Ζάκυνθος

Η αποκατάσταση των παλαιών βιβλίων της Βιβλιοθήκης αντικείμενο σύσκεψης με ειδικούς από την Ε.Β.Ε. και το Ιόνιο πανεπιστήμιο

Σύσκεψη για την διάσωση των παλαιότυπων βιβλίων από τη φθορά του χρόνου και τους μύκητες που αναπτύσσονται στα βιβλιοστάσια εδώ και δεκαετίες, οργανώθηκε σήμερα στη Δ.Ι.Β.Ζ. με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ε.Σ. Φίλιππου Συνετού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους τη Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ο κ. Νίκος Σαρρής,  προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης και εκ μέρους του Ιονίου πανεπιστημίου ο επικ. καθηγητής Χρήστος Καρύδης. Συμμετείχαν ακόμα η ομ. καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργία Κουρτέση – Φιλιππάκη, η αντιπρόεδρος Φιφή Μάργαρη, η προϊστάμενη Μαρία Άγριου και η επιστημονική συνεργάτης Ζωή Ρέτση.  

Στη σύσκεψη έγινε καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν όσον αφορά τις υποδομές συντήρησης των παλαιών βιβλίων και μετά από αυτοψία στα βιβλιοστάσια  αποφασίστηκε η διατύπωση προτάσεων για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά την ολοκληρωμένη απεντόμωση και αποκατάσταση του βιβλιακού πλούτου που εμφανίζει εκτεταμένη διάβρωση από την χρόνια εγκατάλειψη.

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη το πρώτο ζήτημα είναι να καταγραφούν τα σπάνια και πολύτιμα βιβλία των συλλογών της Βιβλιοθήκης που απαιτούν άμεση αποκατάσταση και στη συνέχεια να εκπονηθεί ένα σχέδιο συνολικής ανακαίνισης των βιβλιοστασίων με την απομάκρυνση των  υλικών που συμβάλλουν την διάβρωση και την καταστροφή τους.

Τις επόμενες ημέρες τόσο κ. Σαρρής όσο και ο κ. Καρύδης θα ασχοληθούν με τη μελέτη των προβλημάτων της Βιβλιοθήκης μας προκειμένου να διατυπώσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.Μιλώντας μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκη Φίλιππος Συνετός ανέφερε:”Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην Βιβλιοθήκη είναι η αποκατάσταση εκατοντάδων ή και χιλιάδων παλαιών και σπάνιων βιβλίων που καταστρέφονται εδώ και πολλά χρόνια από έντομα και μύκητες. Αναφερόμαστε σε εκδόσεις σπανιότατες του 15ου και 16ου αιώνα. Όλα τα άλλα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν την βαρύτητα αυτού του έργου. Θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς εάν αυτό το πετύχουμε τα επόμενα χρόνια. 

Σε υλοποίηση των μνημονίων συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και με το Ιόνιο πανεπιστήμιο σήμερα κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα με τους εξαιρετικούς επιστήμονες Νίκο Σαρρή και Χρήστο Καρύδη. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες αποσκοπούμε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Στην επόμενη σύσκεψη θα καλέσουμε την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και τον Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία μας. 

Από την Περιφέρεια προσδοκούμε βοήθεια για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και από το Δήμο, ως ιδιοκτήτη του κτιρίου,  την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων στα παράθυρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυνατότητες επίδρασης του εξωτερικού περιβάλλοντος στην ασφάλεια των παλαιών βιβλίων. Το έργο της Βιβλιοθήκης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εξέλιξη του τόπου μας και ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο χρειάζεται από ορισμένους κύκλους.

 Η Βιβλιοθήκη έρχεται από τα βάθη των αιώνων κι αν θέλουμε μπορούμε να την καταστήσουμε σημείο αναφορά για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Αυτή η προσπάθεια είναι πάνω και πέρα από συγκυριακές σκοπιμότητες και υπηρετεί μόνο την πραγματική πρόοδο του τόπου μας.”

ermisnewsroon

Ένα σχόλιο

  1. Η Περιφέρεια να βοηθήσει να σωθούν τα πολύτιμα βιβλία και έγγραφα της Βιβλιοθήκης Ζακύνθου.
    Τόσα προγράμματα ψηφιοποίησης υπάρχουν και μάλιστα επιδοτούμενα απο την Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *