Ζάκυνθος

Γ. Γιατράς: Αναμένεται να αναδειχθούν οι υπεύθυνοι της ρύπανσης στη θάλασσα του Λαγανά

Τα πρώτα βήματα έγιναν αλλά ακόμα δεν τελειώσαμε με τη ρύπανση στη θάλασσα του Λαγανά και αναφερόμαστε στη γνωστή υπόθεση με την απομάκρυνση των σωλήνων από την αμμουδιά και τη θάλασσα. Ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα από τον περασμένο Ιούνιο και χρειάστηκε μεγάλη κινητοποίηση για να γίνουν τα νόμιμα και τα αυτονόητα.

Αυξημένο μικροβιακό φορτίο έδειξε το αποτέλεσμα της δειγματοληψίας

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς υπήρξε αυτόπτης μάρτυς του περιστατικού της ρύπανσης, έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να εφαρμοστεί ο νόμος και κατέστη εφικτό να απομακρυνθούν ορισμένοι από τους σωλήνες που περνούσαν από την παραλία και έφταναν μέσα στη θάλασσα, σε ένα τμήμα της αμμουδιάς.

Μιλώντας στον –Ε- ο κ. Γιατράς εξήγησε πως πρέπει να αναδειχθούν οι υπεύθυνοι της ρύπανσης και να γίνουν τα νόμιμα. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είπε: «Μετά τη δειγματοληψία που έγινε στο Λαγανά αφού αφαιρέθηκαν οι σωλήνες, είδαμε αυξημένο μικροβιακό  φορτίο. Μετά από αυτό και σε συνέχεια της διενέργειας προανάκρισης, θα πρέπει να αναδειχθούν οι υπεύθυνοι της πρόκλησης της ρύπανσης αυτής και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο όσο και για την αυθαίρετη καταπάτηση του αιγιαλού γιατί οι σωλήνες δεν είχαν άδεια. Αυτή η εκκρεμότητα πιστεύω ότι θα επιλυθεί διοικητικά εντός του επόμενου διαστήματος. Αυτή η διαδικασία δεν είχε κινηθεί ουσιαστικά ποτέ στη Ζάκυνθο και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως υπάρχει γνωμοδότηση της κ. Εισαγγελέως για το πώς θα αντιμετωπίζονται πλέον αυτές οι περιπτώσεις».

Υπάρχει γνωμοδότηση της κ. Εισαγγελέως για το πώς θα αντιμετωπίζονται πλέον αυτές οι περιπτώσεις

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Γιατράς μίλησε για νέα περιστατικά ρύπανσης που είδαν το φώς της δημοσιότητας και ένα από αυτά συνέβη στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.

«Αυτό που με λυπεί είναι ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και για παράδειγμα υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν έναν κεντρικό αγωγό ομβρίων στην πόλη που το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής έτρεχαν λύματα και αυτό υπάρχει από συμπολίτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί υπάρχουν λουόμενοι που κάνουν μπάνιο.

Η περιοχή είναι στο μόλο του Αγίου Νικολάου, στη Στήλη και είναι πολύ σοβαρό γιατί είναι μία παραδοσιακή παραλία με την οποία είμαστε συναισθηματικά δεμένοι. Εκεί υπήρχαν πάντα αγωγοί ομβρίων αλλά ποιοι από αυτούς συνδέονται και έχουμε λύματα;  Είναι θέμα υπηρεσιών να το ψάξουν.  Χρειάζεται ευαισθησία των πολιτών να μην πηγαίνουν έτσι οι καταγγελίες τους  και να μην επαναπαυθεί η κοινωνία, γιατί δεν λύθηκε το πρόβλημα επειδή βγήκε μία σωλήνα στο Λαγανά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιατράς.

 Τέλος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου μίλησε για τις ευθύνες όλων μας ώστε στο νησί μας να βελτιώσουμε πράγματα και είπε: «Βλέπουμε ότι έχουμε ανεβεί δύο  σκαλοπάτια και πρέπει να προσπαθήσουμε να ανεβούμε κι άλλο. Παίζει ρόλο σημαντικό η συμπεριφορά του ευαισθητοποιημένου δημότη.   Πρέπει κάθε φορά να προσφέρουμε κάτι καινούργιο γιατί τότε θα μας βγει ε καλό».

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *