Ζάκυνθος

Επιστολή κατοίκων ορεινών σε Κων. Καραμανλή

Επιστολή προς τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή έστειλαν οι κάτοικοι των ορεινών και ζητούν την παρέμβασή του για να σώσουν τις περιουσίες τους που χάθηκαν με την αγοραπωλησία του Εμίρη.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Καραμανλή,

Έχοντας αποδείξει σε όλους τους Έλληνες τη σοβαρότητα και την ευαισθησία με την οποία έχετε αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα κατά την πολιτική σας πορεία, οι κάτοικοι της Ορεινής Ζακύνθου αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και σε εσάς. Η υπόθεση, άλλωστε, της Ζακύνθου που έχει δημιουργήσει πολλαπλές κοινοβουλευτικές ενέργειες από βουλευτές τουλάχιστον τριών παρατάξεων, αποκαλυπτικές επώνυμες τοποθετήσεις πολλών κατοίκων, σκληρά δελτία τύπου από δύο Μητροπολίτες και την αγανάκτηση του παγκόσμιου ελληνισμού και της Ομογένειας, και όλα αυτά κατά τους τελευταίους μόλις μήνες, δε μπορεί παρά να έχει την ταυτότητα μίας ΕΘΝΙΚΗΣ και ΑΣΥΜΜΕΤΡΗΣ απειλής.

Θα ξεκινήσουμε την περιγραφή μας από το Βούλευμα 1679/2020 το οποίο εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 11 Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με αυτό, σειρά κακουργηματικών πράξεων εφτά (7) προσώπων συνετέλεσαν στο Έγκλημα της αγοραπωλησίας 14.500 στρεμμάτων στην Ορεινή Ζάκυνθο κατά το έτος 2014. Διατάχθηκε, επιπλέον, ανακριτική διαδικασία με σκοπό τη διερεύνηση εμπλοκής περισσότερων προσώπων γύρω από το εγκληματικό συμβόλαιο, το οποίο οδήγησε στο ξεπούλημα ιδιωτικών περιουσιών 200 οικογενειών, εκτάσεων ιερών που ανήκουν σε δύο ιστορικές Μονές και συνολικά χιλιάδων στρεμμάτων γης από τέσσερις (4) Ορεινές Κοινότητες της Ζακύνθου. Η ανακριτική περίοδος ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2020, όμως η εισαγγελική πρόταση, ως διαδικαστική συνέχεια του Βουλεύματος, την οποία αναμένουμε με αγωνία όλοι οι κάτοικοι, που έχουμε χάσει πατρικές περιουσίες, δεν έχει ακόμα εκδοθεί, έναν ολόκληρο χρόνο και δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου της Ανακρίτριας.

Η παραπάνω δικαστική καθυστέρηση δε δικαιολογείται, όταν μάλιστα κατά την ενδιάμεση χρονική περίοδο, που αναμένεται η εισαγγελική πρόταση, ενέργειες από το υπουργείο Τουρισμού αγνοούν την ίδια τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, στην εκπνοή της ανακριτικής διαδικασίας ανακοινώνει δημοσίως την πρωτοβουλία του για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΕ», η οποία θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται την περιοχή του Ναυαγίου. Θα έχει τη δυνατότητα απαλλοτριώσεων, χωρίς όριο, τριγύρω εκτάσεων και δυνατότητα πολεοδομικών ενεργειών κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας. Η περιοχή, όμως, του Ναυαγίου και οι πλησίον εκτάσεις σε αυτήν, όλες περιλαμβάνονται στην πωληθείσα έκταση του ψεύτικου συμβολαίου του 2014, που σας έχουμε περιγράψει και βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Παρά τις εκκρεμότητες τις δικαστικές στην περιοχή, ο κ Θεοχάρης φέρνει το Νομοσχέδιο αυτό προς διαβούλευση στις 12 Ιουνίου του 2021.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, όλα τα κόμματα έχουν στα χέρια τους το Νομοσχέδιο το οποίο είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Το Νομοσχέδιο, όμως, έχει έρθει με προσθήκες… Μία από αυτές είναι καθοριστική για αυτό που θα ακολουθήσει, μόλις λίγες μέρες πριν την ψήφισή του. Οι κάτοικοι πιστεύουμε ότι η εν λόγω προσθήκη πρόδωσε τη δράση και τις ορέξεις κάποιων για την ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου και των Ορεινών. Η προσθήκη αυτή, εκτιμούμε, είναι που οδήγησε τον κ. Κικίλια να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τη «ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ» του Θεοχάρη και να φέρει νυχτερινή τροπολογία, η οποία αποτελεί μνημείο νομικής ασυναρτησίας.

Παραθέτουμε, λοιπόν, το άρθρο 42 με τίτλο «Σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.»,  παράγραφος 3, στην οποία βρισκόταν η επίμαχη προσθήκη:

3. Για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και εφόσον ανακύψει ιδιοκτησιακή διεκδίκηση είναι δυνατή η απαλλοτρίωση του κινητού (ναυαγίου) εντός της Τουριστικής Περιοχής Αξιοποίησης υπέρ της Εταιρείας. Η απαλλοτρίωση εγκρίνεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ……. εφόσον έχει αξιολογηθεί ως αναγκαία για την υλοποίηση και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου στην οικεία έκθεση αξιολόγησης.  Οι απαλλοτριώσεις κηρύσσονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Τουρισμού ή των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) ή φυσικών προσώπων και με δαπάνη του υπέρ’ού η απαλλοτρίωση ή άλλου προσώπου, που ορίζεται με την πράξη κήρυξής της. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται ο ν. 2882/2001 (Α` 17). Η προσδιοριζόμενη αποζημίωση βαρύνει τον φορέα της επένδυσης.

Στην τελευταία φράση γίνεται αναφορά στον «φορέα της επένδυσης». Ο κ. Θεοχάρης, ωστόσο, διατεινόταν ότι οι πρωτοβουλίες του σχετίζονταν με τη συντήρηση του πλοίου και την προστασία των επισκεπτών. Αλήθεια, σε ποιον «φορέα επένδυσης» αναφερόταν η προσθήκη του κ. Θεοχάρη; Υπάρχει κάποιος φορέας, άραγε, που να έχει δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή του Ναυαγίου και των Ορεινών; Βεβαίως και υπάρχει! Η ανώνυμη εταιρεία που το 2014 αγόρασε 14.500 στρέμματα στην Ορεινή Ζάκυνθο! Πρόκειται για την αγοραπωλησία που διερευνά η δικαιοσύνη και δεν έχει προχωρήσει σε διώξεις, ένα χρόνο και δύο μήνες μετά τη λήξη της Ανάκρισης! Πρόκειται για εκτάσεις που περιλαμβάνουν όλη τη γη πλησίον του Ναυαγίου, εκτάσεις που ο πωλητής τις πούλησε μεν σε μεσιτική ανώνυμη εταιρεία το 2014, αλλά ουδέποτε τις κατείχε, σύμφωνα με το Βούλευμα 1679/2020. Πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις του πωλητή, μελών της ανώνυμης εταιρείας και δημοσίων λειτουργών, εφτά (7) συνολικά προσώπων, που συνετέλεσαν στο Έγκλημα της αγοραπωλησίας, σύμφωνα με το Βούλευμα 1679/2020.

Ο κ. Κικίλιας, βρισκόμενος μικρό χρονικό διάστημα στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, θεωρούμε ότι αντιλαμβάνεται την τελευταία στιγμή την κρισιμότητα των φράσεων μέσα στις διατάξεις. Συνυπολογίζει και όλες τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί τόσο στον κ. Θεοχάρη, όσο και στον ίδιο τις προηγούμενες εβδομάδες, από πληθώρα φορέων όπως Μητρόπολη Ζακύνθου, Δήμος Ζακύνθου, Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, Επιτροπή Κατοίκων Ορεινών και αποφασίζει να αποσύρει πλήρως το νομοσχέδιο. Στη θέση του φέρνει μια πρόχειρη, βιαστική, νυχτερινή τροπολογία. Αυτή καταψηφίζεται, προφανώς, από όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Εμείς οι κάτοικοι είχαμε φροντίσει και είχαμε ενημερώσει έγκαιρα με επιστολές μας όλους τους βουλευτές, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας.

Κύριε Καραμανλή, αναμένουμε οι κάτοικοι και σε αυτό το εθνικό θέμα που αφορά στο ξεπούλημα της Ζακύνθου τη δική σας ευαισθητοποίηση. Άλλωστε, από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *