Ζάκυνθος

Έπεσε η αυλαία για την τουριστική σεζόν του 2021 με 500 χιλιάδες αφίξεις στο αεροδρόμιο Ζακύνθου

Μια καλή χρονιά για τα δεδομένα της πανδημίας έκλεισε για το νησί μας καθώς η τελευταία πτήση έγινε το βράδυ του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου με την εταιρεία Easy Jet  και με προορισμό του αεροδρόμιο Κάτγουικ της Μ. Βρετανίας.

Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται τώρα στο 2022 για το οποίο οι μέχρι τώρα πληροφορίες είναι καλές αλλά όλα θα κριθούν σε συνάρτηση με την πανδημία.

Η Ζάκυνθος έκλεισε τη σεζόν του 2021 με 500 χιλιάδες αφίξεις περίπου στο διεθνές αεροδρόμιο, στοιχείο αρκετά ικανοποιητικό για τα προβλήματα που υπήρξαν και φέτος με τον κορονοϊό.

Το Σαββάτο είχαμε συνολικά 3 πτήσεις με την Easy Jet να ρίχνει την αυλαία της σεζόν. Στις 12 το μεσημέρι έφυγε η TRANSAVIA με 150 τουρίστες και προορισμό το Παρίσι, στις 7 το απόγευμα έφυγε η  LUFTHANSA με 130 τουρίστες και προορισμό το Μόναχο και στις 10  το βράδυ έφυγε η Easy Jet με 60 τουρίστες και προορισμό το Λονδίνο.

Σύμφωνα  με όσα δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, «βρισκόμαστε στην περίοδο του κορονοϊού και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ο κλάδος του τουρισμού διεθνώς κι όχι μόνο στη χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση που πέρασε ποτέ.  Θυμόμαστε όλοι πόσο απαισιόδοξα ήταν τα μηνύματα με έναν ανύπαρκτο Μάιο κι έναν Ιούνιο που δεν ξεπέρασε το 35%. Ο Ιούλιος ήταν δύσκολος γιατί εμείς στη Ζάκυνθο δεν είχαμε τη βρετανική αγορά. Τον Αύγουστο είδαμε τον κόσμο να κινείται κι ακόμα είδαμε νέες αγορές. Για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο η μεγαλύτερη αγορά ήταν η Πολωνική και όχι η Αγγλική».

Σχολιάζοντας τα δεδομένα η κ. Τετράδη είπε: «Αυτή η δύσκολη περίοδος θα μπορούσε να γίνει ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Ο στόχος για το 50% φαίνεται ότι θα επιτευχθεί.

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάνει την καταγραφή όλων των δεδομένων της σεζόν και θα έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων».

 *

Οι τάσεις για το 2022 δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά νησιά κι εκείνο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι η προτίμηση δείχνει  άνοδο των δαπανών για λόγους αυξημένης προστασίας από τον κορονοϊό και επιλογή πολυτελών διακοπών.  Επίσης φέτος είδαμε ότι οι τουρίστες επέλεξαν πολυτελείς βίλες και η ζήτηση για τις βίλες ήταν υπεραυξημένη. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί και ότι οι συνήθειες που κατ’ ανάγκη δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας δεν πρόκειται να εκλείψουν, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ,μιλώντας σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης μετά την επιστροφή του από την διεθνή έκθεση τουρισμού του Λονδίνου επεσήμανε πως το 2022 η Ελλάδα θα έχει τουρίστες όλο το χρόνο κι ακόμα είπε τα εξής: «Συμφωνήσαμε με την EasyJet την αύξηση της διαθεσιμότητας κατά 500.000 αεροπορικές θέσεις για το 2022. Δηλαδή, αντί για 1,1 θα φέρει 1,6 εκατομμύρια επισκέπτες και μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατομμύρια και διατυπώθηκε η βούληση να δημιουργήσουν τεχνικές βάσεις στο Ηράκλειο και την Κέρκυρα.

Κλείσαμε συμφωνία και με την Jet2, η οποία περιλαμβάνει αύξηση 600.000 θέσεων για το 2022, 270 πτήσεις εβδομαδιαίως προς 15 αεροδρόμια της χώρας μας, έναρξη της περιόδου 1η Απριλίου,  νέα δρομολόγια από το Birmingham και το Manchester προς Αθήνα από τις 15 Απριλίου, στηρίζοντας το city break, την πρωτεύουσά μας και την Αττική.

Αλλά και η British Airways σχεδιάζει από το Δεκέμβριο να χρησιμοποιήσει, εκτός από το Heathrow, και το Gatwick με 64 πτήσεις προς Ελλάδα.

Τον προηγούμενο μήνα κλείσαμε συμφωνίες μας και στη γαλλική έκθεση Top Resa, με την Air France και την Transavia.

Και οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου για το καλοκαίρι του 2022, είναι ήδη 30% πάνω από τις προκρατήσεις του Οκτωβρίου του 2018 για το καλοκαίρι του 2019.

Ο υπουργός τουρισμού ανέφερε πως  θα γίνουν δύο καμπάνιες με τον ΕΟΤ φέτος. Μία για το χειμερινό τουρισμό και τα city breaks και μία για το «Sea, sun and sand», τον καλοκαιρινό τουρισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *