Κοινωνία Πολιτισμός

Έρχεται η διάσωση του Πνευματικού Κέντρου

Επιτέλους μια καλή είδηση στο προσκήνιο. Το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του νησιού μας, το περίφημο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, που χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 για να στεγάσει την πνευματική και καλλιτεχνική κληρονομιά της πατρίδας μας, πρόκειται να ανακαινιστεί μετά από την εγκατάλειψη των τελευταίων δεκαετιών.

Μια μελέτη που εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, το 2013 αλλά δεν υλοποίησαν οι δημοτικές αρχές του παρελθόντος, ο σημερινός Δήμαρχος την “ξέθαψε” από τα ράφια του Δήμου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών προωθεί την εφαρμογή της.

Το κτίριο ανήκει στο Δήμο Ζακύνθου αλλά βρίσκεται υπό την προστασία και επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όπως άλλωστε και όλη η πλατεία Σολωμού. Τη μελέτη φέρεται να εκπόνησε ο Αρχιτέκτων Κλέων Κραντονέλλης με ομάδα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του τότε υπουργείου Δημοσίων έργων, μεταξύ των οποίων ήταν οι ζακυνθινοί αρχιτέκτονες, Γιάννης Κούτσης και Διον. Ζήβας.

Ο ακριβής τίτλος του κτιρίου ήταν “Κοινωνικό κέντρον και Βιβλιοθήκη Ζακύνθου” και σε αυτό εντάχθηκαν, εκτός από την Βιβλιοθήκη που θεωρείται από τις πλέον παλιές και μακροβιότερες του ελληνικού χώρου, το Ιστορικό Αρχείο με το Μουσείο Κατοχής, η αίθουσα διαλέξεων, η αίθουσα προβολών και θεάτρου και το Ζαχαροπλαστείο του Δήμου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αδικαιολόγητες παρεμβάσεις του Δήμου τείνουν να αλλοιώσουν πλήρως το χαρακτήρα του μεγάρου ως Πνευματικό Κέντρο και να το μετατρέψουν σε Εμπορικό κέντρο.

Ευτυχώς η μελέτη του Υπουργείου Παιδείας και η πολιτική βούληση του Δήμου σήμερα κινούνται προς το σωστή κατεύθυνση και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη μελέτη.

Φ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *