Ζάκυνθος

Η ΕΑΣΖ ζητά συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και έλεγχο για τα αποθέματα σταφίδας

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το θέμα της κορινθιακής σταφίδας  και ήδη ο Συνεταιρισμός Ζακύνθου ζητά και επίσημα συνάντηση  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τεθεί επί τάπητος στον ίδιο τον υπουργό και επιπλέον για να ελεγχθούν τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες του Παναιγιάλειου Συνεταιρισμού.

Αν και ο Συνεταιρισμός της Ζακύνθου από την αρχή του καλοκαιριού έχει ξεκινήσει την ενημέρωση, δόθηκε μεγάλη έκταση τώρα τελευταία που συζητήθηκε και στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για τα αποθέματα της σταφίδας.

Τα πιο σημαντικά είναι ότι αμφισβητείται η ύπαρξη τόσων αποθεμάτων σταφίδας, ότι υπάρχει χάσμα στη σχέση των δύο Συνεταιρισμών (Ζακύνθου και Παναιγιάλειας) και ότι η αγωνία μεγαλώνει για την τιμή του προϊόντος φέτος που ήταν και μια δύσκολη χρονιά λόγω του καύσωνα.

 Ο ΕΑΣΖ ενημέρωσε μεταξύ άλλων και το κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τις δύο προηγούμενες ημέρες βρέθηκε  στο νησί μας.

Αναφορικά με το ραντεβού που έχει ζητηθεί με τον αρμόδιο υπουργό, απαιτείται η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για να πραγματοποιηθεί άμεσα και εκεί να συζητηθεί (εκτός των άλλων) η τιμή για τη φετινή χρονιά.

Μιλώντας στον –Ε- ο Διευθυντής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου Πέτρος Βισβάρδης επέμεινε για έλεγχο των αποθεμάτων σταφίδας στην Παναιγιάλειο Ένωση και είπε: «Για το φημολογούμενο αποθεματικό σταφίδας, το γνωρίζει ο Συνεταιρισμός του Αιγίου (Παναιγιάλειος) και πρέπει να το μάθει και το υπουργείο. Εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχουν 7 με 8 χιλιάδες τόνοι σταφίδας, που να είναι εμπορεύσιμη. Ίσως να υπάρχει κάποια ποσότητα εμπορεύσιμη αλλά τα υπόλοιπα πιθανόν να είναι κακή διαχείριση προηγουμένων ετών και σταφίδα από άλλα κράτη, απορρίμματα κλπ. Όμως το υπουργείο πρέπει να κάνει τον έλεγχο και να δει τι υπάρχει. Επίσης πρέπει να δούμε αν είναι αλήθεια αυτό που λέει η Παναιγιάλειος ότι  δηλαδή δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο τα αποθέματα».

Ειδικότερα ο κ. Βισβάρδης έβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Αν η Παναιγιάλειος πήρε 8-9 χιλιάδες τόνους σταφίδας που παίρνει κάθε χρόνο, πως έμεινε όλη η ποσότητα; Δεν πούλησε τίποτα;  Η ΕΛΣΤΑΤ έβγαλε ότι οι πωλήσεις πέρυσι και φέτος δεν υπολείπονται των άλλων ετών. Αυτά είναι ερωτηματικά αλλά πρέπει να τα απαντήσει το υπουργείο αφού κάνει τον έλεγχο. Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε το εμπορικό κομμάτι, δηλαδή αν η φετινή παραγωγή σταφίδας θα φτάσει για να πουληθεί στο εξωτερικό. Η λογική λέει ότι δεν θα φτάσει και θα χρειαστεί και κάποια από την παλιά παραγωγή».

Ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ επιμένει για το ραντεβού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σημειώνει: «Ζητάμε να ανοίξει ΤΩΡΑ η συζήτηση στο υπουργείο για τη σταφίδα που είναι 20 χιλιάδες τόνοι. Επίσης ο ΕΑΣΖ λέει πως δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη σταφίδα αν λειτουργούσε η ΣΚΟΣ ΑΕ, πρώην ΑΣΟ. Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να ακούνε ότι θα πέσει η τιμή, τη στιγμή που έχουμε και μειωμένη παραγωγή….».

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *