Η νομοθεσία υπάρχει και καμία τουριστική επιχείρηση δεν μπορεί να ιδρυθεί χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Η εν λόγω μελέτη υπογράφεται και εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα τα οποία διαχειρίζονται τους πόρους. Εκείνος λοιπόν που έχει τη μελάτη και προχωράει με την επιχείρησή του, στην πορεία ψάχνεται να δει τι θα κάνει με τα λύματα και με τα σκουπίδια και από πού θα πάρει νερό. Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχει πελατειακή σχέση γιατί μετά μετατρέπεται και σε οικονομική σχέση».

Το νερό

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου για το νερό στο νησί μας και είπε πως αφενός χρειάζεται συνεργασία για νε επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα και αφετέρου πως πρέπει να περιορίσουμε τα εκατομμύρια μπουκάλια από τα εμφιαλωμένα που πετάμε στο χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών μας.

«Επίσης πρέπει να σταματήσει αυτό που γίνεται με τα εμφιαλωμένα  γιατί έχουμε τον μεγάλο όγκο των σκουπιδιών που είναι μη διαχειρίσιμος. Χρειαζόμαστε ποσότητα νερού και ποιότητα τέτοια που δεν θα χρειαζόμαστε τα μπουκάλια, που με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα στο Λίβα.

Επιπροσθέτως στη Ζάκυνθο, ένα πολιτικός χώρος από μόνος του δεν μπορεί να διαχειριστεί την ανατροπή μίας κατηφόρας στην οποία πορευόμαστε χωρίς φρένα και χωρίς χειρόφρενο. Χρειάζονται άνθρωποι να καταθέσουν την ψυχή τους προκειμένου να ανατρέψουν την καθοδική πορεία της Ζακύνθου» κατέληξε ο κ. Ποταμίτης..

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *