Ζάκυνθος

Η 4η δόση εμβολίου θα προσαρμοστεί στις ανάγκες του φθινοπώρου, σημειώνει ο φαρμακοποιός Γ. Μουζάκης

Για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο νησί μας με την πανδημία και με τα αυξημένα κρούσματα μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο φαρμακοποιός Γιάννης Μουζάκης ο οποίος δεν παρέλειψε να εξάρει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας με τα εμβόλια.

«Η άνοδος των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών κινητοποιεί κάποιο κόσμο για να προμηθευτεί μάσκες και να κάνει έλεγχο με τα τεστ. Βρίσκουμε αρκετά θετικά περιστατικά που εντοπίζονται στα φαρμακεία» είπε αρχικά ο κ. Μουζάκης.

Για το θέμα των εμβολίων ο κ. Γιάννης Μουζάκης σημείωσε: «Επειδή είχαμε δυσπιστία για την πανδημία και τις οδηγίες αναρωτιέμαι από πού θα ενημερωθεί κάποιος για τη ζέστη και την υποθερμία που μπορεί να πάθει κάποιος. Προφανώς από τους υγειονομικούς. Για θέματα υγείας και ασφάλειας επίσης θα ενημερωθεί από τους υγειονομικούς. Εκεί είναι ανοιχτό το αυτί σε όποια οδηγία.

Αντιδράσεις υπήρξαν και για άλλα θέματα και σημειώνω πως δεν γίνεται να μπορούμε να συμβουλέψουμε τον κόσμο για θέματα υγείας αλλά όχι για τον κορονοϊό… Κάτι  άλλο λοιπόν συμβαίνει».

Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα των πανδημιών και συγκρίνοντας με το σήμερα ο κ. Μουζάκης είπε: «Είχε πολλά χρόνια να συμβεί πανδημία και η γενιά μας συναντήθηκε τώρα με αυτήν.

Το 1918 με την ισπανική γρίπη οι εφημερίδες έγραφαν αυτά που συνέβαιναν ενώ στις άλλες χώρες υπήρχε λογοκρισία.  Επειδή λοιπόν τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν πολύ περισσότερα στην Ισπανία, θεωρήθηκε ότι η χώρα αυτή προηγείτο στην πανδημία, γι’ αυτό και ονομάστηκε ισπανική γρίπη.

Εκείνη πανδημία πήρε μαζί της εκατομμύρια ανθρώπους και κάποιο λένε για 17 εκατομμύρια ψυχές, ενώ κάποιες άλλες μελέτες λένε για 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 1957 η ασιατική γρίπη ξεκίνησε από την επαρχία Γιουνάν της Κίνας και από τα πτηνά. Αυτή η γρίπη ξεπέρασε το 1 εκατομμύρια θύματα παγκόσμια.

Τώρα ο κορονοϊός έχει 540 εκατομμύρια κρούσματα και από αυτά έχουν αναρρώσει τα 530 εκατομμύρια. Δυστυχώς έχουμε 6,300.000 νεκρούς παγκόσμια και στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες θύματα. Αυτό δείχνει ότι η επιστήμη κατάφερε να μας δώσει λύση, αλλά όχι ανώδυνα. Πολλοί είναι και οι φαρμακοποιοί που ασχολούνται με την έρευνα. Ο κάθε υγειονομικός μπορεί να αισθάνεται περήφανος γιατί έχουμε μία νίκη των ιατρικών και φαρμακευτικών επιστημών».

Για την 4η δόση εμβολίων ο κ. Μουζάκης είπε ότι θα γίνει και οι εταιρείες ετοιμάζουν κάτι που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του φθινοπώρου.

Τέλος ο κ.Μουζάκης ειπε ότι “Τα εμβόλια  PFIZER και ΜΟDERNA πήραν έγκριση από τον FDA για παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτά είναι επιτεύγματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *