Πολιτισμός

Η Δ.Ι.Β.Ζ. αποφάσισε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για τον επαναπατρισμό χειρόγράφων και εκκλησιαστικών κωδίκων από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας

Θετικά απάντησε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου στις επιστολές του κ. Σπυρίδωνος Ξένου προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ. της Δ.Ι.Β. Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οποίες αιτείται να προβεί το Ε.Σ. στις απαιτούμενες ενέργειες για τον επαναπατρισμό χειρογράφων και εκκλησιαστικών κωδίκων από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στη Ζάκυνθο και στο γραφείο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, στις 11-04-2022 ημέρα Δευτέρα και ώρα 13.00 μ.μ. συνήλθαν σε τακτική συνεδρίαση, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου Φίλιππου Συνετού, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Ι.Β. Ζακύνθου που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 51687/Γ4/06-05-2020 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Αρ. Φ. 351, τεύχ. Υ.Ο.Δ.Δ. 08-05-2020).

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Ε.Σ. για τις υπ’ αριθμ. πρωτ. 352/06-04-2022 και 366/11-04-2022 επιστολές του κ. Σπυρίδωνος Ξένου προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ. της Δ.Ι.Β. Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οποίες αιτείται να προβεί το Ε.Σ. στις απαιτούμενες ενέργειες για τον επαναπατρισμό χειρογράφων και εκκλησιαστικών κωδίκων από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, τους οποίους φέρεται να αφαίρεσε από τις βιβλιοθήκες μονών και ναών της Ζακύνθου ο βενετός αξιωματούχος της εποχής, Giacomo Nani.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δ.Ι.Β. Ζακύνθου αποφάσισε ομόφωνα να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του κ. Σπύρου Ξένου και να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να διερευνήσει σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (κα Μαριάννα Κολυβά, κ. Μούσουρα, κ. Ξένο) και την Μητρόπολη Ζακύνθου το ζήτημα και να συντάξει επιστολή προς το ΥΠΑΙΘ, ως εποπτεύουσα αρχή της Δ.Ι.Β.Ζ., προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *