Ζάκυνθος

ENIZ: τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποστελέχωση

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, κατηγορεί την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή για την υγεία, επισημαίνοντας πως δεν λύνει τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης γιατρών και ότι στόχο έχει να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Επιπλέον καλεί το Βουλευτή του νομού που είναι γιατρός του Νοσοκομείου, να μην ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΝΙΖ που αναφέρει:
Άλλο ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή που φιλοδοξεί να «βουλώσει» τα απίστευτα κενά γιατρών και υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στα νοσοκομεία της χώρας, που στενάζουν κάτω από το βάρος των αναγκών και την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς (υπηρετούν 1 στους 3 προβλεπόμενους) και σε νοσηλευτές (υπηρετούν 1 στους 2 προβλεπόμενους ενώ οι μισοί είναι με συμβάσεις πού λήγουν στο τέλος του 2022).
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι πιστή συνέχεια των σχετικών μεταρρυθμίσεων που δοκίμασαν προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετεί την πολιτική μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους» στο οποίο εντάσσονται και οι δαπάνες για την Υγεία, στην κατεύθυνση της συνολικής αντίληψής τους για την υγεία που την θεωρεί άλλο ένα καταναλωτικό αγαθό που μόνο όποιος διαθέτει χρήματα το αγοράζει, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το στερείται αρκούμενο σε υποβαθμισμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ανάσχεσης των ασθενών προς τα νοσοκομεία
Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πρόκειται για μια διαχρονική στρατηγική που βασίζεται στην εφαρμογή του περιβόητου gate-keeping, ως κόφτη και όχι διαχειριστή της προσέλευσης στα νοσοκομεία. Στη βάση αυτή, ο τρόπος που θα γίνεται «η αγορά υπηρεσιών Υγείας» μέσω του «προσωπικού» γιατρού, θα στοχεύει στο να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στην οικονομία ο ασφαλισμένος. Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή ιατρικές επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν απαιτείται. Η παραπομπή για τακτική εκτίμηση- παρακολούθηση στον ειδικό ιατρό για χρονίως πάσχοντες και όχι μόνο, θα γίνεται ΜΟΝΟ μετά από παραπομπή του προσωπικού γιατρού και μάλιστα μία φορά το χρόνο!!. Μιλάμε για μια διαχείριση της πρωτοβάθμιας πού όπου εφαρμόστηκε (Μ. Βρετανία) οδήγησε σε μία επικίνδυνη καθυστέρηση της πρόσβασης των ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς και για σοβαρά προβλήματα , μέχρι και (6)έξη μήνες μετά !!!
  2. Η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων τα κάνει εισπρακτικές επιχειρήσεις με έσοδα από τις τσέπες των ασθενών, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάσσεται από αυτό ο κρατικός προϋπολογισμός που θα όφειλε να χρηματοδοτείται από φορολόγηση κυρίως των πλούσιων και πολύ πλούσιων επιχειρηματιών. Εξ άλλου αποτελεί στυγνή ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  3. Αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
    Καλούμε τον βουλευτή Ζακύνθου, με την εμπειρία της προηγούμενης μάχιμης νοσοκομειακής ιατρικής του ιδιότητας στο νοσοκομείο μας , και τιμώντας τους αγώνες που μαζί κάναμε απέναντι σε παρόμοιες απόπειρες ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ (η απόπειρα ιδιωτικοποίησης τμημάτων νοσοκομείων, η εισαγωγή της ιδιωτικής εταιρίας διαχείρισης των δαπανών υγείας, τα κλειστά ΚΕΝ και DRGs , τα ΣΔΙΤ, η αστική ευθύνη των γιατρών και η αποτυχία στελέχωσης των Πανεπιστημιακών ΤΟΜΥ ) που εισήγαγαν προηγούμενες κυβερνήσεις, τουλάχιστον αυτή τη φορά και για χάρη της «Υγείας του ΕΣΥ» στο οποίο δούλεψε και νοιάζεται, να υψώσει ανάστημα απέναντι σε αυτούς στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των επιχειρηματιών της υγείας (που ούτε ο ΠΙΣ δεν αποδέχτηκε) και να καταψηφίσει το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο προβάλλοντας την ανάγκη διορισμών γιατρών, μονιμοποίηση του συμβασιούχου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
    Αν η πανδημία δεν επιβεβαίωσε την ανάγκη θωράκισης του ΕΣΥ, ας μην περιμένουμε έναν Πόλεμο ή άλλες Καταστροφές και Πανδημίες να το κάνουν !!. Τότε θα είναι αργά.
    Ζητάμε: Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων των γιατρών με αξιοπρεπείς αυξήσεις στους προβλεπόμενους μισθούς τους όπως εγκρίνει το ΣΤΕ, παράλληλα με αναβάθμιση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων με ένταξη στα ΒΑΕ τόσο στο ΓΝΖακύνθου όσο και στην επικράτεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *