Ζάκυνθος

Επιμένει ο Θ. Γαλιατσάτος: “Δημόσιος εκβιασμός εις βάρος του Δημάρχου για το έργο στο Αργάσι”

Για  δημόσιο εκβιασμό εις βάρος του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη  κάνει λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ  Θ. Γαλιατσάτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΕΡΜΗ για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για το έργο του της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου και τους χειρισμούς που έγιναν από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ακόμη, ο  κ. Γαλιατσάτος  μίλησε στον ΕΡΜΗ τόσο  για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό όσο και για την μεταφορά των απορριμμάτων από το Λίβα, σημειώνοντας πως η απόφαση που πήρε το Ελεγκτικό Συνέδριο «εγκρίνοντας» την απευθείας ανάθεση των δεμάτων από την εταιρεία “Μεσόγειος”δημιουργεί ένα επικίνδυνο δεδικασμένο.

Μιλώντας για το έργο στο Αργάσι στηλίτευσε το σκηνικό που διαδραματίστηκε στην πλατεία Σολωμού εις βάρος του Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη  και υπογράμμισε πως τέτοιες τακτικές δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται.

«Το πρώτο ζήτημα αφορά την πρόθεση ή και …απαίτηση της Περιφέρειας που πρέπει να στέκεται ως αρωγός του Α’ βαθμού με συνεννόηση και συνεργασία. Εδώ έχουμε μια μελέτη του  Δήμου που με τις Υπηρεσίες του έχει επεξεργαστεί. Ο Δήμος έχει διαχειριστική επάρκεια, αναζητά μια χρηματοδότηση και ο ρόλος της Περιφέρειας  εν προκειμένω είναι να στηρίξει το Δήμο στο αίτημα για χρηματοδότηση του. Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση για ποιο λόγο η Περιφέρεια θέλει να το εκτελέσει!» ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία σαφής, πόσο μάλλον επαρκής δικαιολογία για το λόγο που η Περιφέρεια επιμένει να διαχειριστεί το έργο, αφού υπάρχει σύγχυση για την πηγή της χρηματοδότησης αλλά και το κατά πόσο η ΠΙΝ μπορεί να είναι ο φορέας υλοποίησης.

Μεγαλύτερη βαρύτητα όμως έδωσε ο κ. Γαλιατσάτος στην κινητοποίηση που διοργανώθηκε στην πλατεία, κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία» που είχε σαν στόχο το «δημόσιο εκβιασμό» του Δημάρχου παρουσία και των ΜΜΕ.

«Δεν είναι τρόπος να συγκεντρώνονται κάτω από το Δημαρχείο θεσμικοί παράγοντες όπως ο Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης για να διαμαρτύρονται κατά του Δημάρχου. Πρόκειται για έναν δημόσιο εκβιασμό και αυτό από μόνο του είναι κατακριτέο και πολύ σοβαρό» τόνισε, σχολιάζοντας πως τόσο ο Βουλευτής όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης δεν είναι μικρά παιδιά να μην μπορούν να συνεργαστούν συζητώντας  μέσα σε ένα γραφείο.

«Η αγωνία είναι θεμιτή αλλά μέχρι εκεί. Κατά τη γνώμη μου η συμμετοχή όλων ήταν και συνειδητή και από κοινού  οργανωμένη» δήλωσε, σχολιάζοντας πως αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να επαναληφθεί με οποιαδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε κατάσταση, όποιος και αν ήταν στη θέση του Δημάρχου.

«Τι θα γινόταν αν ο Δήμαρχος μαζί με μια ομάδα  συγκεντρωνόταν έξω από την Περιφέρεια;» αναρωτήθηκε κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες που δεν είναι εμφανείς.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΟ

Για το ζήτημα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ στο Σκοπού ο κ. Γαλιατσάτος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τους προβληματισμούς του, τονίζοντας πως το ύψος των έργων που προβλέπει η νέα μελέτη  έχει εκτιναχθεί. Επικαλέστηκε μάλιστα τις επισημάνσεις που κάνει ο Δήμαρχος στην ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εισακουστούν. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η μελέτη ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ γιατί  μετά τις επισημάνσεις του Δημάρχου είχαν προβληματισμούς για την ψήφο τους και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι που συμμετέχουν στο Δ.Σ.

«Και εδώ ο Φορέας ελαφρά τη καρδία εκτινάσσει τον προϋπολογισμό του έργου και προκειμένου να απαντήσει στις εύλογες παρατηρήσεις του Δημάρχου κατηγόρησε τη δική μας περιφερειακή αρχή για την μη χρηματοδότηση μια μελέτης που ποτέ δεν υποβλήθηκε» ανέφερε σημειώνοντας πως η αποκατάσταση πρέπει να γίνει  αδιαμφισβήτητα αλλά με το σωστό κόστος.

Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος αποτίμησε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  για μεταφορά των απορριμμάτων από το Λίβα στο ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς, σημειώνοντας πως το «πράσινο φως»  που έδωσε το Δικαστήριο  δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο.

«Το Ε.Σ δέχτηκε ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την προσωρινή λύση, την κατασκευή της ΟΕΔΑ αλλά και την μονάδα της Τριανταφυλλιάς μπορεί να πάρει και το συγκεκριμένο έργο. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε τοπικούς ή εθνικούς εργολάβους. Επιπλέον το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτήρισε ανωτέρα βία και έκτακτες συνθήκες, το διάστημα 1,5 χρόνο μετά τον ΙΑΝΟ. Με έναν διαγωνισμό της προκοπής θα είχαμε έκπτωση στο κόστος της μεταφοράς» ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας πως μετά την απόφαση αυτή μπορεί  να ακολουθήσουν και άλλες απευθείας αναθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *