Για τη δημόσια υγεία στο νησί μας, για την έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο αλλά και για τις ευθύνες που έχει η γενικά του Πολυτεχνείου απέναντι στους σημερινούς νέους, μίλησε στον –Ε- ο γιατρός Ανδρέας Ρένεσης ο οποίος μόλις συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή στην Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου.
Ο κ. Ρένεσης αναφέρθηκε στη ανάγκη ολόπλευρης στήριξης του ΕΣΥ, στα εσωτερικά προβλήματα του Νοσοκομείου αλλά και στην ανάγκη να αναλάβουν τα νιάτα τα ηνία της πολιτικής.

Ο κ. Ρένεσης ανακοίνωσε πως είναι ο πρώτος συνταξιούχος του Νοσοκομείου για το 2023 και είπε: «Θα πω αυτό που δεν μπορούσα μέχρι πρόσφατα γιατί ήμουν δημόσιος λειτουργός και δεν είχα δικαίωμα και θα μπορούσε να είχα ιστορίες με ΕΔΕ κλπ. Από δω και πέρα λύνω τη σιωπή μου και αφήνω τα θέλω μου και τα δικά μου πρέπει.
Να ζητήσω μία ταπεινή συγγνώμη από τα παιδιά κυρίως από ηλικίες των 40+ που σήμερα ζουν έναν Γολγοθά και ζητώ αυτή τη συγγνώμη από όλη τη δική μου γενιά».
Οι ευθύνες μια γενιάς
Ο κ. Ρένεσης αισθάνθηκε πως πρέπει η δική του γενιά να ζητήσει συγγνώμη από τους νέους και σημείωσε: «Είμαι η γενιά του Πολυτεχνείου, είμαι η γενιά που κατέστρεψε την Ελλάδα, είμαι η γενιά που έζησε με δανεικά, είμαι η γενιά αυτών που συναγωνίζονταν στα χωριά μεταξύ τους για το ποιού το 4χ4 ανέβαινε καλύτερα στα βουνά της βόρειας Ελλάδας για να κυνηγήσει τους χειμώνες. Είμαι η γενιά αυτών που με δανεικά βρέθηκαν με σπίτια και πισίνες. Αυτά τα δανεικά τα περάσαμε στα παιδιά μας και τότε λέγαμε πως μας τα δίνουν οι κουτόφραγκοι. Από αυτά τα παιδιά ζητώ ταπεινά συγγνώμη γιατί έχουν απόλυτο δίκιο ότι κι αν λέμε για μας.
Μπορεί να μην τα έκανα εγώ προσωπικά, όμως ήμουν μέλος και μέρος του συστήματος που κατέστρεψε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά την Ελλάδα. Τώρα είμαστε στα χέρια διεθνών τοκογλύφων και τοπικών τοκογλύφων, κάποιοι τυχάρπαστοι εμφανίστηκαν εν μια νυκτί στη Ζάκυνθο και έγιναν ζάπλουτοι με κάποιο ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Με κομματική ιδιότητα πήραν τεράστια δάνεια που δεν πλήρωσαν ποτέ και τώρα προσλαμβάνουν για δουλειά τα δικά μας τα παιδιά με 600 και 700 ευρώ το μήνα.
Από αυτά τα παιδιά που δεν μπορούν να κάνουν οικογένειες γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Δεν μπορούν να ορθοποδήσουν και συγκατοικούν με τους γονείς για να επιβιώσουν, Κάποιος πρέπει να έχει το θάρρος να βγει και να το πεί: εμείς φταίμε παιδιά μου. Δεν φταίτε εσείς που μας βρίζετε, εμείς φταίμε».
Σφαιρική θεώρηση
Οι επικείμενες εκλογές και ο ρόλος των ενεργών πολιτών ήταν ανάμεσα σε αυτά που σχολίασε ο κ. Ρένεσης και είπε:
«Η ζωή μας είναι μεγάτη κύκλους. Για μένα έκλεισε ένας τεράστιος εργασιακός κύκλος και όσο είσαι μέσα βλέπεις την κατάσταση μέσα από το διάνυσμα εκείνης της στιγμής. Όμως όταν βγεις έξω απ’ τον κύκλο τότε τα βλέπεις πιο σφαιρικά και μπορείς να μιλήσεις για κάθε κομμάτι της περιφέρειας του κύκλου.
Η εξουσία ελέγχει και τιμωρεί. Ο κόσμος δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα. Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά γιατί δεν έχουμε κράτος γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη και το κράτος είναι θεριό που μας τσεκουρώνει και ανύπαρκτο όταν πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματά μας.
Εγώ δεν θέλω να απαλείψω τις ευθύνες ούτε και για τον κόσμο που τους ψηφίζει τόσα χρόνια.
Η Ζάκυνθος δεν έχει νερό και αποχέτευση, από παντού αναβλύζουν τα λύματα και τους ψηφίζουν ακόμα! Και είναι ακόμα υποψήφιοι! Δεν ντρέπονται ούτε εκείνοι που είναι υποψήφιοι ούτε εκείνοι που τους ψηφίζουν».
Οι νέοι
Αναφερόμενος στους νέους ο κ. Ρένεσης αναρωτήθηκε πού είναι για να ασχοληθούν με τα κοινά και είπε πως πρέπει να δώσουμε τόπο στα νιάτα.
«Δεν αναφέρομαι στους κομψευόμενους νέους κι αυτούς που βγαίνουν από τους κομματικούς μηχανισμούς που είναι αναχρονιστικοί. Αναφέρομαι στους νέους που είναι εθελοντές και ασχολούνται με τις εθελοντικές οργανώσεις. Πόσο χαίρομαι με τα παιδιά που ασχολούνται με τα αδέσποτα και σας λέω πως εγώ σε αυτά τα απιδιά θα εμπιστευόμουν τα πάντα γιατί έχουν άποψη και τη δείχνουν με τη στάση ζωής τους, ενώ οι άλλοι θέλουν να τα κονομήσουν. Το ξέρει όλος ο κόσμος.
Μην νομίζετε ότι θέλω να ασχοληθώ με κάτι και τα λέω αυτά».
Το ΕΣΥ
Για το ΕΣΥ και την ανάγκη στήριξής του ο κ. Ρένεσης είπε ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και έχει προβλήματα επιβίωσης.
«Οι οικογένειες φυτοζωούν και δεν ζούν ούτε έχουν πλάνα για το αύριο. Κοιτάνε να περάσουν το μήνα. Αν κάτι τους είχε μείνει ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας κι έλεγαν πως αν πάθουν ένα εγκεφαλικό ή κάτι άλλο θα πάνε σε ένα Νοσοκομείο και θα γίνουν καλά. Από εδώ και πέρα με το νόμο που πέρασαν δεν θα έχουν ούτε αυτή την ασφάλεια. Αν δεν έχουν ασφάλεια ή χρήματα τους βγάζουν έξω.
Το ΕΣΥ δεν έγινε για τους πλούσιους. Έγινε για τους φτωχούς και οι πλούσιοι έχουν δικά τους εθνικά συστήματα υγείας».
Στη Ζάκυνθο
Για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο κ. Ρένεσης επέμεινε για να έλθουν γιατροί εδώ και εξύψωσε αυτούς που δίνουν τη ζωή τους με ατελείωτες ώρες δουλειάς, χωρίς να παραλείψει την κρίτική για τα κακώς κείμενα.
«Στις λίστες του ΕΣΥ κάποιοι περιμένουν χρόνια για να χειρουργηθούν.
Σε αυτό το Νοσοκομείο Ζακύνθου ποτέ δεν έφεραν γιατρούς. Πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι και να ξεσηκωθούμε. Εμένα με είχαν για 3 ολόκληρα χρόνια με μία συνάδελφο γιατρό για να είμαι 30 ημέρες το μήνα μέσα στο Νοσοκομείο και δεν πήρα ούτε μία ημέρα κανονική άδεια.
Τι να πουν οι παθολόγοι που πεθαίνουν μέσα στο Νοσοκομείο μας; Τρέχουμε σαν τους τρελλούς για να βγει η δουλειά και δεν παίρνουν γιατρούς. Εμένα μου έφεραν 2 γιατρούς ενάμιση μήνα πριν φύγω και ζητούσα γιατρούς εδώ και χρόνια. Ήθελα να έλθουν ενωρίτερα για να μείνουν, να αποκτήσουν πείρα και να μην γίνει αισθητή η απουσία μου».