Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στο λιμάνι, καθώς σήμερα και αύριο δε θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Ζάκυνθο, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Levante Ferries Γ. Πυλαρινός σημείωσε πως πολλοί ταξιδιώτες χρειάστηκε να αλλάξουν τα εισιτήρια τους για να φύγουν νωρίτερα ή αργότερα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η απεργία θα συνεχιστεί και μετά την Παρασκευή.
Χθες αργά το βράδυ πάντως πραγματοποιήθηκε κανονικά και το δρομολόγιο των καυσίμων για την τροφοδότηση των πρατηρίων της Ζακύνθου.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Levante Ferries αναφέρθηκε αναλυτικά και στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην πράξη, από την υποχρέωση της εταιρείας να ελέγχει αν οι ταξιδιώτες που θα επιβιβαστούν στο πλοίο, έχουν μαζί τους όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά. Αν και όπως ανέφερε η πλειοψηφία του επιβατικού κοινού έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν λείπουν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις από ταξιδιώτες που δε θέλουν να πειθαρχήσουν στα μέτρα.
«Η κατάσταση για εμάς έχει δυσκολέψει αρκετά. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος πρέπει να ταξιδέψει την ίδια ημέρα και χρειάζεται να έχει ήδη κάνει το τεστ, ενώ συχνά ερχόμαστε σε δύσκολη θέση να πείσουμε αυτούς που δεν γνωρίζουν τα μέτρα ή δε θέλουν να τα εφαρμόσουν. Αισθανόμαστε πως δεν υπάρχει καμία βοήθεια σε μας από το υπάρχον νομικό πλαίσιο, πέρα από μια υπουργική απόφαση που πρέπει να εφαρμόσουμε. Και ενώ το 85% του επιβατικού κοινού προσκομίζει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, υπάρχουν κάποιοι που όχι μόνο αρνούνται, αλλά είναι και επιθετικοί απέναντι στο πλήρωμα και το προσωπικό» ανέφερε ο κ. Πυλαρινός, περιγράφοντας καταστάσεις εν πλω με τους επιβάτες να δέχονται «παρατήρηση» από το πλήρωμα επειδή δε φορούν μάσκα και μόλις γυρίσει …την πλάτη του το προσωπικό να την ξαναβγάζουν!
«Δεν είμαστε ούτε χωροφύλακες ούτε αστυνομικοί. Πιστεύω πως ο καθένας πρέπει να δείξει ατομική ευθύνη και να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους γιατί τα πράγματα έχουν ξεφύγει με τον κορωνοϊό. Αν δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους. Προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά δημιουργούνται καθυστερήσεις και αντιπαραθέσεις!» τόνισε, συμπληρώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 10 λιμενικοί σε κάθε δρομολόγιο για να ελέγχουν αν όλοι έχουν τα δικαιολογητικά και υπογράμμισε πως προκαλούνται καθυστερήσεις μέχρι να ελεγχθούν όλοι.
«Όλο το βάρος πέφτει στην εταιρεία που καλείται να απολογηθεί για κάτι που δεν έχει ευθύνη. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με την κοινωνία» τόνισε.
Ο κ.Πυλαρινός τέλος σημείωσε πως με εξαίρεση την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και η κίνηση στη γραμμή ήταν αυξημένη λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί τέλος, πως με βάση το τελευταίο ΦΕΚ αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με τις μετακινήσεις ανηλίκων. Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έως και τις 22/11, οι ανήλικοι 4 έως 17 ετών θα μπορούν να μετακινούνται εκτός νομού με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ, μόνο με self test. Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη απόφαση που ίσχυε από τις 13 Σεπτεμβρίου έως χθες, οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών για να ταξιδέψουν εκτός νομού με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ, έπρεπε να επιδεικνύουν εργαστηριακό rapid test 48 ωρών.
Κατά τα άλλα, οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μετακινούνται χωρίς τεστ, ενώ οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.
Η μάσκα σε όλα τα μέσα μεταφοράς είναι υποχρεωτική, με εξαίρεση α άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.