Ζάκυνθος

Φρένο στις κρατήσεις έφερε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

 Τα πρώτα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο πεδίο του τουρισμού περιγράφει μιλώντας στον Ερμή ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μ.Τσακαλάκης κάνοντας λόγο για σοβαρές απώλειες για την Κρήτη η οποία ανέμενε φέτος 350.000 αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία. Σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, σημειώνει πως δεν υπάρχουν αξιόλογα δείγματα και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις.

Όπως έχουν κάνει και πολλοί συνάδελφοι του όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσακαλάκης προτάσσει τα προβλήματα που ήδη βιώνουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με τα λειτουργικά κόστη που έχουν αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης. 

«Η καλή ροή των κρατήσεων το Γενάρη και τον Φλεβάρη ανατράπηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να έχουμε και ακυρώσεις αλλά και φρενάρισμα των κρατήσεων. Το τουριστικό προϊόν είναι εξαιρετικά ευάλωτο και αυτοί που φοβούνται για το μέλλον έσπευσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους. Άλλωστε λόγω της πανδημίας έχουν όλοι οι πελάτες τη δυνατότητα να ακυρώσουν τελευταία στιγμή χωρίς καμία επιβάρυνση για τα ακυρωτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ειδικά στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον ρωσικό και τον ουκρανικό τουρισμό.

«Πολλά γραφεία στην Κρήτη που απασχολούνται σχεδόν καθ ολοκληρίαν με τον τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα» ανέφερε, προβλέποντας πως είναι απίθανο να περιμένουμε άμεσα Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα όσο και να αγαπούν την χώρα μας.

Για τις υπόλοιπες αγορές ο κ. Τσακαλάκης σημείωσε πως οι κρατήσεις πάγωσαν τον Δεκέμβριο λόγω της μετάλλαξης όμικρον, ωστόσο παρέμενε ένα πολύ αισιόδοξο κλίμα για αφίξεις που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα δεδομένα του 2019.

«Ο πόλεμος έβαλε φρένο σε πολλές αγορές και αρχικά σε αυτές που συνορεύουν με την Πολωνία. Περιμένουν να δουν τι θα συμβεί. Οι ακυρώσεις υπάρχουν αλλά όχι σε βαθμό που να προμηνύουν καταστροφή» τόνισε.

Τέλος για τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης σημείωσε πως και το 2022 μετατρέπεται επίσης σε έτος επιβίωσης αφού τα συμβόλαια προβλέπουν σταθερές τιμές μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ οι λογαριασμοί μόνο για το ρεύμα θέλουν 

«Τα ξενοδοχεία χρειάζονται ρεύμα για τον κλιματισμό και το ρεύμα είναι πανάκριβο» ξεκαθάρισε, αισιοδοξώντας πως θα ληφθούν μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση.

ermisnewsroom.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *