Πολιτισμός

Φ. Συνετός: Μια Πόλη με αισθητική και ευταξία, θα προσφέρει ανάπτυξη και κέρδος σε όλους!

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και των όσων δημόσια συζητήθηκαν ή εκτέθηκαν μέσα από  ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός ξεκαθαρίζει τη θέση του φορέα απέναντι στα τελευταία γεγονότα που αφορούν τα καταστήματα του Πνευματικού Κέντρου και μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Ο κ. Φ. Συνετός υπογράμμισε πως κακώς κάποιοι ενέπλεξαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη σε ένα ζήτημα που αφορά μόνο το Δήμο και ουδεμία σχέση έχει με τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες του χώρου τους.

Ωστόσο τόνισε πως η αποκατάσταση της ευταξίας και της αισθητικής στην Πόλη της Ζακύνθου και η προστασία των μοναδικών αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων της πόλης μας, όπως το εμβληματικό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου,  είναι θέματα που πρέπει να απασχολούν κάθε Ζακυνθινό. Πόσο μάλλον τους εκπροσώπους της Δ.Ι.Β. που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου που κοσμεί την πλατεία Σολωμού.

«Έγινε μια ανεπιτυχής προσπάθεια να εμπλέξουν τη Βιβλιοθήκη, που ξεκίνησε ίσως καλοπροαίρετα αλλά κατέληξε σε  κακοπροαίρετες και κακόβουλες αναφορές για το χώρο και για τους ανθρώπους που την στηρίζουν. Αυτή η κατάσταση μας στεναχώρησε και όντως ήταν άστοχη η αναφορά του Δημάρχου στην αρχική ανακοίνωση του.

Το μοναδικό που μας απασχολεί σαν Εφορευτικό Συμβούλιο είναι να απαλλαγούμε από την ευθύνη και τον κίνδυνο ενός τριφασικού καλωδίου που πρόχειρα έχει τοποθετηθεί εκεί, διέρχεται πάνω από την είσοδο της Βιβλιοθήκης και καταλήγει στο δημοτικό κινηματογράφο.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει, ούτε ποιός,  ούτε πως λειτουργεί ο κινηματογράφος, αλλά πως θα απομακρυνθεί αυτό το επικίνδυνο αντικείμενο. Αυτό όμως που διατρανώνουμε σε κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς το Δήμο είναι πως μας ενδιαφέρει η ευπρέπεια του χώρου του Πνευματικού Κέντρου και η αφαίρεση των όποιων εμποδίων τοποθετούνται στην πρόσοψη της Βιβλιοθήκης.

Το Πνευματικό Κέντρο κατασκευάστηκε μετά τους σεισμούς για να στεγάσει την πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας και τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως Εφορευτικό Συμβούλιο έχουμε ενδιαφέρον γι’ αυτό» τόνισε ο κ. Φ. Συνετός, υπογραμμίζοντας πως αυτή η στάση αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός και εκφράζει όλα τα μέλη της διοίκησης της Βιβλιοθήκης.

«Υπήρξαν ορισμένες ανεπίτρεπτες επιθέσεις που δεν εκθέτουν εμάς αλλά αυτούς που τις ξεστόμισαν και υποβάθμισαν τραγικά το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου» σημείωσε.

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης θύμισε πως η υποχρέωση του Δήμου είναι να συντηρεί το σύνολο του κτηρίου, επαναφέροντας και πάλι το θέμα της μελέτης  του Υπουργείου Παιδείας που παρσδόθηκε το 2012 και  ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Αναφορικά με το ζήτημα των καταστημάτων και της πλατείας ο κ. Συνετός σημείωσε πως είναι σημαντικό αφενός ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, αφετέρου οι πολίτες να υπερασπιστούν το χαρακτήρα και την αισθητική των κοινόχρηστων χώρων.

«Όταν ο Δήμαρχος λέει πως δε θέλει την πλατεία Σολωμού και την Πόλη παραγκούπολη, ουδείς θα διαφωνήσει.  Αν αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια κακή Κανονιστική, η Κανονιστική πρέπει να αλλάξει. Αν όμως οφείλεται στο ότι η υφιστάμενη Κανονιστική δεν εφαρμόζεται, τότε μπαίνει ένα ζήτημα αποτελεσματικού ελέγχου από τις υπηρεσίες, σημείωσε, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει χάσμα  στη διοίκηση που ασκεί ο Δήμαρχος σε σχέση με τη διοίκηση που ασκούν οι υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ι.Β.Ζ. κατέληξε τονίζοντας πως μια Πόλη όμορφη με αισθητική και ευταξία, θα είναι μια Πόλη που θα χαίρονται όλοι και θα προσφέρει ανάπτυξη και κέρδη για όλους, ενώ παρατήρησε πως δεν μπορούμε να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα και να ζητούμε την εφαρμογή του νόμου μόνο, όταν δεν θίγονται τα προσωπικά μας συμφέροντα.

18 κρούσματα την Πέμπτη 1-4 στη Ζάκυνθο | ErmisNews.gr

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα των 65-69 | ErmisNews.gr

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *