Ζάκυνθος

Ελ. Πυλαρινού: Υλοποιούμε το στόχο μας για ένα Μουσείο ανοιχτό προς όλους

Τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη διάρκεια της θητείας της ως Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού, έκανε γνωστές μιλώντας στον –Ε- η κ. Ελένη Πυλαρινού, η οποία αναφέρθηκε στο Συνέδριο για τον Εθνικό Ποιητή που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, αλλά και σε άλλες δράσεις.

«Από τους βασικούς μας στόχους είναι να έχουμε ένα Μουσείο ανοιχτό προς όλους. Δεν ανήκει ε κανέναν αλλά σε όλους τους Ζακυνθινούς και σε όλον τον κόσμο» είπε η κ. Πυλαρινού η οποία περιέγραψε όσα έχουν γίνει για να ενταχθεί το Μουσείο σε αυτά που είναι στην ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού. .

«Από τα πρώτα πράγματα που αποφασίσαμε ήταν να  μπούμε υπό την σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού. Δηλαδή να αναγνωριστούμε ως Μουσείο από το υπουργείο και για να μην παρερμηνευτεί, βεβαίως το υπουργείο γνωρίζει πως είμαστε Μουσείο και μας έστειλε μία γενναία χρηματοδότηση, όμως έτσι θα χρηματοδοτούμεθα.

Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά για όλες αυτές τις διαδικασίες. Οι χρηματοδοτήσεις δίνονται στα Μουσεία που παράγουν έργο. Όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται.

Εμείς θέλουμε από το υπουργείο να μας ενημερώνει για οτιδήποτε  καινούργιο υπάρχει και πρέπει να το ακολουθήσουμε.

Έχουμε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για την πρώτη φάση και όταν εγκριθεί η πρώτη φάση θα πάμε στη δεύτερη, όπου υπάρχει κι εδώ πολύ δουλειά για να γίνει» είπε η Πρόεδρος.

Για την προσέλευση επισκεπτών την περίοδο του καλοκαιριού η κ. Πυλαρινού είπε ότι πήγε πολύ καλά και αυτό φάνηκε δια γυμνού οφθαλμού σε όλο το νησί κι όχι μόνο στο Μουσείο Σολωμού.

«Οι επιχειρηματίες του τουρισμού πρέπει να στηρίξουν τον τομέα του πολιτισμού και να φανεί πως η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο φυσική ομορφιά με το Ναυάγιο και τα άλλα μέρη. Υπάρχει μεγάλη ιστορία και πολιτισμός και καθώς έχουμε πολλούς βρετανούς τουρίστες να ζητήσουμε να στέλνουν τους επισκέπτες στο Μουσείο Σολωμού και στα άλλα μουσεία. Χρειάζεται να στηρίξουμε τον πολιτισμό μας» σημείωσε η κ. Πυλαρινού.

Για τους χώρους του Μουσείου Σολωμού η κ. Πυλαρινού είπε ότι υπάρχουν εκθέματα που δεν έχουν εκτεθεί λόγω έλλειψης χώρων. Υπενθύμισε πως η επέκταση του Μουσείου έγινε πριν από 25 χρόνια, όταν Πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Διονύσιος Πυλαρινός, πρώην Δήμαρχος και Βουλευτής Ζακύνθου. « Όμως τώρα χρειάζεται να μας πει κάποιος ειδικός πως θα  κατανεμηθούν όλα τα εκθέματα στους χώρους. Η μουσειολογία εξελίσσεται όπως όλες οι επιστήμες και είναι απαραίτητο να κάνουμε και αυτή την ενέργεια» συμπλήρωσε η Πρόεδρος.

Η Βιβλιοθήκη στην Παναγούλα

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Ελένη Πυλαρινού στην Βιβλιοθήκη που υπάρχει στην περιοχή της Παναγούλας, η οποία από την ώρα που εγκαινιάστηκε δεν λειτούργησε άλλο πλέον.

«Στόχος μας είναι να μπούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό φάκελο στην Περιφέρεια. Αν εγκριθεί θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Το υπόγειο του κτιρίου έχει εισροή υδάτων και αν ένα κτίριο έχει εγκαταλειφθεί για 15 χρόνια, χρειάζεται πολλά χρήματα για να επισκευαστεί.

Υπάρχει και ένα ακόμα θέμα, ότι χάνεται η εμπιστοσύνη που έδειξε το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” στο Μουσείο Σολωμού. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Ο χώρος είναι κατάλληλος και για συνέδρια» είπε η κ. Πυλαρινού.

Το Συνέδριο

Για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου που θα τιμηθεί ο Διονύσιος Σολωμός, η κ. Πυλαρινού είπε ότι έκανε μία πρώτη συζήτηση τον περασμένο Μάιο στην Ιονική Ακαδημία με τον Πρόεδρό της στην Κέρκυρα και με την παρουσία του κ. Νίκου Κουρκουμέλη.

«Ο Πρόεδρος της Ιονικής Ακαδημίας κ. Μεταξάς το δέχτηκε να γίνει το Συνέδριο στη Ζάκυνθο σε συνεργασία με την Ακαδημία και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας. Σημαντικές προσωπικότητες, Επτανήσιοι, από όλον τον κόσμο θα έλθουν στη Ζάκυνθο

Επίσης προγραμματίζονται πολλές ακόμα εκδηλώσεις για το 2023, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», ανέφερε η Πρόεδρος.    

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε για την ανωτέρω εκδήλωση αναφέρει:

Το 2023 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την συγγραφή του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Γράφτηκε στη Ζάκυνθο, στο Λόφο του Στράνη, «τον Μάϊον Μήνα 1823».

Με την ευκαιρία αυτής της επετείου το «Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων»  θα διοργανώσει, σε συνεργασία με την «Ιονική Ακαδημία 1808», επιστημονικό συνέδριο, για να τιμήσει την επέτειο και τον μεγάλο Ποιητή.

Θα ανακοινωθεί το θέμα, ο χρόνος και ο τόπος του συνεδρίου, καθώς και οι άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *